enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:43 Kastamonu’da gençler, sosyal medya ve internet bağımlılığından uzaklaştırılıyor…
00:41 Prof. Dr. Nuran Yıldız: CHP’nin iki büyük sorunu
00:35 İktidar, ekonominin 3 yıllık yol haritası olarak görülen Orta Vadeli Program’ı Resmi Gazete’de yayınladı.
00:29 A Milli Kadın Voleybol Takımımız, dünya ikincisi Filenin Sultanları’ndan notlar!
00:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden haberler: Seymen Battı-Çıktı Büyükşehir’le pırıl pırıl
00:18 İktidar, ekonominin 3 yıllık yol haritası olarak görülen Orta Vadeli Program’ı Resmi Gazete’de yayınladı.
00:16 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Türkiye’de son 23 yılda yapılan spor yatırımları meyvelerini topluyor
00:15 Türkiye’den hoşlanmayan adam: Rusya Bilimler Akademisi üyesi sağlık uzmanı Gennadiy Onişenko
00:15 CHP İstanbul İl Başkanlığı ve öne çıkan gelişmeler…
00:10 MS hastalığıyla mücadele eden Türk pop müziğinin sevilen ismi Serdar Ortaç, sahnede şarkı sözlerini bir anda unuttu
00:02 The Hill gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Trump Maryland eyaletindeki Joint Base Andrews Hava Üssü’nde gazetecilere konuştu…
09:13 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Devlet, hukuka aykırı her girişime karşı kararlılıkla gereğini yapacaktır”
09:04 Yeni eğitim öğretim yılında bugün yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen ders başı yapacak.
08:52 CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde yaşanan olaylar ve sosyal medyada provokatif paylaşım yapanlar hakkında soruşturma
08:34 İletişim Başkanı Duran “Filenin Sultanları”nı kutladı
08:26 Hava savunma doktrininde “tespit, teşhis, takip, önleme ve imha” zincirinin kusursuz işlemesi esastır
06:57 CHP’nin Çok Katmanlı Krizi
06:50 Türkiye Yaşlı Profil Araştırması nedir ve neyi amaçlamaktadır?
07:26 Soykırımcı katil İsrail ordusu Gazze kentine kara saldırılarını genişlettiğini duyurarak bölge halkına “bir an önce kenti terk etmeleri” çağrısında bulundu.
00:57 Kocaeli’in Karamürsel ilçesi modern otogara kavuştu!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026’da sona erecek.

Türkiye-Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026’da sona erecek.
23 Temmuz 2025
10
A+
A-

* Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için “yeni ve canlı” bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

* İşte ayrıntılar!…

UHA/ İnternational News Agency

ANKARA, 23 TEMMUZ  2025 – Türkiye ve Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek.

Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Türkiye-Irak Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, Ham Petrol Boru Hattı Protokolü ve diğer ilgili anlaşma ve protokoller, 27 Temmuz 2026 tarihinden itibaren sona erecek.

52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre Irak ile yeniden yapılması ve bu sayede 2 yılı aşkın süredir kapalı bulunan hattın işlerlik kazanması planlanıyor.

52 YILLLIK ANLAŞMA REVİZE EDİLECEK

Sabah’ta yer alana habere göre, Erbil ve Bağdat yönetimleri arasında petrol gelirlerinin paylaşımına yönelik süren tartışmalar nedeniyle 25 Mart 2023’te kesilen petrol akışının yeniden başlayabilmesi için 52 yıllık dönemin şartlarına göre yazılmış bu anlaşmanın günümüz şartlarına göre revize edilmesi sağlanacak.

Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında 17 Temmuz’da varılan yeni anlaşma kapsamında IKBY’nin tüm petrol üretimini petrol şirketi SOMO’ya teslim etmesi öngörülürken, iki grup arasında bir orta yol böylece bulunmuştu. IKBY’nin günlük en az 230 bin varil petrolü Bağdat’a teslim etmesi gerekirken, teslim edilecek her bir varil için IKBY’ye 16 dolar avans ödenmesi kararlaştırılmıştı.

TÜRKİYE DİPLOMASİ ÇALIŞMASI YÜRÜTECEK

Bu yeni gelişmeler ışığında Türkiye de enerji konusunda hem Irak merkezi hükümetiyle yeni bir zemin kurmak, hem de IKBY ile doğrudan ilişkilerini yeniden tanımlamak için diplomasi çalışması yürütecek. Bu çerçevede bugünün petrol ticareti dinamiklerine uymayan 52 yıllık anlaşmanın revize edilmesi sağlanacak. Yeni bir anlaşma yapılması ve günlük 1.4 milyon varil kapasiteye sahip hattın yeniden aktif hale getirilmesi hedefleniyor. Hattın kapalı kaldığı 25 Mart 2023 tarihinden bu yana Irak’ın zararının 25 milyar dolar olduğu hesaplanıyor.

2010’DA YENİLENMİŞTİ

İki ülke arasında 27 Ağustos 1973’te imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması çerçevesinde hattın ilk fazı, 1976 yılında işletmeye alınmıştı. Anlaşma, 2010’da yenilenerek 15 yıllığına uzatılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.