enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Yeni bir araştırma: Z kuşağının şifre tercihleri dedelerinden daha kötü
00:46 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
00:40 Kandil mi İmralı mı? 27 Şubat Çağrısının Güç Dengelerine Etkisi
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazzeli kadınlara yönelik barbarlık hak ettiği tepkiyi görmedi”
00:35 MİT Başkanı Kalın’dan Gazze diplomasisi
00:32 İmamoğlu Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi..
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumun temeli olan ailelerin de kilit taşı kadındır
00:14 Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım daha atıldı…
00:14 Kişisel veri hırsızlarına operasyon: 14 şüpheli yakalandı
00:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Ermenistan’la normalleşmeye hazırız”
00:01 İngiltere’nin başkenti Londra’ya turist vergisi geliyor
22:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’nin toplantısına katıldı
00:52 Devler Ligi’nde temsilcimiz Galatasaray bugün Union SG’yi ağırlayacak…
00:46 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu dün İmralı’ya gitti
00:41 15 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katıldı
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı miraslarını titizlikle korumaktadır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çubarov: Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaları için bir dizi ülkeyle çalışıyoruz

Çubarov: Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaları için bir dizi ülkeyle çalışıyoruz
1 Eylül 2021
369
A+
A-

UHA HABER / Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün soykırım olarak tanınması konusunda bir dizi ülkenin hükumeti ve parlamentolarıyla çalıştıklarını açıklayarak, “Ülkeler, Kırım’ı neden Rus işgalinden kurtarmamız gerektiğini anlamalı” ifadelerini kullandı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın Kiev Muhabiri Celal KILIÇ’ın ‘Kırım Haber Ajansı‘nden aktardığı haberine göre, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamada bulundu,

Başkanı Refat Çubarov, yabancı devletler ile 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün soykırım olarak tanınması konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Çoğu ülkenin 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıma noktasında istekli olduğunu belirten Çubarov, “Amacımız sadece bu ülkelerin sayısını artırmak değil. Önemli olan, halkımızın başına gelenlerin farkında olunmasıdır. Bu sayede, ülkeler Kırım’ı neden Rus işgalcilerden kurtarmamız gerektiğini, neden yerli halkların korunması için koşullar yaratmamız gerektiğini anlayacak” diye konuştu.

KTMM Başkanı, Letonya’nın 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Litvanya ve Kanada ise, 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

TURKSİD: 18 Mayıs 1944'te sürgüne gönderilen soydaşlarımızın acısını  unutmayacağız

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

HABER : Anife Bilal & QHA

[UHA Haber Ajansı, 01 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.