enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:41 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı..
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:13 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:40 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:02 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:40 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:16 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:02 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:23 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
11:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
10:44 Yılmaz: Bayrağımıza gerçekleştirilen saldırı hiçbir şekilde cezasız kalmayacak
10:29 Türk bayrağına yönelik alçak provokasyona soruşturma başlatıldı
00:56 Hollanda-Türk İş Dünyası nereye koşuyor ve yeni bir sayfa mı açılıyor?
00:39 Von der Leyen’den Davos’ta ‘Avrupa bağımsızlığı’ vurgusu
00:21 Avrupa’nın çıkmazı: Ukrayna’yı Putin’den, Grönland’ı Trump’tan korumak
00:12 Erzurum’da sokak kedileri unutulmadı!
11:32 Kocaeli’nde kar ve yağış önce dereleri, sonra Sapanca Gölü’nü güldürdü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstanbul 250 yıl sonra büyük bir depremin “beklenti alanında” yer alıyor

İstanbul 250 yıl sonra büyük bir depremin “beklenti alanında” yer alıyor
26 Mart 2024
15
A+
A-

Potsdam merkezli Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin (GFZ) uzmanlarından Prof. Dr. Marco Bohnhoff, İstanbul’un 250 yıl sonra büyük bir depremin “beklenti alanında” yer aldığını hatırlattı.

UHA / İnternational News Agency

İtalya’da son yaşanan depremin Marmara bölgesinde bir büyük deprem tetikleme olasılığının çok düşük olduğu, ancak İstanbul’un 250 yıl sonra büyük bir depremin “beklenti alanında” yer aldığı hatırlatıldı.

Dünyanın önde gelen jeolojik araştırma kurumlarından Potsdam Jeoloji Araştırmaları Merkezi (GFZ), İtalya’daki son depremin Marmara’da bir jeolojik hareketlenme yaratma olasılığını olağanüstü düşük bulurken, yine de bunun yüzde 100’lük bir oranla yok sayılamayacağını bildirdi.

Marco Bohnhoff | Falling Walls

[Prof. Dr. Marco Bohnhoff]

Potsdam merkezli Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin (GFZ) uzmanlarından Prof. Dr. Marco Bohnhoff, gerilim dağılımının ve sinyallerin aradaki mesafe nedeniyle çok güç yitirdiğini, bu nedenle son depremin Marmara’da pek etkili olamayacağını söyledi. Bohnhoff, “Ancak yanlış anlamalara yer vermemek için tekrar etmiş olayım: Bilimsel bir temelde, ‘böyle bir olasılık kesinlikle bulunmuyor’ da diyemeyiz” diye konuştu.

Uzman isim uyardı: Büyük İstanbul depremi kapıda! Sadece İstanbul'u  etkilemeyecek

İSTANBUL’DA 250 YIL DOLDU

İstanbul’da ne zaman büyük bir deprem olacağı yolundaki soruları, bu konuda tarihsel depremlerden hareketle yapılmış bazı tahminler ve hesaplamaların varlığına dikkat çekerek yanıtlayan Potsdam merkezli Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin (GFZ) uzmanlarından Prof. Bohnhoff, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul’un uzun iskan tarihi üzerinden baktığımızda, bu bölgedeki çok iyi tutulmuş olan son 2300 yılın kayıtlarından hareket edebiliyoruz. Buna göre, ortalama her 250 yılda bir büyük bir deprem yaşanmış. Bölgedeki son büyük deprem 1766 yılındaydı. Yani 250 yıl dolmuş bulunuyor. Bu, hemen yarın İstanbul ve çevresinde bir büyük deprem olacağı anlamına gelmiyor. Olabilir de. Ama bunu önceden söyleyemeyiz. Deprem olasılığı yine de yüksek. Muhtemelen 7’den büyük güçte bir büyük depremin İstanbul çevresinde yaşanması, önümüzdeki 30 yıllık dönemde yüzde 35-60 arası bir olasılık. Kesin tarih veremiyoruz, çünkü depremlerin ne zaman olacağını tam bir kesinlikle öngöremiyoruz.”

GFZ, Türkiye’deki jeolojik hareketlerle yakından ilgilenen ve Türk kurumlarıyla da işbirliği içinde çalışan dünyaca ünlü araştırma merkezleri arasında yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.