enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:07 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, hacı adaylarıyla birlikte Arafat’ta vakfe duası yaptı…
10:30 Türk Dünyası Diplomasi Zirvesi, Marmara Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
09:30 Kurban Bayramı boyunca yurt genelinde hava nasıl olacak?
00:56 Futbol tarihinde ilk kez 48 takımın mücadele edeceği FIFA 2026 Dünya Kupası’na, 17 gün kaldı
00:50 İl il bayram namazı saatleri
00:35 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek’i vefatının 43’üncü yılında andı…
00:08 Trump’tan İran anlaşması için Türkiye dahil 6 ülkeye İbrahim Anlaşmaları’nı imzalama şartı
13:48 Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeden İsrail’e ortak tepki
12:42 Küresel Gazeteciler Konseyi’nin KGK Meclis Seçimleri Tamamlandı
09:22 UHA / İnternational News Agency: Mutlak butlan kararının ardından CHP Genel Merkezi’nde arbede yaşandı
07:02 “Mutlu Ailenin Formülü, Kendini Değiştirmektir”
00:28 Analiz: Diaspora Seferberliği Konferansı veya Seçim Öncesi Propaganda Faaliyeti
17:25 4. MÜZEFEST Gençlik Festivali’nde Tarih, Sanat ve Gençlik Buluştu
00:55 Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak tutuklandı
00:55 Hollanda’nın Zirvesi’nde Bir Türk Hakem: Serdar Gözübüyük Avrupa’da Tarih Yazıyor
00:40 Trendyol 1. Lig’den Süper Lig’e yükselecek son takım belli oluyor
00:20 FIFA Dünya Kupası’nda gol atan en yaşlı futbolcu ünvanı Roger Milla’nın elinde bulunuyor…
00:18 “Türkiye Yüzyılında Yatırım ve Finans” kitabı yayımlandı
00:12 Mahkemece CHP Genel Başkanlığı görevine iade edilen Kılıçdaroğlu, “Partinin ahlaki değerlerini düzeltmemiz lazım”
00:08 Bakan Göktaş, “Aile ve Gençlik Fonu kapsamında bu ay 5 bin 328 gence,1 milyar 228 milyon lira ödeme yapıldı”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sevdiğim Suriye harabeye döndü: Tarihin tekerrür etmesini engellemek istiyorum

Sevdiğim Suriye harabeye döndü: Tarihin tekerrür etmesini engellemek istiyorum
23 Kasım 2025
13
A+
A-

* Oscar ödüllü belgesel yapımcısı Waad al-Kateab, Halep’teki evine döndüğünde yerle bir olduğunu gördü. Artık kızlarını hiçbir çocuğun bomba seslerinden korkmadan yaşayabilecekleri bir dünyada yetiştirmek istiyor.

* Esad rejimi çöktükten birkaç ay sonra, eşim Hamza’yla birlikte uçağa binerek Suriye’ye dönmek üzere yola çıktık. 9 yıldır ilk kez eve dönmeye cesaret edebildik.

-Waad al-Kateab-

*İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

Shows featuring Hamza al-Kateab | Democracy Now!

Waad al-Kateab

ŞAM, 23 KASIM 2025 – Oscar ödüllü belgesel yapımcısı Waad al-Kateab, Halep’teki evine döndüğünde yerle bir olduğunu gördü. Artık kızlarını hiçbir çocuğun bomba seslerinden korkmadan yaşayabilecekleri bir dünyada yetiştirmek istiyor.

Esad rejimi çöktükten birkaç ay sonra, eşim Hamza’yla birlikte uçağa binerek Suriye’ye dönmek üzere yola çıktık. 9 yıldır ilk kez eve dönmeye cesaret edebildik.

Hissettiğimiz heyecanı ve endişeyi tarif etmek zor. Halep’e girerken bombardıman anılarını ve kuşatma sırasında kaybettiğimiz arkadaşlarımızın yasını yeniden yaşadık.

waad al-kateab — Action For Sama

İlk durağımız Hamza’nın kurduğu ve kendisiyle meslektaşlarının binlerce sivili tedavi etmek için gece gündüz çalıştıkları Kudüs Hastanesi oldu. En büyük kızımız Sama, savaş uçakları ve bombardımanların bitmeyen gürültüsü eşliğinde bu hastanede dünyaya gelmişti.

Okul, hastane, cami ve pazar yerlerine atılan bombalarla sakat kalan ya da yaralanan Sama gibi çocukları ve bebekleri bu duvarlar korumuştu. Burası aynı zamanda hiçbir çocuğun bombardıman altında büyümemesi gerektiği mesajını dünyaya ilettiğimiz Sama İçin’i (For Sama) çektiğimiz yerdi.

Aralık 2016’da Halep’ten ayrılmak zorunda kaldığımızda, 9 hastaneden 8’i sokaklar değil açık savaş alanları için tasarlanmış ağır patlayıcı silahlarla (top, havan, hava bombaları ve roketler) yok edilmişti.

Kudüs Hastanesi de bir hava saldırısının hedefi olmuş, sevgili meslektaşlarımız da dahil 55 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kadar ağır hasar görmüş tesislerde hastaları tedavi etmeyi sürdürmek imkansızdı. Mucizevi bir şekilde Hamza, Kudüs Hastanesi için başka bir yer bulabilmiş, burası Halep kuşatmasında ayakta kalan tek hastane olmuştu.

Neredeyse 10 yıl sonra her iki hastane binasının da olduğu yerlere geri döndük. Tam olarak bıraktığımız gibi görünüyorlardı. Hiçbir şey yeniden inşa edilmemişti.

Hastanenin odaları boştu; yoğun nüfuslu kasaba ve şehirlerde patlayıcı silahlar kullanıldığında sivillerin ödediği yıkıcı bedeli trajik şekilde hatırlatıyorlardı.

UNICEF
On yıl sonra çocuklar hâlâ Halep’te patlayıcı silahların etkilerinden muzdarip (UNICEF)

Bu silahların yıkıcı gücü bugün Suriye’nin her yerinde hâlâ görülebilir. Halep’le Lübnan sınırı arasındaki yolda, bombalanmış evlerinin yanında çadırlarda yaşayan aileler gördüm. Halep’in doğusundaki tanıdık mahallelerde yürürken hâlâ enkaz halindeki binalar, akan suyu ve uygun tesisleri olmayan okullar, bazıları da tamamen dümdüz edilmiş okullar gördüm. Çocuklar da savaşta aldıkları yaralar nedeniyle engelli olarak büyüyor.

Patlayıcı silahlar her yıl onbinlerce sivili öldürmek ve yaralamakla kalmıyor, hayatı sürdürmek için gerekli olan hastane, okul, elektrik hattı ve su kaynakları gibi temel hizmetleri de yok ediyor. Bu hasarın etkileri onlarca yıl sürer, temel hizmetlerin yokluğu herkesin hayatını etkiliyor. Patlamamış bomba kalıntıları çatışmalar bittikten sonra bile hayatları çalmaya ve insanların evlerine dönmelerini engellemeye devam eder.

Günümüzde aynı dehşet verici durum tekrar ediyor. Gazze’den Sudan ve Ukrayna’ya kadar şehirler enkaza dönüşüyor, aileler ateş altında bir yerlere sığınmak zorunda kalıyor. Explosive Weapons Monitor’a göre sadece geçen yıl hastane ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar yüzde 64 arttı; okullara yönelik saldırılar da iki kattan daha fazla yükseldi.

Bunu yeni “normal” olarak kabul edemeyiz. Devletler, 2022’de imzalanan Sivillerin Yerleşim Alanlarında Patlayıcı Silahların Kullanımından Kaynaklanan İnsani Sonuçlardan Korunmasının Artırılmasına İlişkin Siyasi Bildirge’ye katılıp bunu uygulayarak, sivilleri patlayıcı silahların kullanımından korumak için gerçek adımlar atmalıdır.

Şu ana kadar 89 ülke bu bildirgeyi onayladı ancak çok azı değişikliğe gitti. Eylem olmadan onaylar boş jestlerden ibarettir.

Waad al-Kateab
Kızı Sama’yı kucağında tutan Hamza al-Kateab ve Kudüs Hastanesi personeli (Waad al-Kateab)

Kosta Rika’nın San José kentinde yapılacak konferans, bildirgenin kabul edilmesinin üçüncü yıldönümüne denk geliyor. San José’de bir araya gelecek devletler daha güçlü standartlara bağlılık taahhüdü vermelidir. Hükümetler, kasaba ve şehirlerde patlayıcı silahların kullanımını kısıtlamalı, sivillere verilen zararı takip edip soruşturmalı ve bundan etkilenen topluluklara yardım etmelidir.

Sama İçin’i çekerken hiçbir çocuğun kızım Sama’nın yaşadığı cehennemi yaşamak zorunda kalmayacağı bir dünya hayal ettim. Küçük kızım Taima’nın ilk kez evimize dönmesini izlerken, bu hayalin artık mümkün olduğunu biliyorum; ama ancak dünya harekete geçerse.

Waad al-Kateab, Halep kuşatmasını konu alan 2019 yapımı ödüllü belgesel Sama İçin’in yönetmenidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.