enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:21 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
18:04 Küresel Adalet mi İsrail mi?
17:52 İsrail Sorunu ile Batı da Yüzleşmek Zorunda Kalacak
17:31 Türkiye’nin yüz karası: KADIN CİNAYETLERİ
13:22 TÜİK açıkladı: Trafikte araç sayısı rekor artışla 205 bin arttı Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyonu geçti
12:50 Hatay Sörf Merkezi’nin ilham verici hikâyesi, “Hayatın Çizgisi” belgeseliyle beyaz perdede hayat buldu
10:23 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Muğla’nın Dalaman Çayı’nın Aydın’a tahsisi ortalığı ayağa kaldırdı…
09:01 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, 30 yaşında…
06:51 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli ve MHP’nin, “yeni yüzyılın terörsüz Türkiye’si” vizyonuyla çerçeveleyip başlattığı anayasa süreci” 
15:23 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:03 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM’den “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” Kararı

AİHM’den “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” Kararı
20 Ekim 2021
446
A+
A-

STRAZBURG-UHA HABER / Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhurbaşkanı’na hakarete ilişkin özel bir yasa aracılığıyla “Cumhurbaşkanı’na daha fazla koruma sağlanmasının” Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğuna karar verdi ve Türkiye’yi 7 bin 500 Euro tazminata mahkum etti.

Yurtta sulh, cihanda sulh

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Arzu Çakır’ın haberine göre, AİHM, cumhurbaşkanına hakareti yargılayan Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin de AİHS’in “ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10’uncu maddesiyle bağdaşmadığını açıkladı.

Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Facebook üzerinden paylaştığı bir karikatür ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay hapis cezasına çarptırılan Vedat Şorli davası üzerindeki görüşmelerini tamamlayarak kararını açıkladı.

AİHM, 2014 ve 2016’da Facebook hesabından paylaştığı görsellerle Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay hapis cezasına çarptırılan ve 2 ay tutuklu kalan Vedat Şorli’nin, daha sonra 5 yıl süreyle ertelenen cezasının “AİHS’in ruhuna” uygun olmadığına karar verdi.

Türk hakim Saadet Yüksel’in de katıldığı ve oybirliği ile alınan kararda, Türkiye’nin Vedat Şorli’ye 7 bin 500 Euro manevi tazminat ödemesi de hükme bağlandı.

Davaya konu olan Facebook içeriğinin “Cumhurbaşkanı’nın bir karikatürü ve bir fotoğrafının yanı sıra onunla ilgili hicivli ve eleştirel yorumlardan oluştuğu” belirtilen kararda, “Türk yargı makamları tarafından alınan bu mahkumiyet kararı, Cumhurbaşkanı’na diğer kişilere göre daha yüksek düzeyde koruma sağlayan Ceza Kanunu’nun 299. maddesine dayanmaktadır. Mevcut davada, Şorli’nin polis tarafından gözaltına alınması ve tutuklu yargılanması veya hapis cezası verilmesine ilişkin kararın ertelenmesine rağmen cezai müeyyide uygulanması için herhangi bir gerekçe sunulmamıştır” denildi.

“TCK 299 ifade özgürlüğüyle bağdaşmıyor”

Böyle bir yaptırımın, “doğası gereği, kaçınılmaz olarak” özellikle mahkumiyetin etkileri göz önüne alındığında, kamu yararına olan konularda kişilerin görüşlerini ifade etme isteği üzerinde “caydırıcı bir etkiye sahip” olduğu vurgulandı. Şikayet konusu olan Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin, ifade özgürlüğü ile bağdaşmadığı da vurgulanan kararda, “Hakarete ilişkin özel bir yasa aracılığıyla daha fazla koruma sağlanması, kural olarak, Sözleşme’nin ruhuna uygun değildir ve bir devletin itibarını koruma konusundaki çıkarı, devletin başındaki kişinin korunması amacıyla ona ayrıcalıklı statü verilmesi için gerekçe teşkil edemez” ifadesine yer verildi.

Bu bulgular ışığında Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle, Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin hazırlanması ve uygulanmasıyla ilgili adımların AİHS’in “ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10’uncu maddesine aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, ilgili yasanın, Sözleşme’nin 10’uncu maddeye aykırı bulunmasının, Türkiye’nin bu yasa maddesini “AİHS ile uyumlu hale getirmesi” için de bir gerekçe oluşturduğu görüşünü bildirdi.

[UHA Haber Ajansı, 20 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.