enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da enflasyon yüzde 3,9’a yükseldi

Almanya’da enflasyon yüzde 3,9’a yükseldi
31 Ağustos 2021
606
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da Ağustos ayında enflasyon oranı son 28 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 3,9 oldu. Enflasyondaki artış, aylardır yükselme eğilimi içinde olan enerji fiyatları ile ilişkilendiriliyor. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin ((DW’ye dayandırdığı haberine göre, Federal İstatistik Dairesi’nin verileri, Almanya’da tüketici fiyatlarının Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 oranında arttığını gösteriyor.

Böylece enflasyon son 28 yılın en yüksek seviyesine yükselmiş oldu. Son olarak 1993 yılının Aralık ayında Almanya’da enflasyon oranı yüzde 4’ün üzerine tırmanarak yüzde 4,3 olmuştu. Ancak kurum bir önceki aya kıyasla fiyatların durağan bir tablo sergilediğini açıkladı.

Enflasyondaki yükseliş, aylardır yükselme eğilimi içinde olan enerji fiyatları ile ilişkilendiriliyor. Federal İstatistik Dairesi’nin açıklamasına göre, Almanya’da enerji fiyatları son bir yıl içinde yüzde 12,6 yükseldi. Gıda fiyatlarındaki artış yüzde 4,6 olurken, hizmetler sektöründeki fiyat artışı ise yüzde 2,5’te kaldı.

Ayrca pandemi döneminde tüketimi canlandırmak için yürürlüğe konulan katma değer vergi oranlarını düşürme uygulamasının sona ermesinin de fiyatlardaki artışa etki ettiği belirtiliyor.

Almanya’da federal hükümet korona pandemisi döneminde tüketimi canlandırmak için 1 Temmuz 2020 – 31 Aralık 2020 döneminde geçerli olmak üzere katma değer vergi oranlarının düşürülmesini kararlaştırmıştı. Uygulamanın yıl başında sona ermesiyle, mal ve hizmetlerin fiyatlarının yeniden yükseldiğine dikkat çekiliyor.

Ekonomistler, tüketici fiyatlarındaki artışın gelecek aylarda da sürmesi beklentisi içinde. Alman ekonomisi için yüzde 5’lik bir enflasyon olağan kabul edilirken, enflasyon oranının bu eşiği aşmasının alım gücünü düşürebileceği belirtiliyor.

Ekonimistler, Almanya’daki görece yüksek enflasyonun geçici bir gelişme olduğunu belirtiyor ve önümüzdeki seneden itibaren düşeceği öngörüsünde bulunuyor.

EK Kaynaklar * dpa

[UHA Haber Ajansı, 31 Ağustos 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.