enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:34 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
00:19 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
20:45 Uğur Mumcu katledilişinin 33. yılında İzmir’de de anıldı
20:10 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:57 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:43 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
06:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:07 Türkiye ve Marmara için örnek model: İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek
00:28 ASELSAN tarafından üretilen Hava Trafik Kontrol Radar Sistemi HTRS 100, Şam’da uçuş güvenliğini sağlayacak
00:07 CHP’li Meclis Üyesi İstifa Etti, AK Parti’ye Katıldı
21:49 ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), “İran’daki eylemlerde ölenlerin sayısı 5 bin 2’ye yükseldi”
21:27 Meteorolojiye göre İzmir’de yağış alarmı sürüyor
16:49 Türk Kızılay’ın Gazze’ye gönderilmek üzere hazırladığı, 20. “İyilik Gemisi”, Mersin’den yola çıktı…
15:25 Televizyonun görsel dili TRT Akademi’de şekilleniyor
14:51 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:27 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:04 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke: Türkiye

Dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke: Türkiye
21 Haziran 2023
17
A+
A-

İstanbul’dan Amerika’nın Sesi (VOA) için rapor hazırlayan Dorian Jones, dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekiyor.

UHA / İnternational News Agency

Türkiye, dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke. Resmi rakamlara göre 3 milyondan fazla Suriyeli Türkiye’de yaşıyor ama bu rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de yaşayan Iraklı ve Afganlılar’ın sayısı da azımsanmayacak oranda. Özellikle Türkiye’deki ekonomik koşullar da düşünüldüğünde mülteciler konusunda iktidara yönelik baskı daha da artacak gibi görünüyor.

Türkiye’ye kaçan Suriyeliler’in büyük bir bölümü evleri ve ülkelerinden fazlasını kaybetti. 18 yaşındaki Semir, iç savaş sırasında anne-babasıyla dört kardeşini kaybetti. Ayaklarını da kaybetti Semir ama yeniden yürümeyi umuyor.

Semir, her konuda çok yardım gördüğünü belirtiyor ve “Allah’a şükür her şey iyi” diyor. Bacaklarıyla ilgili egzersiz yaptıkları ve yeni protezlerle eskisinin değiştirileceğini belirten Semir. ‘adım adım’ diyerek tedavisinde umutlu olduğu mesajını veriyor.

İstanbul protez merkezi, Türkiye İnsani Yardım Vakfı ve Uluslararası Doktorlar Derneği tarafından kuruldu. Merkezde Dr. Yaşar Tatar önderliğinde gelişmiş bir teknoloji kullanılıyor.

Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rakipleri milyonlarca Suriyeli mülteciyi ülkelerine gönderme taahhüdünde bulunmuştu.
[Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rakipleri milyonlarca Suriyeli mülteciyi ülkelerine gönderme taahhüdünde bulunmuştu].

Tatar, özellikle Suriye’den çok sayıda engellinin birkaç uzvunu birden kaybettiğini vurguluyor. Tatar, “Varil bombalarının neden olduğu yanıklar da bizim açımızdan önemli bir zorluk. 2 bin 45 engelliye hizmet verdik ve yaklaşık 4 bin protez bacak yaptık. Bu yüksek bir rakam. Dünyada az sayıda ülke bu kadar kısa sürede bu kadar çok protez yapabilir” diyor.

Türkiye ve Suriye’de Şubat ayındaki depremler protez merkezinin iş yükünü arttırmış durumda.

Türkiye resmi rakamlara göre 3 milyondan fazla Suriyeli’nin yanısıra önemli sayıda Irak ve Afganlı’ya da evsahipliği yapıyor.

Ülkede mülteci karşıtı söylem giderek artıyor.

İnsani Yardım Vakfı’ndan Mustafa Özbek, önemli oranda mültecinin gelmesiyle sosyal problemlerin artabileceğini belirtiyor. Özbek, “Türkiye’nin son ekonomik problemleri buna ilave oldu. Dahası seçimlerde daha fazla politikacı bu konuyu dile getirdi” diyor.

Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rakipleri milyonlarca Suriyeli mülteciyi ülkelerine gönderme taahhüdünde bulunmuştu.

Türkiye resmi rakamlara göre 3 milyondan fazla Suriyeli’nin yanısıra önemli sayıda Irak ve Afganlı’ya da evsahipliği yapıyor.
[Türkiye resmi rakamlara göre 3 milyondan fazla Suriyeli’nin yanısıra önemli sayıda Irak ve Afganlı’ya da evsahipliği yapıyor.]

Uzmanlar Erdoğan’ın zaferinin sadece mültecileri değil, Türkiye’ye mültecileri barındırması için kaynak sağlayan Avrupa Birliği’ni de rahatlattığını belirtiyor.

Siyasi uzman Serhat Güvenç, “Avrupalılar Erdoğan seçilince muhtemelen rahatladı çünkü bu mülteci anlaşmasının -ki bu anlaşma Avrupa Birliği liderleri için çok önemli- yürürlükte kalacağı anlamına geliyor” diyor.

Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk kamuoyunun mültecilerle ilgili rahatsızlığının muhtemelen farkında ve şimdilerde Şam’ın kontrolü dışındaki bölgelerde bir milyon Suriyeli’nin dönüşü için inşaat çalışmalarını hızlandırdı. Ne kadar Suriyeli’nin döneceği ise merak konusu.

16x9 Resim

Dorian JONES, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.