enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:50 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:22 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:09 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:08 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
00:08 Bloomberg yazdı: Türkiye, petrol ve uzay istasyonuyla Afrika açılımını hızlandırıyor”
00:07 Nakit Varken Batmak: Şirketleri Sessizce Çökerten Finansal Yanılgı
00:04 Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
00:02 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:01 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
09:52 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:27 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
06:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
00:52 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
00:45 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
00:17 EÜ’de Ramazan Huzuru: İftar sofrası tasavvuf musikisi ile taçlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’nin Aşı Pasaportu Planları Somutlaşıyor

AB’nin Aşı Pasaportu Planları Somutlaşıyor
2 Mart 2021
410
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Birliği‘nde, ülkeler arası seyahatleri kolaylaştıracağı düşünülen aşı pasaportu konusundaki planlar somutlaşıyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, pasaport için gerekli yasal düzenlemenin bu ay içinde hazırlanacağını ve üye ülkelerin onayına sunulacağını bildirdi. 

Alman Birlik Partileri CDU/CSU’nun milletvekilleri ile biraraya geldiği toplantıda konuşan Leyen, pasaportun teknik olarak işlevsel hale getirilmesinin birkaç ay alabileceğini de söyledi.

Pasaportun uygulamada başarılı olması için AB’deki üye ülkelerin desteğinin sağlanması gerektiğini söyleyen Leyen, dijital belgenin hedefinin aşı olanların bunu kanıtlayabilmeleri olduğunu hatırlattı. Pasaportta yer alacak bilgiler hakkında da konuşan Leyen, aşılamanın tarih ve yerinin belgeleneceğini, ayrıca kullanılan aşının ekleneceğini, yapılan Corona testlerinin ve hastalığa yakalanma durumunda bu konudaki bilgilerin de pasaportta bulunacağını duyurdu.

Leyen, “Bu şekilde AB’ye giriş ve çıkışları serbest bırakabileceğimizi, ayrıca AB’ye komşu ülkelerle sınır trafiğini koordine edebileceğimizi düşünüyoruz” şeklinde görüş belirtti.

Ursula van der Leyen, geçen Cuma günü yapılan AB liderler zirvesinden sonra yaptığı bir açıklamada, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında başlayan aşı pasaportu çalışmalarının 3 ay süreceğini ifade etmişti. Leyen, açıklık getirilmesi gereken çok sayıda soru bulunduğuna işaret ederek, örneğin aşı olanların virüsü bulaştırıp-bulaştırmadığı ve aşının koruyuculuğunun ne kadar sürdüğü gibi soruların henüz yanıtının bulunmadığını söylemişti.

Maas’dan destek

Aşı pasaportu çalışmaları konusunda görüş belirten bir diğer isim Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas oldu. “Avrupa aşı pasaportu üzerinde son hızla çalışmalıyız. Tercihimiz, akıllı telefonlarda kullanılabilecek dijital platformlar için düzenlenmiş bir uygulama” diyen Maas, Coronaya karşı verilen mücadelede çok zaman kaybı yaşandığını belirterek, “Nüfusun büyük bir bölümünü olabildiğince hızlı bir şekilde aşılamalıyız. Aşı pasaportunun zamanında hazır olmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Coronavirüs salgını gündemiyle toplanan Avrupa Birliği liderleri, aşı olanların serbestçe seyahat etmesini sağlayabilecek aşı pasaportu konusunda tam anlamıyla uzlaşamamıştı. Avusturya Başbakanı Kurz, İsrail’de olduğu gibi bir uygulamaya geçilmesi önerisini yapmış ve AB genelinde bir çözüm bulunması için girişimde bulunacaklarını kaydederek, aksi takdirde ulusal düzeyde bir planlamaya gidileceğini açıklamıştı. Avusturya’nın önerisine Yunanistan ve İspanya destek verirken, Başbakan Angela Merkel‘in süreci frenlemesi dikkat çekmişti. Pasaportunun Almanya’da ve diğer AB ülkelerinde şu anda az sayıda kişi aşılandığı için seyahat serbestliği bakımından bir rol oynamayacağını söyleyen Merkel, ancak buna rağmen pasaport ile ilgili hazırlıkların sürebileceğini söylemekle yetinmişti.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 02 Mart  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.