enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Ankete 9 AB ülkesinden toplam 9 bin 500’den fazla kişi katıldı…
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:02 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:42 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:10 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:44 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
06:15 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
04:25 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:59 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:52 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:52 Elektrikli Araç,TOGG
00:45 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:44 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:29 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:25 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnsan hakları, ABD ve AB ülkeleri

İnsan hakları, ABD ve AB ülkeleri
16 Ekim 2023
74
A+
A-

ABD’de her yıl devlet destekli bazı kuruluşlar dünyanın başka ülkelerindeki özgürlük, demokrasi ve insan hakları seviyesini temel alarak değerlendirmeler yapıp ona göre o ülkelere puanlar veriyorlar. Sonuçta en yüksek puanları yine kendilerine ve Avrupa birliği ülkeleri gibi 1. ligdeki ülkelere veriyorlar. Dünyadaki az gelişmiş ve gelişme yolundaki ülkelere genel olarak en düşük, en olumsuz puanları veriyorlar.

AB: ABD ile ortak konular üzerinde birlikte ilerlemeye olan taahhüdümüzü  yineledik

Gerek ABD’nin, gerekse AB ülkelerinin tarihlerine bakıldığı zaman insan kakları konusundaki sicillerinin kapkara lekelerle dolu olduğu görülüyor. Ama geriye hiç dönmeden yalnızca bugüne ve özellikle son HAMAS-İsrail çatışmasına bakmak bile ABD’nin ve AB ülkelerinin insan hakları konusunda ne kadar samimiyetsiz, ne kadar ikiyüzlü, ne kadar çifte standart içinde olduklarını göstermeye/kanıtlamaya yeterlidir.
İsrail-Hamas savaşı 9. gün | Kara harekatı için hazırlık başladı, BM'ye  acil bildirim | İşte dakika dakika gelişmeler
Çünkü bu ülkeler, HAMAS-İsrail arasında ortaya çıkan son çatışmada insan hakları noktasında hiçbir dikkat ve titizlik göstermeden, çocuk/kadın/hasta/yaşlı ayırmadan Gazze’yi bombalayan İsrail’i ölesiye, kraldan çok kralcı bir tutumla destekliyorlar.
Müslüman ülkelerin, Rusya’nın, BM’nin, Dünya Sağlık Örgütünün, Evrensel İnsan Hakları Kuruluşu’nun bombalanan Gazze’de çocukların, kadınların, hastaların gözetilmesi için yaptıkları uyarılara inatla destek vermiyorlar.
ABD’nin barbarlığını en açık deşifre eden tutumu ise, ABD’de dışişleri, savunma bakanlıklarında ve birçok resmi kurum ve kuruluşta HAMAS-İsrail arasında sürmekte olan savaşta ateşkesten, barıştan, soğukkanlı olunmasından söz edilmesinin yasaklanmış olmasıdır. İşte tam da bu, sözün bittiği yerdir.
ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'den ortak açıklama | Gazete  Pencere
Bu saatten sonra ABD, insan hakları ve barış konusunda ağzıyla kuş tutsa asla inandırıcı, ikna edici olamaz. Bu son olaydan sonra ABD’nin de, Fransa, Almanya, İtalya gibi AB’nin kodaman ülkelerinin ve Birleşik Krallığın da insan hakları, evrensel barış konusunda tek bir söz etmeye hakları yoktur. HAMAS-İsrail çatışması karşısında aldıkları tavırla, açık ettikleri görüşlerle bütün iddialarını kaybetmişlerdir. Bindikleri dalı kesmişlerdir.
Artık bugünün dünyasında hiçbir ülke insanı bunların demokrasi, insan hakları, eşitlik, özgürlük konusundaki ahkâm kesmelerine inanmaz, prim vermez.
ABD ve AB ülkelerinin insan hakları konusundaki samimiyetsizliklerini en doğru, en iyi şekilde bizim Ziya Paşamız söze dökmüştür:
Onlar ki laf ile verirler dünyaya nizamât (iyilik buyrukları) / Bin türlü teseyyüp (kötülük, sahtekârlık) bulunur hanelerinde.”
ABD ve AB; söz, iş ve eylemleri uyuşan, örtüşen ülkeler oluncaya kadar çok uzun testlerden, denemelerden, eskilerin deyimiyle çilelerden geçmeye başka hiçbir ülkenin muhtaç olmadığı kadar muhtaç ülkelerdir!

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.