enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:32 İsrail’in Gazze Soykırımı İki Şeyi Kanıtladı!
10:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP Genel Başkanı Özel’e, “Yüreğin yetiyorsa şimdi de su bidonuyla kürsüye çıksana”
08:30 Polonya’nın AB Göç Paktı’ndan Muafiyet Tartışması: Dayanışma mı Ayrıcalık mı?
08:28 “KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçimleri; Doğu Akdeniz Dengesi ve Jeopolitik Yansımalar”
08:18 Girişim Koçu Özgül ÖZTÜRK: Kadın çiftçiler geleceği ekiyor
07:54 Trump Macaristan’daki zirve planını iptal etti: Putin ile ‘boşa giden bir toplantı’ istemiyorum…
07:40 Türkiye’nin Enerjide Çeşitlilik ve Arz Güvenliği Stratejisi
07:17 Ömer Çelik: İsrail’in barbar kararını tümüyle reddediyoruz
06:51 Başkent Ankara 2026 yılında Türk dünyasının birçok kültürel ve turistik faaliyetlerine ev sahipliği yapacak…
06:04 Dışişleri: İsrail meclisinin Batı Şeria’nın ilhakına yönelik attığı adım yok hükmündedir
05:40 Türkiye, iki şehriyle ilk 30’a girerek dünya gastronomi liginde güçlü bir yer edindi…
05:27 Karayolları Genel Müdürlüğü Yol Durumu Bülteni
05:11 Almanya’da Doğuş Çay’ın form sınıfı çayları, “danthron” adlı yasaklı madde içerdiği tesbit edildi…
04:06 Ruh Sağlığını Korumak İlişkilerden Geçiyor
00:39 TeklifimGelsin’de kredi başvuru hacmi bu yıl içinde 3,5 kat artarak 41 milyar TL seviyesine ulaştı
00:16 Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Euronews’e konuştu: Türk devletleri AB ile ticari ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor
00:04 Özel haber: AB, Mısır’a 75 milyon euroluk mali destek paketini açıklayacak
21:53 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, CHP’li 40’ı tutuklu 200 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
06:48 Güne başlarken, şirketlerin sermaye artırımları, iş anlaşmaları, ortaklık yapılarındaki değişimler, öne çıkan projeleri neler?
00:59 ANKASAM İnfografik “Japonya’nın Demir Leydi’si Sanae Takaichi”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukraynalı mülteciler neden Polonya’dan ayrılıp, savaşın devam ettiği ülkelerine dönüyor?

Ukraynalı mülteciler neden Polonya’dan ayrılıp, savaşın devam ettiği ülkelerine dönüyor?
4 Nisan 2022
1.122
A+
A-

VARŞOVA – UHA HABER / Ukrayna işgali altıncı haftasına girerken, Avrupa Birliği’nde ikamet etmek yerine ülkelerine dönme kararı alan Ukraynalıların sayısı artıyor.

(UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘EuroNews’den aktardığı Sertaç AKTAN’ın haberine göre, Neredeyse tamamı kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan yüzlerce Ukraynalı, Polonya’nın ana mülteci merkezi olan Przemyśl’den Kiev’e giden gece treni için kuyrukta beklerken görüntülendi.

Euronews’e konuşan 46 yaşındaki Natalia, 16 yaşındaki oğlunu Polonya’da emin ellerde bıraktığını ve şimdi mücadele için ülkesine döneceğini anlatıyor:

“Önemli olan çocuğumu çıkarmaktı. Oğlumu sıcak çatışma noktasından çıkarmayı başardım. Savaş bitene kadar burada yaşaması için bıraktım ve şimdi artık olmam gereken yere kocamın, annemin bulunduğu Zaporizhzhia’ya dönüyorum.”

Güneydoğu Ukrayna’da bir şehir olan Zaporizhzhia, işgalin başlangıcından bu yana Rus kuvvetleri tarafından devam eden saldırılara ve ayrım gözetmeyen bombardımanlara maruz kaldı. Şehir aynı zamanda Avrupa’nın en büyük nükleer santraline de ev sahipliği yapıyor.

Rusya’nın bir ayı geçen saldırısından bu yana çoğunluğu Polonya’ya olmak üzere 3,9 milyondan fazla Ukraynalı ülkelerinden kaçtı.

Ancak hem kaçılan ülkelerde sığınacak yerler ve iş bulmaktaki zorluk hem de Ukrayna’da sergilenen direniş ve fedakarlık sonrası Natalia ve daha pek çok kişi kalıp direnmenin gerekli bir hal almaya başladığını düşünüyor. Natalia birçok yurttaşın da aynı şeyi hissettiğini söylüyor.

“Birçoğu kalacak yer bulamadıkları, iş bulamadıkları için geri dönüyor. Buralarda yaşama imkanı bulamıyorlar. Zengin değiliz ve buraya tatil için gelmedik. Evde en azından kendi kaynaklarımızla geçinebiliriz. Ev evdir,” diyor Natalia.

Polonya tren istasyonunda bekleyen yaşlı bir Ukraynalı kadın
Polonya tren istasyonunda bekleyen yaşlı bir Ukraynalı kadın 

Aile üyeleri için endişe, savaş korkusundan daha ağır basıyor

Bir başka eve dönüş nedeni de aile üyeleri için endişe ve mülteci sığınaklarındaki güvenlik eksikliğinin bir karışımı.

71 yaşındaki hukuk profesörü Yuri, başkentte tek başına olan yaşlı annesi nedeniyle Kiev’e dönmeye karar verdiğini söylüyor ve ekliyor:

“Orada arkadaşlarım da var, kitaplarım, bilgisayarım. Kendimi orada daha rahat hissedeceğim.”

Dönmek isteyen herkes bunu kalıcı olarak yapmak için gitmiyor. Aralarında bazıları, yalnızca aile üyeleri veya evcil hayvanlarını daha güvenli bir yere yerleştirmek için geri gidiyorlar.

Yakınlarını çıkarmak için dönen de var

Örneğin 34 yaşındaki Marina, 13 yaşındaki kızını almak ve onu Hollanda’ya götürmek için Ukrayna’daki ailesinin yanına dönüyor.

Saatlerce rötar yapan Kiev treni nedeniyle yüzlerce kişi zor koşullarda bekleyişini sürdürüyor. Kötü hava koşulları nedeniyle duruma dayanamayan bazı çocukların sedyelere alınarak ambulans araçlarıyla götürüldüğü görülüyor.

Marina Euronews’e verdiği röportajda “Biraz korkuyorum ama genel olarak birçok insanın geri döndüğünü gördüm ve insanların korkmadığını görmek beni mutlu etti. İnsanlar Lviv veya Poltava’dan bile daha az güvenli yerlere gidiyorlar. Bu da bana cesaret verdi” diyor.

[UHA Haber Ajansı, 04 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.