enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:46 Bakan Yerlikaya, “Toplam 103 terör örgütü mensubu ikna yoluyla yurt dışından gelerek teslim oldu”
06:44 Cevdet Yılmaz: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ortaya koymuştur
06:36 Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı dünya basınında…
06:31 Dışişleri Bakanı Fidan’ın Tahran ziyareti İran gazetelerinde nasıl yer aldı?
00:59 KIZILELMA ve Skydagger testleri: Türk savunma sanayiinde tarihi günler
00:49 Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı yüzde 7,5 artarak 33 milyon 193 bin 636’ya yükseldi…
00:35 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Jandarma Genel Komutanlığı 2025 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.
00:28 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu ülkenin ayaklarında büyük pranga gibi bağlanan terörü bir kenara koyacağız”
00:24 CHP’li belediyenin rüşvet davası başlıyor
00:08 Eski AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk için Mecliste cenaze töreni düzenlendi..
00:03 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın ‘Kuşbakışı’ndan Dünyadaki Durum!…
20:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın’dan Papa ziyaretine eleştiri: ‘Şova dönüştürüldüğü görülmektedir’
14:50 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:44 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:04 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:48 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:41 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan, GKRY ve Mısır’dan Türkiye’ye kınama

Yunanistan, GKRY ve Mısır’dan Türkiye’ye kınama
20 Ekim 2021
460
A+
A-

ATİNA-UHA HABER / Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendirdikleri eylemlerini kınadı. Yunan Başbakan, Türkiye’nin bölge barışına tehdit oluşturduğunu iddia etti. 

Yurtta sulh, cihanda sulh

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Yunanistan, GKRY ve Mısır liderleri, Atina’da 9’uncusu düzenlenen Üçlü Zirvede Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerini kınayan ortak bir bildiri yayımladı.

GKRY ve Mısır cumhurbaşkanları Nikos Anastasiadis ve Abdulfettah Sisi ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in ortak bildirisinde Türkiye’ye “uluslararası deniz hukukuna riayet etmesi, devletler hukukuna aykırı tek taraflı eylem ve provokasyonlardan kaçınması” çağrısı yapıldı.

Bildiride “Türkiye’nin Yunan hava sahasına yönelik sürekli ihlalleri ile Yunanistan ve Kıbrıs münhasır ekonomik bölgelerindeki yasa dışı eylemleri” kınandı.

2014’ten bu yana dokuzuncu kez bir araya gelen üç lider, bölgesel işbirliğinde, “uluslararası hukuk çerçevesinde dahil olmak isteyen hiç kimsenin dışlanmadığı” mesajı da verdi.

“Türkiye’nin emelleri barışa tehdit oluşturuyor”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis zirve sonrasında yaptığı açıklamada “Türkiye’nin kışkırtıcı olarak niteledikleri uygulamalarını ve saldırgan olduğunu savundukları söylemini kınamada mutabakat içinde olduklarını” belirterek “Maalesef Ankara’daki liderlik zamanımızın işaretlerini anlamamış görünüyor” dedi.

Türkiye’nin emellerinin Doğu Akdeniz ve çevresinde barışa tehdit oluşturduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümü için yapıcı bir tavrın işaretlerini vermediğini savunan Mitsotakis, çözüm sürecinde ilerleme sağlayacak tek yolun BM Güvenlik Konseyi’nin bağlayıcı kararları olduğunu kaydetti.

Doğu Akdeniz’de gerginlik, son dönemde bölgede GKRY adına çalışan iki araştırma gemisinin Türk fırkateynleri tarafından Türk kara sularında oldukları gerekçesiyle geri gönderilmesiyle yeniden yükselişe geçmişti.

Enerjide işbirliği hedefleri

Yunanistan, GKRY ve Mısır arasındaki üçlü işbirliğinin Doğu Akdeniz’de bir “istikrar feneri” olduğunu söyleyen Mitsotakis, “Enerji artık Mısır ile Avrupa arasında bir köprü haline gelmektedir. Enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmenin yollarını aradığımız bir dönemde, Mısır ağırlıklı olarak güneşten üretilen enerjinin sevkiyatçısı olabilir” ifadesini kullandı.

Zirvede üç ülke ayrıca enerji alanındaki işbirliğini de geliştirmek üzere bir niyet anlaşmasına imza attı. Üç ülke elektrik şebekelerini denizin tabanına döşenecek kablolar yoluyla birbirine bağlamayı hedefliyor. Elektriğin ilk etapta Mısır’dan Kıbrıs’a, ardından Yunanistan’ın Girit adasına aktarılması planlanıyor. Mısır’dan sıvı gazın Girit’e aktarılması yönünde planlar da bulunuyor.

[UHA Haber Ajansı, 20 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.