enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 KIZILELMA ve Skydagger testleri: Türk savunma sanayiinde tarihi günler
00:49 Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı yüzde 7,5 artarak 33 milyon 193 bin 636’ya yükseldi…
00:35 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Jandarma Genel Komutanlığı 2025 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.
00:28 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu ülkenin ayaklarında büyük pranga gibi bağlanan terörü bir kenara koyacağız”
00:24 CHP’li belediyenin rüşvet davası başlıyor
00:08 Eski AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk için Mecliste cenaze töreni düzenlendi..
00:03 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın ‘Kuşbakışı’ndan Dünyadaki Durum!…
20:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın’dan Papa ziyaretine eleştiri: ‘Şova dönüştürüldüğü görülmektedir’
14:50 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:44 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:04 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:48 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:41 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
00:32 ABD’de göçmen kararı: Yeşil kartı risk altında olan ülkeler hangileri?
00:29 Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “İklim Krizi ve Su Güvenliği “ başlıklı konferansta konuştu.
00:24 Kocaelispor Restaurant Loca’sında Önemli İsimler
00:22 Gazeteci Sasha Vakulina’nın Ukrayna haberleri..
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de tek başına yaşayanların oranı hızla yükseliyor: Son 7 yılda yüzde 36 artış

Türkiye’de tek başına yaşayanların oranı hızla yükseliyor: Son 7 yılda yüzde 36 artış
24 Temmuz 2022
911
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

ANKARA – UHA HABER / Türkiye’de tek başına yaşayanların oranı hızla yükseliyor. Veriler Türkiye’de aile yapısının son yıllarda ciddi değişime uğradığını gösteriyor. 

Balkan NinnisiTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014’te tek kişilik hanehalkı oranı yüzde 13,9 iken bu oran 2021’de yüzde 18,9’a kadar çıktı. Bu da son 7 yılda tek başına yaşayanların oranının yüzde 36 arttığını gösteriyor.

Ortalama hanehalkı büyüklüğü de düzenli şekilde azalıyor. Bu durum ailelerin küçülmesi demek. Boşanmaların artmasıyla anne ve çocuklardan oluşan çekirdek ailelerin oranı da artıyor.

2014’te hanehalkının yüzde 13,9’u “tek kişi”den oluşurken bu oran her yıl düzenli şekilde arttı. 2017’de yüzde 15,4’e yükselen tek kişilik hanehalkı oranı 2019’da yüzde 16,9’a çıktı. 2020’de yüzde 17,9 olan tek başına yaşayanların oranı 2021’de yüzde 18,9’a ulaştı.

Advertisement

Tek kişilik hanehalkı oranı en yüksek Tunceli, en düşük Diyarbakır

Peki, hangi illerde kişiler tek başına yaşıyor? İllere göre hanehalkı tiplerine bakıldığında 2021 yılında tek kişilik hanehalklarının oranının en yüksek olduğu il yüzde 29 ile Tunceli. İkinci sırada yüzde 28,8 ile Gümüşhane, üçüncü sırada yüzde 28,2 ile Giresun var. Tek kişilik hanehalklarının oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 10,8 ile Diyarbakır ve Batman oldu. Bu illeri yüzde 1,2 ile Van ve Adıyaman takip ediyor.

Aileler giderek küçülüyor

Hanehalkı büyüklüğü de düşüyor. 2008’de bir hane ortalama 4 kişiden oluşurken bu sayı 2021’de 3,23 kişiye kadar geriledi. Bir ailede yaşayan kişi sayısını gösteren hanehalkı büyüklüğü 2009’dan bu yana hep düşüyor.

Anne ve çocuklardan oluşan hanehalkı oranı artışta

Türkiye’de son dönemde evlenme oranı düşerken boşanma oranı hızla yükseliyor. 2021’de 562 bin evlilik yapıldı, 174 bin de boşanma kayda geçti. 2001-2021 arasını kapsayan son 20 yılda bin kişilik nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden ‘kaba evlenme hızı’ yüzde 20 düşerken ‘kaba boşanma hızı’ ise yüzde 47 arttı.

Bu durum hanehalkı yapısını da derinden etkiledi. “Anne ve çocuklardan oluşan çekirdek aile” oranı 2014’te yüzde 6,1 iken bu oran 2021’de yüzde 7,8’e çıktı. Aynı dönemde “baba ve çocuklardan çekirdek aile” oranı yüzde 1,5’tan yüzde 2,3’e yükseldi.

Akraba olmayan ama birlikte yaşayanların oranı da artışta

Aralarında eş, anne-çocuk veya baba-çocuk ilişkisi olmayan kişileri içeren; diğer bir ifadeyle çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının oranı da artıyor. Söz konusu hanehalklarının oranı 2014 yılında yüzde 2,1 iken bu oran 2021 yılında yüzde 3,2’ye çıktı.

[UHA Haber Ajansı, 10 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.