enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’ndan (ABTTF),Yunanistan’ın Evrensel Periyodik İncelemesi’ne yazılı katkı
00:38 (BTK)’ya iletilen tüketici şikayetlerinde ilk sırada “internet servis sağlayıcılığı” hizmeti yer alıyor
00:23 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Bulut’tan Kadın Yöneticili KOBİ’lere TURWIB Programı çağrısı
00:19 (SETA) Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Gündeme Dair Haberler
00:15 Ortadoğu’da Yeni Stratejiler ve Oyuncular
00:10 ABTTF Başkanlık Kurulu 4. olağan toplantısını gerçekleştirdi
00:07 Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması bugün itibarıyla sona erdi
00:00 Irak’tan gelen aile, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi’yle, umuda tutundu
23:10 Kocaeli 1. Amatör Lige Yükselen 5 Takım Belli oldu. Gözler 6. Grup’ta
21:49 Taş Yerinde Ağırdır…Ama Kocaelispor Taşları Yerinden Oynatır!
10:00 ALTERNATİF GÜNDEM: Artemis II Pasifik Okyanusu’na indi
09:41 10 Maddede Bu Hafta
09:04 Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2026)
00:56 Dışişleri Bakanı Fidan, “Ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz”
00:53 Alman Dış Politikasında Güncel Zorluklar ve İnandırıcılık Sorunu
00:43 Bakan Fidan: Dünya İsrail’in muhtemel sabotaj hamlelerine karşı hazır olmalı
00:42 Türk SİHA’ları ‘KARAT’ ile yeni bir sayfa açacak
00:14 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “Kumar ve müstehcenlikle mücadele liste başında”
00:14 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan ‘ara seçim’ açıklaması
00:03 Savaşa ‘ateşkes’ arası: İstihbarat örgütleri sınıfta mı kaldı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
1 Aralık 2025
16
A+
A-

* Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,7 büyüme kaydetti.

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

ANKARA, 01 ARALIK 2025 -Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül dönemi) ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

GSYH 2025 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,7 arttı.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; Yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat yüzde 13,9, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 10,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 10,1, ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar yüzde 9,6, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,1, sanayi sektörü yüzde 6,5, ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 6,3, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 4,4, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 2,1 arttı. Tarım sektörü ise yüzde 12,7 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,4 arttı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, yılın üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 41,6 artarak 17 trilyon 424 milyar 718 milyon TL oldu. GSYH’nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 432 milyar 880 milyon olarak gerçekleşti.

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 4,8 arttı

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 4,8 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,8, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 11,7 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 0,7 azalırken ithalatı yüzde 4,3 arttı.

İşgücü ödemeleri yüzde 41,1 arttı

İşgücü ödemeleri, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 41,1 arttı. Net işletme artığı/karma gelir yüzde 43,5 arttı.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 35,0 iken, bu oran 2025 yılında da yüzde 35,0 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 46,0 iken yüzde 46,7 oldu.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.