enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için bugün New York’a gidiyor
00:40 Rezaletin de böyledi! Yurt dışından gelenlere dijital zulmü: Whatsapp bile kullandırılmıyor!
00:20 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
00:08 Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’dan Demokrasi ve Milli Birlik Vurgusu
09:57 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
08:57 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
06:54 Dünya Avrupa’nın ortasındaki soykırıma sessiz kaldı: Srebrenitsa
00:53 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
00:46 Ankara 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
00:33 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
00:22 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir dönemin kapıları aralanıyor
00:04 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” dünyanın dört bir yanında yankılanacak
00:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “PKK’nın tüm yapılarıyla silah bırakması şart”
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

IV. Manas Forumu’nda: ”Avrasya’da Bağlantıların ve İş Birliklerin Güçlendirilmesi” tartışıldı

IV. Manas Forumu’nda: ”Avrasya’da Bağlantıların ve İş Birliklerin Güçlendirilmesi” tartışıldı
23 Ekim 2024
26
A+
A-

İbni Haldun Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki, Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin organize ettiği IV.Manas Forumu “Avrasya’da Bağlantıların ve İş Birliklerin Güçlendirilmesi” İstanbul’da gerçekleşti.

İbn Haldun Üniversitesi’nin ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü İstanbul’da düzenlenen IV. Manas Forumu ”Avrasya’da Bağlantıların ve İş Birliklerin Güçlendirilmesi” forumunda, Türk Devletleri ve Türk coğrafyasında yaşanan değişimlerin, alanında uzman akademisyenler tarafından derinlemesine ele alındı.

Avrasya’da Bağlantıların ve İşbirliğinin Güçlendirilmesi” temasıyla düzenlenen foruma, 16 ülkeden alanında uzman 135 akademisyen katıldı.

Türkiye’den 53 katılımcının yer aldığı etkinliğe, Kırgızistan’dan 21, Kazakistan’dan 16, Özbekistan’dan 11 ve Azerbaycan’dan 10 kişi katılırken; Macaristan, Rusya, ABD, Pakistan, Çin, İran, KKTC, Hindistan, Belçika ve Hollanda’dan da katılımcılar forumda yer aldı.

Forumun ana gündem maddesi, Avrasya bölgesindeki siyasi ve ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve Türk dünyası arasında kalıcı bağlar oluşturmak oldu.

4. Manas Forumu Başladı: Türk Dünyası İşbirliği Konuşuluyor - Haberler

[İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan]

Açılış konuşmasını yapan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, dünya sistemindeki belirsizliklere dikkat çekerek, bölgesel işbirliklerinin artırılmasının hem Türk devletleri hem de küresel istikrar için kritik olduğunu vurguladı. Arkan, “Gelecek yüzyılı ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak inşa etme vizyonu, üniversiteler ve toplumlar arası işbirlikleri ile mümkün olacak” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri İbn Haldun Üniversitesi'nde bir konuşma Yaptı | Haberler | Türk Devletleri Teşkilatı

[Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev]

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Manas Forumu’nun Türk dünyası ülkeleri arasında güçlü bağların kurulması için önemli bir platform olduğunu belirtti ve bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesinin ekonomik ve siyasi anlamda büyük kazanımlar sağlayacağını ifade etti. Forum kapsamında düzenlenen panellerde, yapay zeka tabanlı ekosistemlerin geliştirilmesi, enerji diplomasisi, kamu diplomasisi faaliyetleri ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) bölgedeki rolü tartışıldı.

MANAS FORUMU 2024

[Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan]

Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan,  IV. Manas Forumu ”Avrasya’da Bağlantıların ve İş Birliklerin Güçlendirilmesi” kongresinde yaptığı konuşmada, dünya genelinde bölgeselleşme yönünde ivmenin gittikçe arttığını, ve bu eğilim ile ortak çıkarlara sahip devletlerin işlevsel örgütler kurma yöneliminde olduğu görüldüğüne dikkat çekti.

“Bu bağlamda Doğu Asya Ekonomik Birliği, Arap Ortak Pazarı, Latin Amerika Bütünleşme Teşkilatı, Orta Amerika Ortak Pazarı, Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı gibi bilinenlerin yanında pek çok yeni bölgesel teşkilatların kurulduğu görülmektedir” diyen Prof. Dr. Alpaslan Ceylan,  şunları söyledi:

“Büyük bir devletin veya birliğin küçük bir devletin savaş veya başka sebeplerle rezervlerine el koyması gibi nedenler bölgeselleşmede etkili olmaktadır. Bu gelişmeler dikkate alındığında Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulmasının önemli bir uluslararası gelişme olduğu açıktır. Çünkü Türk devletlerinin ve Türk topluluklarının yerleşik bulunduğu coğrafya, Çin’in batısından Avrupa’ya kadar uzanmakta olup dünyanın önde gelen devletlerinin çıkarları ve sahip olduğu doğal kaynaklar bakımından stratejik bir konum işgal etmektedir. Dünya politikasının mevcut durumu ve gelecekte alacağı şekil bağlamında bu bölgenin her zaman dikkatleri üzerine çeken önemli bir konuma sahip olacağı rahatça söylenebilir. Bu yüzden Türk Devletleri Teşkilatı’nın bu coğrafyada sergileyeceği performans ve ortaya çıkaracağı işbirlikleri her zaman diğer dünya güçleri ve dünyanın barış ve istikrarı bakımından büyük önem taşıyacaktır”.

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

[UDİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Gökhan ÖZÇUBUKÇU]

Uluslararası Diplomatik İlişkiler, Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği de (UDİAD) IV. Manas Forumu ”Avrasya’da Bağlantıların ve İş Birliklerin Güçlendirilmesi” forumuna katıldı ve UDİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Gökhan ÖZÇUBUKÇU da, ”Türk Devletleri Teşkilatı’nın Stratejik Konumu” başlıklı bildiri sundu.

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

Konferansta akademik işbirliklerinin geliştirilmesi, bölgesel eğitim projelerinin hayata geçirilmesi ve Avrasya ülkeleri arasında bilimsel bilgi alışverişinin teşvik edilmesi konuları ele alındı. Özellikle enerji politikaları, güvenlik stratejileri ve bölgeler arası işbirliği projelerinin gelecekteki rolü üzerine yapılan tartışmalar dikkat çekti.

IV. Manas Forumu ”Avrasya’da Bağlantıların ve İş Birliklerin Güçlendirilmesi” forumunda katılımcılar, Türk dünyasının ekonomik kalkınma ve kültürel entegrasyon projelerine daha fazla odaklanması gerektiği konusunda hemfikir oldular.

Daha sonra İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev’e günün anısı olarak, bir tablo sundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.