enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP milletten kopuk marjinallerinin oyuncağı haline geldi
00:42 Hollanda’daki Hükümet Krizi Ekseninde Ekonominin Nabzı
00:32 Hollanda’dan Mektup Var!
00:21 İnfografik: Moskova’da Kritik Görüşme: Putin ve Arakçi Bir Araya Geldi
00:10 Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, hukuksuz tutukluluğu sonrası ilk basın açıklamasını yaptı.
20:57 Güneydoğu, Trakya ve İç Anadolu son yarım yüzyılın en düşük yağışını aldı
13:12 Antalya’da, CHP’li Manavgat Belediyesine yönelik rüşvet, irtikap ve zimmet operasyonu
11:40 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, gözaltına alındı
11:29 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında; Adana ve Adıyaman belediye başkanları gözaltına alındı
10:44 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, son günlerde kamuoyunda dolaşan “istifa edecek” iddialarını yalanladı…
10:28 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasından notlar: Ne olmuştu?
09:49 Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, iflasın eşiğinde
00:58 Türkiye’ye “işgalci” demek, namussuzluktur!
00:39
00:30 Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara, Suriye “bölünmez bir bütündür”
00:29 Ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen’den Özgür Özel’e Sert Uyarı: “Yargıyla Uğraşma, İşine Bak Sen!”
00:28 Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum: Yeni anayasa hangi güvenceleri kapsamalı?
00:27 Gazze’de önerilen yeni ateşkesin detayları neler?
00:26 Bu transferde istediğini alamayan Galatasaray’a Sırp kaleci Dorde Petrovic şoku!
00:21 CHP’li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın “böcek bulundu” iddiası, delil yetersizliği ve çelişkili ifadelerle çöktü.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuşak ve Yol Girişimi: Çin’in Afrika ve Hindiçin’de Artan Etkinliği

Kuşak ve Yol Girişimi: Çin’in Afrika ve Hindiçin’de Artan Etkinliği
17 Kasım 2023
88
A+
A-

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, 2023 yılı itibariyle onuncu senesini dolduran Kuşak ve Yol Girişimi, bu periyot içerisinde birçok ülkede ve sektörde projeler yürüterek küresel başarılara imza attığını açıkladı. 

UHA / İnternational News Agency

Elcan TOKMAK,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi — Sayfa 3 / 5(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, Projeye Afrika’dan Kuzey Avrupa’ya kadar birçok bölgeden katılım sağlandığını belirterek, Kuşak ve Yol Girişimi’nin küresel alanda artan etkisinin, Çin’in prestijini de yükselttiğini, katılımcı olsun veya olmasın dünyadaki birçok ülkenin, Çin’in güvenilir bir ticaret ortağı olduğunu artık kabul etmiş durum olduğuna dikkat çekti.

Çin’in ithalat ve ihracat oranlarıyla dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğu bilinen bir gerçek olduğunu söyleyen Elcan TOKMAK, “Bu bağlamda Kuşak ve Yol Girişimi’nin Çin’in yatırım politikasına ve gelir-gider dengesine de etki ettiği görülmektedir. Örneğin Çin, 2013 yılından bu yana Kuşak ve Yol Girişimi bağlamında 2022 yılı itibariyle 200’den fazla antlaşma neticesinde yaklaşık 67,8 milyar dolar yatırım gerçekleştirmiştir” dedi.[1]

“Görüldüğü üzere Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin tarafından devasa bir yatırım gerçekleştirilmiştir” diyen Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, şunları söyledi:

“Özellikle altyapı projelerine odaklanan bu yatırımlar birçok ülkenin Çin’le işbirliğini güçlendirmiştir. Bu ise ikili ilişkiler açısından olumlu bir etki yaratmıştır.

Örneğin Çin’in Afrika’da hayata geçirdiği işbirlikleri ve bu kapsamda gelişen ikili ilişkiler bu duruma güzel bir örnek teşkil etmektedir. Tanzanya ve Zambiya, büyük güçlerin Afrika rekabetinin merkezinde bulunan iki devlettir. Bu devletler hem yeraltı kaynakları bakımından hem de Çin’in bölgede yer alan yatırımları bakımından Afrika kıtasında öne çıkmaktadır.

Diğer yandan Zambiya, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin’le ilişkilerini daha da geliştiren bölge devletlerinin başında gelmektedir. Zambiya, özellikle bakır madenleri açısından dünyada önde gelen devletlerden biridir. Bu durum, Zambiya’nın önemini aratırken Çin’le olan ilişkilerine de olumlu etki etmektedir. Zira Zambiya’dan bakır satın alımı gerçekleştiren en büyük altı şirket içerisinde Shanghai Metal Cooperation da bulunmaktadır”.[2]

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’yle ilişkilerini geliştirdiği diğer bir bölgenin ise Hindiçin olduğunu belirten Elcan TOKMAK, Laos, Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Myanmar’ın, bölgenin önemli ülkeleri olarak öne çıktığını hatırlattı.

(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, Kuşak ve Yol Girişimi’nin bölgede yarattığı ekonomik etkinliğin, Çin ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesinde en önemli bir etken olduğuna vurgu yaptı.

Çin’in bölgede yürüttüğü ulaşım ve altyapı projelerinin, devletlerarası ulaşıma katkı sağlarken lojistik alanda da etkili olduğunu anlatan Elcan TOKMAK, “Örneğin Çin-Laos demir yolu hattı, 2022 yılında yapılan açıklamalara göre kullanıma girdiği ilk yılda 8,5 milyon yolcu ve 11,2 milyon ton kargo taşımacılığı gerçekleştirmiştir.[3] Diğer bir örnek ise Çin’in de inşasına katılım sağladığı Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’i Vietnam’ın Ho Chi Minh şehrine bağlayacak olan otoyol inşaatıdır. Bu yol inşaatı sayesinde Kamboçya-Vietnam birbirine bağlanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.[4]

Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, sonuç olarak da Kuşak ve Yol Girişiminin, dünyanın farklı birçok bölgesinde Çin’le işbirliğini arttıran bir unsur olarak dikkat çektiğini, bunun ise hem katılımcı devletlere hem de Çin’e büyük oranda fayda sağladığının bilindiğini, bu sayede Çin ve katılımcı devletler arasındaki bağların günden güne sağlamlaştığının ifade edilebileceğini kaydetti.


[1] “China Belt and Road Initiative (BRI) Investment Report 2022”, Green Finance and Development Center, https://t.ly/PniNq, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[2] “Top 6 Importers of Copper Ores in Zambia”, Zambia Trade, zambiatrade.work/top-6-importers-of-copper-ores-in-zambia/, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[3] “China-Laos Railway Transports 8.5 Mln Passengers And 11.2 Mln Tons Cargos İn First Year”, Global Times, www.globaltimes.cn/page/202212/1280967.shtml, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[4] David Rogers, “China Road and Bridge begins work on $1.6bn Cambodian link to Ho Chi Minh City”, GCR, www.globalconstructionreview.com/china-road-and-bridge-begins-work-on-1-6bn-cambodian-link-to-ho-chi-minh-city/, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

Elcan TOKMAK, 2022 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Eylül-Aralık 2022 tarihleri arasında ANKASAM bünyesinde Kariyer Staj Programı’nı tamamlayan Tokmak, Temmuz 2023 tarihinden itibaren ANKASAM Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Şu anda Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimine devam eden Tokmak’ın ilgi alanları Çin-Japonya-Kore ilişkileri ve Çin Dış Politikası’dır. Tokmak; profesyonel düzeyde İngilizce, orta derecede Çince ve başlangıç düzeyinde Korece bilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.