enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de her dört lambadan biri HES’lerle aydınlanıyor

Türkiye’de her dört lambadan biri HES’lerle aydınlanıyor
24 Temmuz 2023
115
A+
A-

Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 23’ü, 2023 yılının ilk altı aylık döneminde temiz ve yerli enerjinin sigortası olan hidroelektrik santrallerden elde edildi.

UHA /  İnternational News Agency

UHA Haber’den Veysel KAVRAYAN’ın haberine göre, enerji üretim sürecinde hiçbir atık maddeye ve karbon salınımına sebep olmayan hidroelektrik santralleri (HES), Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanmasına büyük katkı sağladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, ülkemizde 2023 yılının ilk yarısında üretilen toplam 145 milyar 372 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisinin, yüzde 22,73’üne denk gelen 33 milyar 44 milyon kilovatsaatlik kısmının HES’lerden elde edildiğini açıkladı.

Hidroelektrik santrallerden elde edilen elektrik enerjisinin 20 milyar 259 milyon kilovatsaatlik kısmı barajlı HES’lerle, 12 milyar 785 milyon kilovatsaatlik kısmı ise nehir tipi HES’lerle üretildi.

Yetkililer, Yeşil enerji üretimiyle küresel ısınma ile mücadelede önemli ve etkin rolü bulunan HES’lerin, iklim değişikliği ile sıklığı ve şiddeti artan, etki alanı genişleyen taşkın ve kuraklık gibi afetlerin tesirlerinin azaltılmasına da katkı sağladığını bildirdi.

Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santraller (PHES) Nedir? - Enerji Portalı

Depolamalı HES’ler taşkın akımlarını rezervuarında tutarak afetlerin yaşanmasına mani olduğunu ya da taşkının etkilerini azalttığını söyleyen yetkililer, Nehir tipi santrallerin ise taşkın akımlarını düzenleyerek regülatör yapıları vasıtasıyla taşkının yıkıcı etkilerini arttıran iri rusubi malzemelerinin (kaya, ağaç gövdesi, kütük vb.) tuttuğunu belirtti.

Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, Depolamalı HES’lerin, yağışlı dönemlerde biriktirdiği suyu, kurak periyotlarda kullanıcıların hizmetine sunarak su azlığından kaynaklanan sıkıntıları da giderdiğini ve Hidroelektrik santrallerin diğer yenilenebilir enerji santrallerinden kendisini ayıran çok yönlü faydalara da zemin hazırladığının altını çizdi.

Depolamalı tesislerde sulama, su ürünleri üretimi, turizm ve suyolu taşımacılığı gibi yeni gelir getirici faaliyetlerin de  yapılabildiğini anlatan yetkililer, 2023 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla ülkemizin elektrik kurulu gücünün yaklaşık üçte birinin HES’lerden oluştuğunu ifade etti.

Ülkemizin elektrik kurulu gücünün kaynaklara göre dağılımı şu şekilde:  yüzde 30,2 hidroelektrik, yüzde 24,4 doğalgaz, yüzde 10,8 rüzgâr, yüzde 10 ithal kömür, yüzde 9,7 linyit, yüzde 9,7 güneş, yüzde 1,6 jeotermal, yüzde 3,6 diğer.

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.