enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuşak ve Yol Girişimi: Çin’in Afrika ve Hindiçin’de Artan Etkinliği

Kuşak ve Yol Girişimi: Çin’in Afrika ve Hindiçin’de Artan Etkinliği
17 Kasım 2023
86
A+
A-

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, 2023 yılı itibariyle onuncu senesini dolduran Kuşak ve Yol Girişimi, bu periyot içerisinde birçok ülkede ve sektörde projeler yürüterek küresel başarılara imza attığını açıkladı. 

UHA / İnternational News Agency

Elcan TOKMAK,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi — Sayfa 3 / 5(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, Projeye Afrika’dan Kuzey Avrupa’ya kadar birçok bölgeden katılım sağlandığını belirterek, Kuşak ve Yol Girişimi’nin küresel alanda artan etkisinin, Çin’in prestijini de yükselttiğini, katılımcı olsun veya olmasın dünyadaki birçok ülkenin, Çin’in güvenilir bir ticaret ortağı olduğunu artık kabul etmiş durum olduğuna dikkat çekti.

Çin’in ithalat ve ihracat oranlarıyla dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğu bilinen bir gerçek olduğunu söyleyen Elcan TOKMAK, “Bu bağlamda Kuşak ve Yol Girişimi’nin Çin’in yatırım politikasına ve gelir-gider dengesine de etki ettiği görülmektedir. Örneğin Çin, 2013 yılından bu yana Kuşak ve Yol Girişimi bağlamında 2022 yılı itibariyle 200’den fazla antlaşma neticesinde yaklaşık 67,8 milyar dolar yatırım gerçekleştirmiştir” dedi.[1]

“Görüldüğü üzere Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin tarafından devasa bir yatırım gerçekleştirilmiştir” diyen Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, şunları söyledi:

“Özellikle altyapı projelerine odaklanan bu yatırımlar birçok ülkenin Çin’le işbirliğini güçlendirmiştir. Bu ise ikili ilişkiler açısından olumlu bir etki yaratmıştır.

Örneğin Çin’in Afrika’da hayata geçirdiği işbirlikleri ve bu kapsamda gelişen ikili ilişkiler bu duruma güzel bir örnek teşkil etmektedir. Tanzanya ve Zambiya, büyük güçlerin Afrika rekabetinin merkezinde bulunan iki devlettir. Bu devletler hem yeraltı kaynakları bakımından hem de Çin’in bölgede yer alan yatırımları bakımından Afrika kıtasında öne çıkmaktadır.

Diğer yandan Zambiya, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin’le ilişkilerini daha da geliştiren bölge devletlerinin başında gelmektedir. Zambiya, özellikle bakır madenleri açısından dünyada önde gelen devletlerden biridir. Bu durum, Zambiya’nın önemini aratırken Çin’le olan ilişkilerine de olumlu etki etmektedir. Zira Zambiya’dan bakır satın alımı gerçekleştiren en büyük altı şirket içerisinde Shanghai Metal Cooperation da bulunmaktadır”.[2]

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’yle ilişkilerini geliştirdiği diğer bir bölgenin ise Hindiçin olduğunu belirten Elcan TOKMAK, Laos, Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Myanmar’ın, bölgenin önemli ülkeleri olarak öne çıktığını hatırlattı.

(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, Kuşak ve Yol Girişimi’nin bölgede yarattığı ekonomik etkinliğin, Çin ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesinde en önemli bir etken olduğuna vurgu yaptı.

Çin’in bölgede yürüttüğü ulaşım ve altyapı projelerinin, devletlerarası ulaşıma katkı sağlarken lojistik alanda da etkili olduğunu anlatan Elcan TOKMAK, “Örneğin Çin-Laos demir yolu hattı, 2022 yılında yapılan açıklamalara göre kullanıma girdiği ilk yılda 8,5 milyon yolcu ve 11,2 milyon ton kargo taşımacılığı gerçekleştirmiştir.[3] Diğer bir örnek ise Çin’in de inşasına katılım sağladığı Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’i Vietnam’ın Ho Chi Minh şehrine bağlayacak olan otoyol inşaatıdır. Bu yol inşaatı sayesinde Kamboçya-Vietnam birbirine bağlanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.[4]

Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, sonuç olarak da Kuşak ve Yol Girişiminin, dünyanın farklı birçok bölgesinde Çin’le işbirliğini arttıran bir unsur olarak dikkat çektiğini, bunun ise hem katılımcı devletlere hem de Çin’e büyük oranda fayda sağladığının bilindiğini, bu sayede Çin ve katılımcı devletler arasındaki bağların günden güne sağlamlaştığının ifade edilebileceğini kaydetti.


[1] “China Belt and Road Initiative (BRI) Investment Report 2022”, Green Finance and Development Center, https://t.ly/PniNq, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[2] “Top 6 Importers of Copper Ores in Zambia”, Zambia Trade, zambiatrade.work/top-6-importers-of-copper-ores-in-zambia/, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[3] “China-Laos Railway Transports 8.5 Mln Passengers And 11.2 Mln Tons Cargos İn First Year”, Global Times, www.globaltimes.cn/page/202212/1280967.shtml, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[4] David Rogers, “China Road and Bridge begins work on $1.6bn Cambodian link to Ho Chi Minh City”, GCR, www.globalconstructionreview.com/china-road-and-bridge-begins-work-on-1-6bn-cambodian-link-to-ho-chi-minh-city/, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

Elcan TOKMAK, 2022 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Eylül-Aralık 2022 tarihleri arasında ANKASAM bünyesinde Kariyer Staj Programı’nı tamamlayan Tokmak, Temmuz 2023 tarihinden itibaren ANKASAM Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Şu anda Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimine devam eden Tokmak’ın ilgi alanları Çin-Japonya-Kore ilişkileri ve Çin Dış Politikası’dır. Tokmak; profesyonel düzeyde İngilizce, orta derecede Çince ve başlangıç düzeyinde Korece bilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.