enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:57 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Adaletin olmadığı yerde huzur ve barış olmaz”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Adaletin olmadığı yerde huzur ve barış olmaz”
22 Ekim 2023
16
A+
A-

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Adalet mülkün, devletin temelidir. Adaletin olmadığı yerde huzur olmaz, barış olmaz, hukuk devleti bütün işlemleri yargı denetimine tabi olan devlettir. Hukuk kurallarına bağlı olan devlettir. Dolayısıyla hukuk devletinin ön şartı bağımsız ve tarafsız yargıdır” dedi.

UHA / İnternational News Agency

Adalet Bakanı Tunç, Antalya’da Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Eğitim ve Sosyal Tesisi’nde düzenlenen Antalya Adli Tıp Günleri Toplantısı’na katıldı.

Antalya’nın turizmin başkenti ve Türkiye’nin göz bebeği bir şehir olduğunu belirten Adalet Bakanı Tunç, Antalya’nın özellikle son yıllarda çok daha güzelleştiğini, ilerlediğini ve geliştiğini ifade ederek, kentin sadece ülkenin değil, tüm dünyanın göz bebeği, turizm merkezi haline geldiğini ve gelmeye de devam edeceğini ifade etti.

ADALET HİZMETLERİNİN DAHA ADİL VE DAHA ETKİN OLABİLMESİ ADINA ÇOK ÖNEMLİ İLERLEMELER SAĞLADIK

Hukuk devletinin bütün işlemleri yargı denetimine tabi olan, hukuk kurallarına bağlı olan devlet olduğunu ifade eden Tunç, hukuk devletinin ön şartının da bağımsız ve tarafsız yargı olduğunu belirtti. Adaletin olmadığı yerde huzur ve barışın olmayacağını söyleyen Tunç, iyi işleyen adil ve etkin olan, makul sürede kararlar veren, gecikmeyen yargı ile adaletin tesis edilebileceğine dikkat çekti.

Tunç,  “Son 21 yılda özellikle adalet hizmetlerinin daha adil, daha etkin olabilmesi adına çok önemli ilerlemeler sağladık. Özellikle adalet teşkilatımızın fiziki imkanlarını, kapasitesini artırdık ve arttırmaya devam ediyoruz. Teknolojinin bütün imkanlarını adalet teşkilatımıza, yargının hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Adalet alanında özellikle bilişim anlamında, UYAP sisteminin hem yargı mensuplarımızın hizmetine sunulması hem vatandaşlarımızın hizmetine sunulması hem de avukatlarımızın hizmetine sunulması anlamında çok önemli projelerini hayata geçirdik. Elektronik tebligattan tutun da elektronik duruşmaya varıncaya kadar, görüntülü duruşmaya varıncaya kadar, teknolojinin bütün imkanlarını, yargımızın hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Bu adli tıp alanında da oldu. Adli tıp kapasitesini, özellikle teknolojinin imkanlarını, adli tıbbın hizmetine sunma anlamında çok mesafeler aldık. Adli Tıp Kurumumuz 200 yıllık bir geçmişe sahip. 100 yıllık da kurumsal kapasiteye sahip. Teknolojinin son imkanlarını sunarak maddi gerçeğin daha çabuk ve daha gerçekçi ortaya çıkması anlamında, teknolojiyi yapay zekayı da adli tıp hizmetlerinde kullanmamız lazım. Son zamanlarda Adli Tıp Kurumumuza alınan cihazlarla özellikle birçok alanda maddi gerçeğin hakikatin ortaya çıkması anlamında çok önemli ilerlemeler sağlandığını görmek mümkün.” şeklinde konuştu.

AVRUPA’NIN VE DÜNYANIN EN ÇAĞDAŞ MEVZUATINA SAHİBİZ

Gerek yargı teşkilatının fiziki kapasitesi, gerek teknoloji imkanlarının sunulması ve gerekse de mevzuatın çağın gereklerine uygun hale getirilmesi anlamında da çok önemli mesafeler aldıklarını kaydeden Tunç, temel kanunların tamamını yenilediklerini, Avrupa’nın ve dünyanın en çağdaş mevzuatına sahip olduklarını söyledi. Fiziki anlamda da teknoloji anlamında da en ileri noktada olduklarının altını çizen Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii ki bunlar yeterli değil. Bunların iyi uygulanması, mevzuatın iyi uygulanması, o fiziki kapasiteden daha fazla yararlanabilmesi de elbette ki uygulayıcılarımızın elinde. Uygulayıcılarımızın da kapasitesini arttırmanın gayreti içerisinde olduk. Bugün bundan yirmi yıl önce 7-8 bin hakim savcımız vardı. Bugün 24 bin hakim ve savcımız var. Hukuk fakültelerimizdeki eğitim kalitesini artırma noktasındaki çalışmalarımız devam ediyor. Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimizin avukat ve hakim ve savcı olabilme için bir ön eleme, mezuniyetten sonra hukuk mesleklerine giriş sınavını getirdik. 2024’ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Bir avukat meslektaşımız avukatlık stajına başlayabilmek için artık hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek. Bir ön aşama olacak. Hakimlik ve savcılık sınavına girebilmek için de yine hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek. Bundan sonra artık hakim ve savcı adaylığı yok. Bundan sonra hakim ve savcı yardımcılığı var. İki yıllık stajla hakimlik mesleğine kabul edilirken artık üç yıl boyunca hakim ve savcı yardımcısı olarak, tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında usta çırak ilişkisi şeklinde yetişecekler ve adalet akademimizde de uzun süren bir eğitim görecekler. O eğitimler sırasında da farklı sınavlara tabi tutularak üç yılın sonunda Hakimler ve Savcılar Kurulumuzun önüne gelip mesleğe kabul aşamasına gelmiş olacaklar. Bu da yargıda, insan kalitemizi arttıracak önemli hususlar.”

Bakan Tunç, Antalya Adli Tıp Günleri toplantısının ardından Akdeniz Üniversitesi Camisi’nde cuma namazı kıldı. Namazın ardından Gazze’de hayatını kaybedenler için kılınan gıyabi cenaze namazına katılan Bakan Tunç kentte çeşitli temaslarda bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.