enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Köyden kente göç ve sonuçları

Köyden kente göç ve sonuçları
24 Temmuz 2023
117
A+
A-

Makine Mühendisi Erdoğan Kutlu, gelişmiş Avrupa ülkeleri incelendiğinde, köylerinin “Üretim – Pazarlama – Kültür – Sanat ve Turizm amaçlı” birer “İhtisas Köyleri” şeklinde planlandığını açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

Erdoğan Kutlu, konuyla ilgili olarak da örnekler aktardı:

 İsviçre’de köylerin, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri üreten, bal ve reçel üreten, çikolata üreten, ünlü saat firmalarının siparişlerini üreten, tiyatrosu olan, okulu olan, festivaller düzenleyen, elektriği, suyu, yolu olan, alt yapı sorunları olmayan modern köyler olarak planlandığını görüyoruz.

 Almanya’da keman üreten, piyano üreten köyler ile otomotiv ve beyaz eşya üreten sanayilerin siparişlerini üreten okulları, spor tesisleri, tiyatroları olan, köyler arası yarışmalar yapan ve altyapı sorunları olmayan modern köyler olarak planlandığını görüyoruz.

 İtalya’da şarap üreten ve köyler arası festivaller ve yarışmalar düzenleyen, tekstil ürünleri üreten, deri mamulleri üreten, mobilya üreten, çeşitli aksesuarlar üreten “İhtisas Köyleri”ni görüyoruz.

 Diğer gelişmiş Avrupa ülkeleri de köylerini benzer şekilde planlamıştır. 100 (Yüz) Yıllık “Din savaşları” sonucu İtalya Floransa’da Galileo Galilei’nin “Ya Güneş dönüyor ya da Dünya dönüyor” dediği için Engizisyon Mahkemesi tarafından giyotine gönderilmesi için düzenlenen mahkemenin başlaması ile bu artık papazların bardağı taşıran son damlası olmuştu. Medici ailesi Floransa’da derhal bir “Düşünce Akademisi” kurdu ve Akıl+Bilim’e inanan bilim insanlarını bu akademiye davet etti. Almanya’da da Papaz Martin Luther’in Papazlara verilen yetkilerin alınması yönündeki protestosu sonucu Rönesans ve Reform hareketleri başladı.

İnsanları dinsel iktidarların dayattığı zihinsel kalıplardan kurtarıp özgürce düşünmeye ve araştırmaya yönlendirmesi sonucu “İnsan düşüncesi ile yaratıcılığın önemi”nin ortaya çıktığını söyleyen Erdoğan Kutlu, inanç’tan düşünce’ye geçilerek bilimde, teknolojide, ekonomide, hukukta, kültür ve sanat alanlarında önemli gelişmeler yaşanmaya başlandığını belirtti.

Endüstri 4.0 Nedir? | Kozmos Lisesi

Kutlu, sanayi devrimlerinin başladığına dikkat çekerek, Bilim ve Teknolojideki Ar-Ge çalışmaları ile bugün 4.Sanayi Devrimine (Sanayi 4.0) geçildiğini ve çok kısa bir süre sonra da (Sanayi 5.0)’a geçileceğinin altını çizdi.

Erdoğan Kutlu, şunları söyledi:

“Benzer gelişmeler ekonomi, hukuk, kültür, sanat ve turizm alanlarında da yaşanmaktadır. Özetle; insanları, dinsel iktidarların dayattığı zihinsel kalıplardan kurtarıp özgürce düşünmeye ve araştırmaya yönlendirilmesi sonucu gelişmiş Avrupa ülkeleri köylüsü ile kentlisi ile son derece mutlu ve gelecek kaygıları olmadan yaşamaktadırlar.

Köy Enstitüleri ne zaman kuruldu? Köy Enstitüleri kurucusu kim? Köy Enstitüleri kuruluşu ile ilgili bilgiler

Ülkemizde ise; Köy Enstitüleri’nin kapatılması ve toprak reformunun yapılmaması sonucu köylere uygulamalı eğitim verecek öğretmenler yerine köyü bilmeyen üretimi bilmeyen, klasik, ezberci eğitim sistemini uygulayacak öğretmenler gönderilmeye başlandı. Köylüler eğitilemedi. Birim araziden ve birim hayvandan en yüksek verimin nasıl alınacağını, nasıl depolanacağını ve kooperatifleşmenin pazarlamanın nasıl yapılacağı konularında bilgilendirilmedi. Ayrıca, köylerin yol, su, elektrik ve altyapı sorunları da çözümlenmeyince köylerden kentlere ve Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine iş ve aş için göçler başladı”.

Gecekondu sahiplerine ev sahibi olma şansı - Son Dakika Ekonomi Haberleri | NTV Haber

Kentlere göç edenlerin, kentlerin etrafındaki hazine arazilerine altyapısı olmayan “Gecekondu”lar yapmaya başladıklarını ifade eden Kutlu, “Buralar önce “Ticari Rant” sonra da “Siyasi Rant” merkezleri oldular. Köyler boşalmaya başladı ve milletin efendisi olan “Üreten Köylüler”, kentlerde tüketen ve hizmet sektörlerinde çalışan insanlar oldular. Gıda ürünleri yönünde, kendine yeten ülkemiz ise artık kendine yetmeyen hatta buğdayın anavatanı olduğu halde ekmeklik buğdayını dahi ithal eden ülke durumuna düşmüştür” dedi.

Erdoğan Kutlu, sonuçta, köylerin giderek boşaldığını, üretimin de gelişen teknolojilere göre uygun yapılmadığı için yeterli olmadığını, Okulun çoğunda kapalı ama Cami’sinin ise açık  ve Para ile namaz kıldıran imam orada bulunduğunu belirtti.

Kutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Para ile namaz kıldıran imam orada. Oysa İslam’da “Ruhban Sınıfı” bulunmamaktadır. Namaz yüce Allah’ın huzuruna yalnız çıkılarak evde ve işyerinde (Sünneti de / farzı da) kılınmaktadır). İslam bunun için son din olmuştur. Rönesans’a ihtiyacı yoktur. Sadece, Kuran’a uygun uygulanması ve ruhban sınıfları ile din tacirlerinden (tarikatlardan, cemaatlerden, siyasilerden) kurtarılması yeterli olacaktır. Ayrıca, Diyanet’in konumu ile imam-hatip okullarının durumunun Kuran’a uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir”.

Erdoğan Kutlu, Diyanet’e ve imam-hatiplere bütçeden ayrılan meblağların da köylerimizin birer “İhtisas Köyü” olması yönünde harcanmasının ülkenin geleceği açısından daha uygun olacağının mütalaa edildiğinin ve  son derece önem arz ettiğinin altını çizdi.

Makine Mühendisi Erdoğan Kutlu, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı:

“Köylerimizin, üretim, pazarlama, kültür, sanat ve turizm amaçlı birer “İhtisas Köyleri” haline dönüştürülmesi halinde ülkemiz gıda ve ihtiyaç maddeleri üretimi yönünde tekrar kendine yeten bir ülke olacak, ayrıca ürettiği ürünlerle tüketimi karşılayacak ve fiyat artışlarını önleyecek, ihracat yaparak ithalatı önleyerek de dış ticaret açığının azalmasına katkı sağlayacaktır”.

Kaynak: Hidropolitika

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.