enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:10 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
11:24 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:05 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sarkozy İçin Yolsuzluk Davasından 3 Yıl Hapis Cezası

Sarkozy İçin Yolsuzluk Davasından 3 Yıl Hapis Cezası
2 Mart 2021
423
A+
A-

UHA HABER / Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, nüfuzunu kullanarak, hakkındaki Bettencourt yolsuzluk davası sırasında, avukatı Thierry Herzog aracılığıyla, yargıtay hakimi Gilbert Azibert’ten, davayla ilgili gizli bilgileri almaya çalışmak suretiyle, “nüfuzunu kötüye kullanma ve yolsuzluk” suçundan 1 yılı kapalı, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hakim, Sarkozy’nin bu bir yılı, evinde, elektronik bileklikle geçirmesine karar verdi. Sarkozy’nin hapis cezasının iki yıllık dönemi ise tecilli. Sarkozy’nin avukatı Jaqueline Laffont, Sarkozy’nin de kararı temyiz edeceğini açıkladı.

Sarkozy’nin partisi Cumhuriyetçiler’den davaya eleştiri yağdı.

Paris Adliyesi 32. Ceza Dairesi, uzun zamandır beklenen ve eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin siyasi geleceğini de yakından etkileyecek “telefon dinleme skandalı” ile ilgili kararını açıkladı. Davanın 3 sanığı Sarkozy, Thierry Herzog ve Gilbert Azibert, karar duruşmasında hazır bulundu. Mahkeme heyeti, Sarkozy ile avukatı Herzog ve hakim Azibert’i “Mesleki gizliliği ihlal etmek ve yolsuzluktan” suçlu buldu. Mahkeme, “Delillerin ve tanıklıkların sonunda, bir yolsuzluk anlaşması yapıldığının tespit edildiğine” hüküm getirdi.

Nicolas Sarkozy, beraatiyle sonuçlanan Bettencourt yolsuzluk davası sırasında nüfuzunu kullanarak, avukatı Thierry Herzog aracılığıyla, temyiz mahkemesi hakimlerinden Gilbert Azibert’ten, davayla ilgili gizli bilgileri almaya çalışmaktan yargılandı. Sarkozy’nin bu yardımı karşılığında, Azibert’e Monaco’da prestijli bir görev sözü verdiği de iddia edildi.

Tartışmalı dava

İddialar, soruşturma hakimlerinin, Bettencourt davası sırasında Sarkozy ve avukatı Herzog’un telefonlarını dinlemesiyle ortaya çıkmıştı.

“Paul Bismuth” adındaki eski bir okul arkadaşının adına bir telefon kartı alarak avukatıyla gizli görüşen Sarkozy’nin telefonda, Azibert’e yeni görev verilmesi konusunu görüştüğü tespit edildi. Ancak, Azibert’in yeni bir göreve atanmaması nedeniyle dava pek çok hukuk çevresi tarafından eleştirilmiş, üstelik “bir avukat ve müvekkilinin özel görüşmelerinin yasadışı dinlendiği” öne sürülmüştü.

Kasım sonu ve Aralık ayı başında üç hafta süren “gizli dinleme” davası boyunca, Nicolas Sarkozy, avukatı Herzog ve hakim Azibert’in avukatları, “Sarkozy’ye karşı politik bir dava güden hakimlerin, yasadışı dinleme yoluyla fantaziler ürettiği ve olmayan bir atama nedeniyle eski Cumhurbaşkanını suçlamaya çalıştıklarını” savundu. Avukatlar, elde hiçbir delil olmadığı için 3 sanığın da suçsuz olduğuna karar verilmesini talep etti.

Ancak duruşmaların tamamlanmasının ardından savcılık, Nicolas Sarkozy hakkında 2 yılı kapalı olmak üzere 4 yıl hapis cezası verilmesini istedi. Savcının istediği cezayı hafifleten mahkeme, sanıklar arasında bir ‘yolsuzluk anlaşması’ yaptığının anlaşıldığına hüküm getirerek, her 3 sanığa da 1 yılı kapalı olmak üzere 3 yıl hapis cezası verilmesini kararlaştırdı.

Avukat Thierry Herzog ve yargıç Gilbert Azibert, duruşma salonu çıkışında kararı temyiz edeceklerini açıklarken, Sarkozy adliye binasını açıklama yapmadan terketti.

Fransız sağı şokta

Mahkeme kararının ardından Fransız mekez sağ partisi Cumhuriyetçi (LR) milletvekillerinden tepki yağdı. Sarkozy’nin arkasında olduklarını açıklayan vekiller, “kararla Fransız yargısının büyük bir yara aldığını” açıkladı. Muhafazakar ve aşırı sağ partiler de yargıçların sağcı politikacılara dönük acımasız bir inatlaşma içinde olduklarını” dile getirdi. LR milletvekili Constance Le Grip, “Sarkozy’yi aşağılamak için böyle bir karar alındı. Orantısız ve yargının acımasızca Sarkozy’nin üzerine gittiğini gösteren bir karar. Çok ağır bir karar. Bu kararı, yargı adına çok üzücü buluyorum” dedi.

Sarkozy’nin eşi şarkıcı Carla Bruni de, İnstagram hesabından, Sarkozy ile bir fotoğrafı eşliğinde, “Ne kadar anlamsız ve acımasız bir karar, aşkım. Kavga devam edecek, gerçekler gün ışığına çıkacak” dedi.

Cumhuriyet tarihinde ilk

Sarkozy’nin kapalı hapis cezasına çaptırılması Beşinci Cumhuriyet tarihinde bir ilki oluşturuyor. Sarkozy’den önce, sadece eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 2011 yılında, Paris Belediyesi’nde partilileri çalışıyor göstermekten, iki yıl “tecilli” hapis cezasına çarptırılmıştı. Sağın lideri olarak 2007 ile 2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Sarkozy, birbiri ardına aklandığı yolsuzluk iddiaları nedeniyle, 2016 yılında partisindeki önseçimleri kaybetmişti. Siyasetten çekildiğini açıklasa da hala partisi üzerindeki ağırlığı devam eden ve “sağın doğal adayı” olarak g,rülen 66 yaşındaki Fransız siyasetçi’nin 2022 yılında yeniden Cumhurbaşkanı adayı olup-olmayacağını bu davaların sonucu belirleyecek.

İki ayrı yolsuzluk davası sırada

Sarkozy hakkında 15 gün sonra, seçim kampanyasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla açılan ve Bygmalion adı verilen yeni bir yolsuzluk davası başlıyor. Eski Cumhurbaşkanı, ayrıca eski Libya lideri Muammer Kaddafi’den, seçim kampanyası sırasında, çantalar içinde nakitle yasadışı yardım aldığı” iddialarıyla ayrı bir davadan da yargılanacak.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 02 Mart  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.