enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
00:21 Türkiye’nin yerli ve milli otomobil hayalini gerçekleştiren Togg, Avrupa’da ilk teslimatlarına başladı…
00:20 TRT Genel Müdürü Sobacı: Türkiye, denklemleri değiştiren bir aktör oldu
00:16 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:16 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
00:13 PFDK’dan 149 hakeme “bahis oynama” gerekçesiyle men cezası
00:07 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:05 Kocaeli’nin Gebze ilçesinde çöken 7 katlı apartmanın yakınındaki bir bina daha tedbiren boşaltıldı…
00:02 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı

Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
17 Eylül 2025
22
A+
A-

* Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Alevi-Bektaşi Güçbirliği Platformu tarafından düzenlenen “Yeni Anayasa ve Aleviler: Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler” başlıklı panele ev sahipliği yaptı.

*İşte detayları!…

UHA/ İnternational News Agency

ANKARA (Mamak), 17 EYLÜL 2025 – Alevi-Bektaşi Güçbirliği Platformu tarafından düzenlenen “Yeni Anayasa ve Aleviler: Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler” başlıklı panel yoğun katılımla Ankara’nın Mamak ilçesindeki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlendi.

Etkinlikte hukukçular, kanaat önderleri ve alanın uzman isimleri Alevilerin yeni anayasa sürecine dair görüş ve değerlendirmelerini dile getirdiler.

Resim önizlemesi

Ali Rıza Özkan, Alevi-Bektaşi Güçbirliği Platformu Sözcüsü

Selamlama konuşmasını Alevi-Bektaşi Güçbirliği Platformu Sözcüsü Ali Rıza Özkan yaparken, panelin moderatörlüğünü Mustafa Fırat üstlendi. Zakirliği ise Zeynel Abidin Sönmez gerçekleştirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından selamlama konuşması için kürsüye gelen Alevi-Bektaşi Güçbirliği Platformu sözcüsü Ali Rıza Özkan, yurttaşların devlete olduğu gibi, devletin de yurttaşlara yönelik görev ve sorumlulukları olduğunu ve bunların en başında hukuksal eşitliğin sağlanması geldiğini belirtti.

“Bu açıdan bakınca, Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlerin Alevi Bektaşi toplumuna karşı şaşırtıcı bir kayıtsızlık gösterdiğini tespit ediyoruz” ifadelerini kullanan Özkan, Cumhuriyet tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve Cemal Gürsel tarafından iki kez yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığını, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesi ile bu kayıtsızlık durumunun değiştiğini vurguladı.

Pek çok bakanlığın yasa ve mevzuatlarında Aleviler lehine düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Alevi-Bektaşi Güçbirliği Platformu sözcüsü Özkan “İstanbul ve Hacıbektaş ilçesinde düzenlediğimiz panellerden sonra, başkent Ankara’da hukukçularımız Alevi Bektaşilerin Anayasamızın temel teminatı olan eşit yurttaşlık haklarımızı kullanabilmemiz için gerekli yasal düzenlemeleri tartışacaklar, bizlere hukukun kimi zaman labirentlere dönüşen karmaşık düzeninde yol gösterecekler” ifadelerini kullandı.

Resim önizlemesi

ÖZDEMİR: TÜRKİYE’NİN İHTİYACI ZİHNİYET DEĞİŞİMİDİR

Panelin açılış konuşmasını, T.C. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi önceki Başkanı Ali Rıza Özdemir yaptı. Özdemir konuşmasında, tarihsel sürece dikkat çekerek şunları söyledi:

“Selçuklu ve Osmanlı çağlarından günümüze kadar Alevilere yönelik olumsuz bir zihniyet inşa edilmiştir.”

“Bu kötü zihniyet, Alevilik alanında yaşanan tüm sorunların kök nedenidir.”

“Olumsuz zihniyet ancak siyasi liderlerin öncülüğünde, din görevlilerinin desteğiyle ve millet olarak topyekûn bir çalışmayla yok edilebilir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Alevilikle ilgili atılan adımların öneminin altını çizen Özdemir, “Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde hayata geçirilen düzenlemeler, bu alanda zihniyet değişimine yol açmıştır.” dedi.

Ayrıca yazılı yasaların çoğu zaman uygulanmadığını belirten Özdemir, “‘Kitabına uydurmak’ deyimi bile bu anlayıştan türemiştir. Asıl olan, vicdanlarda ve toplumsal mutabakatta karşılık bulan uygulanabilir bir anayasadır.” ifadelerini kullandı.

FARKLI SİYASİ GÖRÜŞLERDEN GÜÇLÜ KATILIM

Üç saati aşan panelde, katılımcıların yoğun ilgisi dikkati çekti.

Öte yandan, farklı siyasi eğilimlerden panelistlerin ve izleyicilerin varlığı, çok sesliliğe ve farklı görüşlerin kendilerini ifade etmelerine imkan sağladı.

Alevi toplumunun seçkin üyelerinden oluşan konuşmacı hukukçular Alevilerin anayasal haklarının güvence altına alınmasının önemine değinerek, mevcut riskler ve fırsatlar üzerine değerlendirmeler yaptılar.

Kureyşan Ocağı evladı Metin Tarhan kamu hizmetinde Alevilere ayrımcılık yapıldığının olgu olduğunu, bu alanda somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasının doğru ve mümkün olduğunu ifade etti.

PSAKD, AKD genel merkez eski yöneticisi Coşkun Özgür Piroğlu ise, zorunlu din derslerinin kaldırılması gerektiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasının da tartışmaya açılması gerektiğini belirten Piroğlu, devletin din alanından tamamen çıkması gerektiğini vurguladı.

Panelde konuşan Hubyar Sultan Ocağı evladı Arslan Temel Anayasa açısından eşit yurttaşlık haklarından faydalanmanın temel prensip olduğunu ancak uygulamada aksaklıklar görüldüğüne dikkati çekti.

Ankara Barosu Cumhuriyet Grubu Başkan yardımcısı Erdem Cömert Alevilerin azınlık olmadığını aksine Cumhuriyet’in kurucu unsuru olduğunun altını çizerken laikliğin Anayasa ilkesi olmasının Aleviler için bir teminat olduğunu vurguladı.

ORTAK RAPOR HAZIRLANACAK

Panelin sonunda Ali Rıza Özdemir, Alevilerin ve yeni anayasa sürecine dair görüşlerinin bir rapor haline getirilerek devlet büyüklerine sunulması önerisini dile getirdi.

Alevi-Bektaşi Güçbirliği Platformu yetkilileri, ilerleyen günlerde ortak bir bildirge hazırlanacağını ve bu bildirgede anayasa sürecine ilişkin önerilerin kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Panelin sonunda Alevi-Bektaşi Güçbirliği Platformu sözcüsü Ali Rıza Özkan tarafından katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.