enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP milletten kopuk marjinallerinin oyuncağı haline geldi
00:42 Hollanda’daki Hükümet Krizi Ekseninde Ekonominin Nabzı
00:32 Hollanda’dan Mektup Var!
00:21 İnfografik: Moskova’da Kritik Görüşme: Putin ve Arakçi Bir Araya Geldi
00:10 Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, hukuksuz tutukluluğu sonrası ilk basın açıklamasını yaptı.
20:57 Güneydoğu, Trakya ve İç Anadolu son yarım yüzyılın en düşük yağışını aldı
13:12 Antalya’da, CHP’li Manavgat Belediyesine yönelik rüşvet, irtikap ve zimmet operasyonu
11:40 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, gözaltına alındı
11:29 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında; Adana ve Adıyaman belediye başkanları gözaltına alındı
10:44 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, son günlerde kamuoyunda dolaşan “istifa edecek” iddialarını yalanladı…
10:28 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasından notlar: Ne olmuştu?
09:49 Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, iflasın eşiğinde
00:58 Türkiye’ye “işgalci” demek, namussuzluktur!
00:39
00:30 Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara, Suriye “bölünmez bir bütündür”
00:29 Ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen’den Özgür Özel’e Sert Uyarı: “Yargıyla Uğraşma, İşine Bak Sen!”
00:28 Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum: Yeni anayasa hangi güvenceleri kapsamalı?
00:27 Gazze’de önerilen yeni ateşkesin detayları neler?
00:26 Bu transferde istediğini alamayan Galatasaray’a Sırp kaleci Dorde Petrovic şoku!
00:21 CHP’li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın “böcek bulundu” iddiası, delil yetersizliği ve çelişkili ifadelerle çöktü.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM’den “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” Kararı

AİHM’den “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” Kararı
20 Ekim 2021
446
A+
A-

STRAZBURG-UHA HABER / Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhurbaşkanı’na hakarete ilişkin özel bir yasa aracılığıyla “Cumhurbaşkanı’na daha fazla koruma sağlanmasının” Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğuna karar verdi ve Türkiye’yi 7 bin 500 Euro tazminata mahkum etti.

Yurtta sulh, cihanda sulh

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Arzu Çakır’ın haberine göre, AİHM, cumhurbaşkanına hakareti yargılayan Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin de AİHS’in “ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10’uncu maddesiyle bağdaşmadığını açıkladı.

Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Facebook üzerinden paylaştığı bir karikatür ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay hapis cezasına çarptırılan Vedat Şorli davası üzerindeki görüşmelerini tamamlayarak kararını açıkladı.

AİHM, 2014 ve 2016’da Facebook hesabından paylaştığı görsellerle Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay hapis cezasına çarptırılan ve 2 ay tutuklu kalan Vedat Şorli’nin, daha sonra 5 yıl süreyle ertelenen cezasının “AİHS’in ruhuna” uygun olmadığına karar verdi.

Türk hakim Saadet Yüksel’in de katıldığı ve oybirliği ile alınan kararda, Türkiye’nin Vedat Şorli’ye 7 bin 500 Euro manevi tazminat ödemesi de hükme bağlandı.

Davaya konu olan Facebook içeriğinin “Cumhurbaşkanı’nın bir karikatürü ve bir fotoğrafının yanı sıra onunla ilgili hicivli ve eleştirel yorumlardan oluştuğu” belirtilen kararda, “Türk yargı makamları tarafından alınan bu mahkumiyet kararı, Cumhurbaşkanı’na diğer kişilere göre daha yüksek düzeyde koruma sağlayan Ceza Kanunu’nun 299. maddesine dayanmaktadır. Mevcut davada, Şorli’nin polis tarafından gözaltına alınması ve tutuklu yargılanması veya hapis cezası verilmesine ilişkin kararın ertelenmesine rağmen cezai müeyyide uygulanması için herhangi bir gerekçe sunulmamıştır” denildi.

“TCK 299 ifade özgürlüğüyle bağdaşmıyor”

Böyle bir yaptırımın, “doğası gereği, kaçınılmaz olarak” özellikle mahkumiyetin etkileri göz önüne alındığında, kamu yararına olan konularda kişilerin görüşlerini ifade etme isteği üzerinde “caydırıcı bir etkiye sahip” olduğu vurgulandı. Şikayet konusu olan Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin, ifade özgürlüğü ile bağdaşmadığı da vurgulanan kararda, “Hakarete ilişkin özel bir yasa aracılığıyla daha fazla koruma sağlanması, kural olarak, Sözleşme’nin ruhuna uygun değildir ve bir devletin itibarını koruma konusundaki çıkarı, devletin başındaki kişinin korunması amacıyla ona ayrıcalıklı statü verilmesi için gerekçe teşkil edemez” ifadesine yer verildi.

Bu bulgular ışığında Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle, Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin hazırlanması ve uygulanmasıyla ilgili adımların AİHS’in “ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10’uncu maddesine aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, ilgili yasanın, Sözleşme’nin 10’uncu maddeye aykırı bulunmasının, Türkiye’nin bu yasa maddesini “AİHS ile uyumlu hale getirmesi” için de bir gerekçe oluşturduğu görüşünü bildirdi.

[UHA Haber Ajansı, 20 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.