Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo’nun Türkiye ziyareti…
* UHA / İnternational News Agency Ankara Bölge Temsilcisi ve Haber-Yayın Koordinatörü Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo’nun Türkiye ziyaretini takip ediyor…
* İşte detayı!…
UHA / İnternational News Agency
ANKARA, İSTANBUL, BURSA (İznik), 29 KASIM 2025 -Katolik dünyasının yeni ruhani lideri Papa 14. Leo, göreve geldikten sonraki ilk resmi dış gezisini Türkiye’ye gerçekleştirdi. Ankara’da başlayan temaslar gözleri Türkiye’ye çevirirken, İstanbul ve İznik’te gerçekleşecek kritik buluşmalar hem diplomatik hem dini açıdan büyük önem taşıyor. Papa’nın yoğun programı, 1700. yıl dönümüne denk gelen tarihi İznik Konsili nedeniyle dünya basınının da yakın takibinde.
Katolik Kilisesi’nin yeni ruhani lideri Papa 14. Leo, Türkiye ve Lübnan’ı kapsayan ilk dış gezisine başlamak üzere 27 Kasım sabahı Roma’dan ayrıldı. ITA Havayolları’nın Papalık arması taşıyan özel uçağıyla yerel saatle 07.40’ta havalanan Papa, TSİ 12.30’da Ankara’ya iniş yaptı. Papa’ya Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin, Başpiskopos Paul Richard Gallagher ve 70’i aşkın gazeteciden oluşan bir heyet de eşlik ediyor.
ANKARA PROGRAMI: ANITKABİR VE KÜLLİYE ZİYARETLERİ
Papa 14. Leo’nun Türkiye’deki ilk durağı Anıtkabir oldu.. Atatürk’ün mozolesine çelenk koyan olan Papa, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanan Papa, burada baş başa görüşme gerçekleştirdi. Ardından diplomatlar, STK temsilcileri ve resmi heyetlerle bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo ile heyetler arası görüşmenin ardından davetlilere hitap etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
Katolik dünyasının ruhani lideri, Vatikan Devlet Başkanı Saygıdeğer Papa 14. Leo, ülkemizdeki diplomatik misyonların değerli temsilcileri, çok kıymetli misafirler, hanımefendiler, beyefendiler; sizleri şahsım, ülkem ve milletim adına en kalbi duygularımla, hürmetle selamlıyorum.
Saygıdeğer Papa 14. Leo’yu ve heyetini ülkemizde misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bir kez de sizlerin huzurunda kıymetli misafirimiz ve heyetine ülkemize hoş geldiniz diyorum. Kendilerinin göreve başladıktan sonra ilk yurt dışı seyahatini Türkiye’ye gerçekleştirmesini her bakımdan çok anlamlı buluyorum. Bu müstesna ziyaretin Türkiye ile Vatikan arasındaki köklü ilişkilerin dostluk, iş birliği ve karşılıklı anlayış temelinde güçlenmesine katkı sağlamasını canı gönülden temenni ediyorum. Başta bu salondan yansıyanlar olmak üzere ziyaret boyunca Türkiye’den verilecek mesajların Türk-İslam dünyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacağına, dünyada barış umutlarını daha da artıracağına yürekten inanıyorum.
Kıymetli misafirimizin ziyareti bölgesel ve küresel olaylar bağlamında son derece kritik bir zamana tekabül ediyor. İnsanlığın yön arayışının hızlandığı, küresel düzeyde belirsizliklerin arttığı, Asya’dan Afrika’ya, Latin Amerika’dan Doğu Avrupa’ya gerilimlerin tırmandığı bir dönemde gerçekleşen ziyaretin tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını ümit ve arzu ediyorum.
Nitekim bugün verimli geçen ikili görüşmemizde küresel barışın ve istikrarın tesisi konusundaki gözlemlerimizi ve ortak beklentilerimizi paylaştık.
Papa, Ankara’daki temaslarını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş görüşmesiyle sürdürdü.
Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş’u makamında ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı olarak gerçekleşti.
Ziyarette, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet İshak Demir, Dr. Hafiz Osman Şahin ve Dr. Hüseyin Hazırlar da yer aldı.
PAPA 14. LEO’NUN CUMA GÜNKÜ ROTASI: İSTANBUL VE TARİHİ İZNİK AYİNİ
Papa, Perşembe günü akşam saatlerinde İstanbul’a geçti. Cuma sabahı ise Harbiye’deki Saint Esprit Katedrali’nde piskoposlar ve ruhani görevlilerle buluştu.. Ardından Fransız Fakirhanesi’ni ziyaret etti.
Günün en kritik noktası ise İznik oldu. Papa 14. Leo, helikopterle Bursa’nın İznik ilçesine giderek Birinci İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümü anısına düzenlenen tarihi ayine katıldı. Bu tören, Hristiyan mezhepleri arasında son yılların en büyük dini buluşmalarından biri olarak kabul ediliyor.
KOCAELİ’DEN GEÇECEK Mİ?
Papa’nın Cuma sabahı İstanbul’dan İznik’e geçişi için iki farklı güzergâh değerlendiriliyordu. A Planı helikopter transferi olduğundan, sabah saatlerinde Kocaeli’nin Gebze – Körfez – Karamürsel hattı üzerinde yoğun helikopter trafiği oluşabileceği belirtiliyordu.
Meteorolojik şartlar nedeniyle helikopter kullanımının mümkün olmaması halinde ise kara yolu güzergâhı devreye girecekti. Bu durumda Papa konvoyu Kocaeli sınırlarını doğrudan kullanmasa da, Osmangazi Köprüsü, Dilovası ve Karamürsel bağlantı yollarında üst düzey güvenlik tedbirleri uygulandı.
Bu nedenle Kocaeli’de hem hava sahasında hem de karayollarında olağanüstü bir hareketlilik yaşanması bekleniyordu.
PAPA 14. LEO İZNİK’E HAREKET ETTİ
Nihayetinde Papa 14. Leo’u taşıyan helikopter Atatürk Havalimanından havalanarak İznik’e hareket etti.
Protokol üyeleri ile birlikte ören yerine giren Papa, beraberindeki kardinalleri, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve din adamlarıyla Aziz Neophytos Bazilikası yanında kurulan platforma geçerek burada düzenlenen ekümenik dua törenine katıldı.
İki farklı mezhebin temsilcisi din adamları ayinde bir araya gelirken, Katolik olan Papa 14’’ncü Leo ile İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposu olarak görev yapan Bartholomeos yan yana dua etti.
Hristiyanlıkta kiliseye bağlı bütün piskoposların katıldığı ilk konsil olan Birinci İznik Konsili 1700 yıl sonra toplandı. Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo, Birinci İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümünde Aziz Neophytos Bazilikası’ndaki ayine katıldı. İznik’ten ayrılan Papa 14. Leo’nun programı bugün İstanbul’da devam edecek.
İSTANBUL’A DOĞRU YOLA ÇIKTI
Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümünde geldiği İznik’te Aziz Neophytos Bazilikası’nda düzenlenen ayine katılan Papa 14’üncü Leo’yu, İstanbul’a götüren Cumhurbaşkanlığı helikopteri, saat 16.55’te İznik İlçe Stadı’ndan havalandı.
PAPA 14. LEO, İSTANBUL’A GELDİ
Katoliklerin ruhani lideri Papa 14. Leo, ilk yurt dışı programı kapsamında geldiği Bursa’nın İznik ilçesinde tarihi bazilikada ayin yönetti. Papa, ayinin ardından tekrar İstanbul’a geldi. İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen Papa 14. Leo, buradan Şişli’deki Saint Esprit Katedrali’ne geçti. Burada konaklayan olan Papa, bugün de İstanbul’da çeşitli programlara katılacak. Öte yandan Papa’nın gelişine bağlı olarak helikopterli yoğun güvenlik önlemleri de alındı. Papa’nın gelişine bağlı olarak Atatürk Havalimanı çevresi, E-5 Karayolu ve Basın Ekspres Yolu bir süre trafiğe kapatılarak, trafik durduruldu.
PAPA’YA 3 SEPET HEDİYE
Bursa, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 14. Leo’yu geleneksel Türk misafirperverliğiyle karşıladı. Aynı zamanda Vatikan Devlet Başkanı olan Papa’ya İznik temasları sırasında Bursa’nın simgesel ürünleri takdim edildi.
14. Leo’ya üç ayrı sepette Bursa ile özdeşleşmiş zeytin-zeytinyağı, kestane ve armut hediye edildi. Hepsi de coğrafi işaretli olan ürünler hakkında bilgi alan 14. Leo, kendisine armağan edilen ve Bursa ipeği kullanılarak yapılan minyatüre ise hayran kaldı.
İSTANBUL’A DOĞRU YOLA ÇIKTI
Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümünde geldiği İznik’te Aziz Neophytos Bazilikası’nda düzenlenen ayine katılan Papa 14’üncü Leo’yu, İstanbul’a götüren Cumhurbaşkanlığı helikopteri, saat 16.55’te İznik İlçe Stadı’ndan havalandı.
İSTANBUL TEMASLARI DEVAM EDECEK
29 Kasım’da Papa 14. Leo;
- Sultanahmet Camii’ni ziyaret edecek,
- Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nde Hristiyan topluluk temsilcileriyle buluşacak,
- Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşecek ve ortak bildiri imzalayacak.
- 30 Kasım Pazar günü ise Volkswagen Arena’da düzenlenecek büyük ayini yönetecek.
Aynı gün öğleden sonra Papa, özel uçakla gezisinin ikinci ayağı olan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a geçecek.
PAPA’NIN TÜRKİYE TARİHİ: 5. ZİYARET
Papa 14. Leo, Türkiye’yi ziyaret eden beşinci Papa olacak. Türkiye’ye daha önce gelen papalar:
- Papa Franciscus – 2014
- Papa 16. Benediktus – 2006
- Papa 2. Ioannes Paulus – 1979
- Papa 6. Paulus – 1967
Bu ziyaret, hem tarihi İznik Konsili’nin yıldönümü hem de Türkiye–Vatikan ilişkileri açısından simgesel bir önem taşıyor.
