enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:42 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:10 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:44 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
06:15 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
04:25 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:59 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:52 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:52 Elektrikli Araç,TOGG
00:45 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:44 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:29 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:25 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
00:18  İrlanda’nın medya otoritesinden TikTok ve LinkedIn’e soruşturma…
00:06 AB’nin en üst düzey generali: Avrupa’nın drone stratejisinde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var…
22:21 Elektronik müzik dünyasının yeni yükselen ikilisi Mass Cust…
16:24 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çubarov: Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaları için bir dizi ülkeyle çalışıyoruz

Çubarov: Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaları için bir dizi ülkeyle çalışıyoruz
1 Eylül 2021
369
A+
A-

UHA HABER / Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün soykırım olarak tanınması konusunda bir dizi ülkenin hükumeti ve parlamentolarıyla çalıştıklarını açıklayarak, “Ülkeler, Kırım’ı neden Rus işgalinden kurtarmamız gerektiğini anlamalı” ifadelerini kullandı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın Kiev Muhabiri Celal KILIÇ’ın ‘Kırım Haber Ajansı‘nden aktardığı haberine göre, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamada bulundu,

Başkanı Refat Çubarov, yabancı devletler ile 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün soykırım olarak tanınması konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Çoğu ülkenin 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıma noktasında istekli olduğunu belirten Çubarov, “Amacımız sadece bu ülkelerin sayısını artırmak değil. Önemli olan, halkımızın başına gelenlerin farkında olunmasıdır. Bu sayede, ülkeler Kırım’ı neden Rus işgalcilerden kurtarmamız gerektiğini, neden yerli halkların korunması için koşullar yaratmamız gerektiğini anlayacak” diye konuştu.

KTMM Başkanı, Letonya’nın 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Litvanya ve Kanada ise, 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

TURKSİD: 18 Mayıs 1944'te sürgüne gönderilen soydaşlarımızın acısını  unutmayacağız

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

HABER : Anife Bilal & QHA

[UHA Haber Ajansı, 01 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.