enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:44 SAHA 2026’da üçüncü gün heyecanı
10:05 Altın, ABD ile İran arasındaki barış iyimserliği ile dengelendi
09:14 Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 112. sayısı yayında…
00:14 Dondurulmuş Gerilimle ABD Neyi Hedefliyor?
00:12 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan haberler
00:10 İran: BAE, ABD ve İsrail ile işbirliğini sürdürmekten kaçınmalı
21:14 ABD Başkanı Trump’ın İran açıklamalarıyla Altın yükseldi, petrol düştü
09:04 Teknoloji devlerinde büyük işten çıkarma dalgası: 2026 başında 80 bin kişi işsiz kaldı
08:44 Ekonomi ve siyaset gündemi – 6 Mayıs 2026
00:57 Upcycle Istanbul Art and Design Festival’de geri sayım başladı 
00:56 8 haftalık ek doğum iznine başvurular sürüyor
00:51 Hıdırellez, İzmit’te yağmurun bereketi ile geldi: Büyükşehir’in ev sahipliği yaptığı şenlikte Hıdırellez kutlandı
00:46 Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun Türkiye’ye geliyor
00:35 Nizip Sınırları Aştı, İllere Meydan Okudu: 4 Ayda 141 Milyon Dolarlık Dev İhracat!
00:30 Batı Dünyası Dosyası: Ömür ÇELİKDÖNMEZ Yazdı : Münih Konferansı Batı’nın stratejik gerilemesini tescilledi
00:19 İzmit, Büyükşehir’le küllerinden doğdu: Büyükşehir’in yatırımları ile sahil kesimi kabuk değiştiriyor
00:14 Yunanistan, Avrupa Konseyi’ne bağlı CINGOs raporunu yayınladı
00:02 Hollanda’da Türk Şirketi ‘Binbin’e Ağır Suçlama: Binlerce Scooter Ortada kaldı, Borçlar Ödenmiyor
10:03 UHA / İnternational News Agency’na yansıyan dünden kalanlar
00:59 İnşaat sektöründe “ilerleme paradoksu”: İyimserlik artıyor, risk iştahı düşüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı

AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı
6 Şubat 2026
19
A+
A-

*Avrupa Komisyonu sözcüsü, sosyal medya platformlarına yönelik ek ulusal yükümlülüklerin, AB’nin kapsamlı dijital mevzuatı kapsamında ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti.

* İşte detay!

UHA / İnternational News Agency

Mared Gwyn – Golwg360

GAZETECİ* Mared Gwyn Jones

BRÜKSEL, 6 ŞUBAT 2026 – UHA / Euronews Türkçe'nin yayını durduruldu | Yurtseverİnternational News Agency’n EuroNews’e dayandırdığı Mared Gwyn Jones’in haberinde, Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin sosyal medya platformlarına yönelik ek kısıtlamalar getirirken Brüksel’in yetki alanına girmemeleri gerektiği uyarısında bulundu. Bu açıklama, İspanya’nın 16 yaş altındakilere sosyal medya yasağı getireceğini duyurmasının ardından geldi.

Komisyon’un teknoloji sözcüsü Thomas Regnier, çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Üye devletlerin çocukların sosyal medyaya erişimini kısıtlayarak daha ileri gitmek istemesini anlıyoruz,” dedi.

Ancak Regnier, platformlara ek yükümlülükler getirilmesinin “açıkça kabul edilemez” olduğunu belirterek, bu alanın AB’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) tarafından düzenlendiğini hatırlattı.

DSA, dijital platformları denetlemeyi, yasa dışı içerikle mücadele etmeyi ve özellikle çocukları çevrimiçi ortamda korumayı amaçlıyor.

Regnier, “Biz sadece İspanya’daki çocukları değil, DSA aracılığıyla tüm Avrupa’daki çocukları korumak istiyoruz,” dedi.

Ayrıca, “DSA’nın alanına girmenin bir gereği yok,” ifadelerini kullandı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, salı günü hükümetinin 16 yaş altındakiler için sosyal medya yasağı getireceğini ve algoritmaları manipüle edenlerden “nihai olarak sorumlu olanları” cezalandırmak için yasaları değiştireceğini açıkladı. Sanchez, bu adımı “dijital vahşi batıdan” kullanıcıları korumak amacıyla attıklarını söyledi.

Bu açıklama, X’in sahibi Elon Musk’tan sert tepki gördü. Musk, Sanchez’i “zorba ve hain” olarak nitelendirdi.

Avustralya’nın dünyada bir ilk olan benzer yasağının ardından, giderek daha fazla AB ülkesi gençler için sosyal medya kısıtlamalarını gündemine alıyor.

Avusturya, Danimarka, Fransa, Yunanistan, İspanya, Hollanda ve Portekiz olmak üzere yedi AB ülkesi, gençler için sosyal medya yasağını ya açıkladı ya da bunu değerlendirdiği bildiriliyor.

Bu ülkeler, sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair bilimsel kanıtları gerekçe gösteriyor.

Bazı ülkeler şimdiden ulusal yaş doğrulama uygulamaları geliştirmeye başladı. Bu durum ise AB genelinde ortak bir yaklaşımın daha uygun olup olmayacağı tartışmasını gündeme getiriyor.

Avrupa Komisyonu daha önce ulusal hükümetlerin bu tür yasakları getirme hakkına sahip olduğunu, ancak Dijital Hizmetler Yasası ile çatışmamak için platformlara ek yükümlülükler getirmekten kaçınmaları gerektiğini belirtmişti.

Sözcüye, ulusal hükümetlerin Brüksel’den daha hızlı hareket edip etmediği sorulduğunda, üye devletlerin “doğru zamanda hareket ettiğini” söyledi ve Komisyon’un da son iki yıldır kendi yaş doğrulama uygulamasını geliştirdiğini ekledi.

Dijital hizmetlerin sınır ötesi niteliği nedeniyle ülkeler koordinasyon baskısı altına girerken, AB yürütmesi sosyal medya platformlarına yönelik olası bir yaş sınırını incelemek üzere bir uzman paneli topladı. Bu adım, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in geçen eylül ayında “dijital reşitlik yaşı” çağrılarına destek verdiğini açıklamasının ardından geldi.

İspanya Başbakanı Sanchez, salı günü platformların yaş doğrulama sistemleri uygulamak zorunda kalacağını belirterek, bunun “sadece kutucuk işaretlemek değil, gerçekten işe yarayan engeller” olması gerektiğini söyledi.

Komisyon ayrıca, teknoloji şirketlerinin yöneticilerini cezai olarak sorumlu tutmayı hedefleyen İspanya’nın planından mesafe koyar gibi görünerek, kendi kurallarının bireyleri değil, platformları kurum olarak hedef aldığını vurguladı.

AB yürütmesi, teknoloji platformlarının uyum ekipleriyle iyi ilişkiler içinde olduklarını da belirterek, TikTok’u DSA kuralları konusunda “son derece iş birliğine açık” olmakla övdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.