enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:17 Bugün Cumhurbaşkanın katılımıyla 455 bininci konutun anahtarları hak sahibi vatandaşlara verilecek…
00:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanlar olarak Filistin’de, Lübnan’da, Sudan’da ve dünyanın birçok yerinde kardeşlerimiz sancılı günler yaşıyoruz”
00:03 Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk kura Adıyaman’daki konutlar için çekilecek…
00:01 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
09:48 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Azerbaycan Başbakanı Esedov tarafından kabul edildi
00:58 Türkiye’nin dijital dönüşümünde ivme arayışı: Ekosistem odaklı adımlar kritik
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:48 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
00:29 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Komisyonumuz tarihi bir görev icra etmektedir”
00:23 Asgari Ücretin Asıl Talihlileri: Esnaf Ağaları!
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana’yı vuslatının 752. yılında sema mukabelesinde andı
00:04 Trump Neden Grönland Diyor? Haritalar, Grafikler ve Arktik’te Güvenliğin Yeniden Tanımı
00:49 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:28 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:12 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
11:19 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Mersin’de yükseliyor

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Mersin’de yükseliyor
8 Mart 2021
633
A+
A-

UHA HABER / Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörü 2023’te devreye girecek. Türkiye’nin ilk nükleer santrali tamamlandığında yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santralin üçüncü reaktörünün temeli ise 10 Mart’ta atılacak.

Türkiye 60 yıllık hayaline adım adım ilerliyor.

İlk nükleer güç santrali, Mersin’in Gülnar ilçesinde yükseliyor. Akkuyu Nükleer Santrali tamamlandığında 4 bin 800 megavatlık güç ile Türkiye’nin kesintisiz enerji kaynağı olacak.

Türkiye’nin 2000 yılında 27,3 gigavat olan elektrik toplam kurulu gücü, 2019 yılı sonunda 3,5 kat arttı, 91,3 gigavat seviyesine ulaştı. 2050 yılına kadar elektrikteki kurulu gücün 150 gigavata çıkması hedefleniyor.

3. reaktörün temeli 10 Mart’ta atılacak

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapımı, bu konuda tecrübeli olan Rusya’ya verildi. Hükümetler arası anlaşma Rusya ile 2010 yılında imzalandı, 3 Nisan 2018’de ise ilk harç karıldı.

4 reaktörden oluşan santralde reaktörlerin her biri 1200 megavat güce sahip. İlk 2 reaktörün inşası sürüyor.

Üçüncü reaktörün temeli ise 10 Mart’ta CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılacağı törenle atılacak.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

İlk reaktör 2023’te hizmete alınacak

Projenin inşaatında, modern teknolojinin sunduğu tüm imkanlar kullanılıyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat Bölümü Müdürü Maksin Kucherenko, “Şu anda denize sıfır bir pompa istasyonunun inşaatını yürütüyoruz. Bu istasyon 16 metre derinlikte yapılıyor. Aynı zamanda kıyı şeridinin güçlendirilmesini antifer dediğimiz özel beton bloklarla yapıyoruz” dedi.

İlk reaktör, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te hizmete alınacak. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar işletilmesi planlanıyor.

Santralin maliyeti 20 milyar dolar. 4 bin 800 megavatlık tam kapasite ile hizmet verdiğinde yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Bu rakam İstanbul’un enerji ihtiyacının tamamı, Türkiye’nin ise yüzde 10’u anlamına geliyor.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Akkuyu inşaatında 8 bine yakın kişi çalışıyor

Akkuyu, dünyada “Yap-Sahip Ol-İşlet” modeline göre gerçekleştirilen ilk nükleer güç santrali projesi. Tahmini hizmet ömrü 60 yıl olan projeyi ilk 15 yıl Ruslar işletecek. Ancak inşaatında olduğu gibi çalışanların da çoğunluğu Türklerden oluşacak.

Kucherenko, inşaat sahasında yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığı bilgisini verdi.

“Çalışanların yüzde 80’i Türk. Son etaba geldiğimizde sahada çalışacak işçi ve uzmanların sayısının 12 bine çıkmasını bekliyoruz.”

Santralde çalışmak üzere 600 Türk öğrenci, Rusya’da eğitime alındı. Personel yetiştirme programını tamamlayan 143 mezun, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ekibine katıldı. Şu anda 107 Türk öğrenci ise lisans ve lisansüstü öğrenimlerine devam ediyor.

Haber: Betül Öner (Mersin)

[UHA Haber Ajansı, 08 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.