enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:43 Türkiye, Solingen faciasında hayatını kaybedenleri andı
11:05 Gitmek mi zor kalmak mı?
10:12 Ekrem İmamoğlu, CHP’yi ne hale getirdi!
10:00 Menderes’i Nasıl Bilirdiniz?
17:07 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, hacı adaylarıyla birlikte Arafat’ta vakfe duası yaptı…
10:30 Türk Dünyası Diplomasi Zirvesi, Marmara Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
09:30 Kurban Bayramı boyunca yurt genelinde hava nasıl olacak?
00:56 Futbol tarihinde ilk kez 48 takımın mücadele edeceği FIFA 2026 Dünya Kupası’na, 17 gün kaldı
00:50 İl il bayram namazı saatleri
00:35 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek’i vefatının 43’üncü yılında andı…
00:08 Trump’tan İran anlaşması için Türkiye dahil 6 ülkeye İbrahim Anlaşmaları’nı imzalama şartı
13:48 Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeden İsrail’e ortak tepki
12:42 Küresel Gazeteciler Konseyi’nin KGK Meclis Seçimleri Tamamlandı
09:22 UHA / İnternational News Agency: Mutlak butlan kararının ardından CHP Genel Merkezi’nde arbede yaşandı
07:02 “Mutlu Ailenin Formülü, Kendini Değiştirmektir”
00:28 Analiz: Diaspora Seferberliği Konferansı veya Seçim Öncesi Propaganda Faaliyeti
17:25 4. MÜZEFEST Gençlik Festivali’nde Tarih, Sanat ve Gençlik Buluştu
00:55 Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak tutuklandı
00:55 Hollanda’nın Zirvesi’nde Bir Türk Hakem: Serdar Gözübüyük Avrupa’da Tarih Yazıyor
00:40 Trendyol 1. Lig’den Süper Lig’e yükselecek son takım belli oluyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’tan Yüksek Mahkeme’ye tepki: Yeni gümrük vergisi

Trump’tan Yüksek Mahkeme’ye tepki: Yeni gümrük vergisi
22 Şubat 2026
11
A+
A-

* ABD Başkanı Donald Trump, Yüksek Mahkeme’nin, kendisinin dünyanın birçok ülkesi için ilan ettiği gümrük vergilerini iptal etmesinin ardından ABD’ye ithal edilen ürünlere ek yüzde 10’luk yeni gümrük vergisi getirdi.

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

Trump'tan Yüksek Mahkeme'ye tepki: Yeni gümrük vergisi

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifesinin Salı günü yürürlüğe girmesi öngörülüyor

WASHİNGTON, 22 ŞUBAT 2026 – UHA / İnternational News Agency’n AFP’ye dayandırdığı haberinde. ABD Başkanı Donald Trump, Yüksek Mahkeme’nin, kendisinin getirdiği kapsamlı ve keyfi nitelikteki gümrük vergilerini iptal etmesinin ardından ABD’ye ithal edilen ürünlere ek yüzde 10’luk yeni gümrük vergisi getirdi.

Gümrük vergisi kararını Oval Ofis’te imzalayan Trump, sosyal medyada verginin “neredeyse hemen yürürlüğe gireceğini” söyledi. Trump, son bir yıl boyunca, ABD’nin müttefikleri de dahil olmak üzere çok sayıda ülkeyi cezalandırmak ve baskı altına almak amacıyla farklı oranlarda tarifeler uygulamaya koymuştu.

Yeni gümrük vergisinin 24 Şubat Salı gününden itibaren 150 gün süreyle yürürlüğe girmesi planlanırken, ilaç sektörü gibi ayrı soruşturmaların sürdüğü sektörler ve ABD-Meksika-Kanada anlaşması kapsamında ülkeye giren ürünler muafiyet kapsamına alınacak.

Kendi atadığı yargıçlardan büyük darbe

Muhafazakâr çoğunluğa sahip Yüksek Mahkeme Trump’ın gümrük vergileri uygulamak için atıfta bulunduğu 1977 tarihli yasanın Başkan’a gümrük vergisi getirme yetkisi  tanımadığına hükmetti. Karar 3’e karşı 6 oyla alındı.

Yargıçlar Cuma günü, 1977 tarihli Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası Başkan’a gümrük vergileri uygulama konusunda açık ve olağanüstü bir yetki vermiş olsaydı, Kongre’nin bunu diğer gümrük yasalarında olduğu gibi açıkça belirtmiş olacağını ifade etti. Başyargıç John Roberts, görüş yazısında, “Bu yasa gümrük vergilerine dair hiçbir referans içermemektedir” ifadesini kullandı.

Trump, kendisinin atadığı iki yargıcın da karşı oy kullandığı karara sert tepki göstererek, hiçbir kanıt sunmadan mahkemenin yabancı çıkarların etkisi altında olduğunu ileri sürdü. Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ülkemizi korumak için bir başkan, geçmişte uyguladığım gümrük vergilerinden daha yüksek tarifeler de getirebilir” dedi. Trump, mahkeme kararının kendisini “daha da güçlü” kıldığını savundu.

En büyük yenilgi

Mahkemenin kararı, Trump’ın ayrı olarak çelik, alüminyum ve diğer çeşitli ürünlere uyguladığı sektör bazlı gümrük vergilerini etkilemedi.

Bu karar yine de Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünden sonraki 13 ay içinde Yüksek Mahkeme’de aldığı en büyük yenilgi olarak kayda geçti. Mahkeme şu ana kadar genel olarak, Trump’ın yetkilerini genişleten kararlar vermişti. 2024 seçimleri öncesinde alınan ve tartışmalara yol açan bir kararda, mahkeme, Trump’ın ilk başkanlık döneminde “resmi eylemleri” nedeniyle yargılanamayacağına hükmetmiş ve Trump’ın seçim yenilgisini kabul etmeme tutumunu korumuştu.

Mahkemenin kararının ardından Wall Street’te hisse fiyatları sınırlı da olsa yükseliş gösterdi. İş dünyasını temsil eden gruplar, kararı genel olarak memnuniyetle karşıladı ve Ulusal Perakende Federasyonu kararı şirketler için “çok ihtiyaç duyulan bir belirlilik” getirdiğini açıkladı.

Geri ödeme tartışmaları

Trump yönetimi mahkemede yaptığı savunmada, tarifelerin yasa dışı bulunması hâlinde şirketlere geri ödeme yapılacağını belirtmişti. Ancak mahkeme kararı bu konuyu ele almadı.

Trump, geri ödemeler konusunda yıllarca sürebilecek davalar olacağını öngördüğünü söyledi. Trump’ın aday gösterdiği yargıçlardan biri olan Brett Kavanaugh ise geri ödeme sürecinin “kaosa” dönüşebileceğini belirtti.

Pennsylvania Üniversitesi’nden uzmanlar, mahkeme kararının 175 milyar dolara kadar geri ödeme yükü doğurabileceğini öngörüyor.

California Valisi Gavin Newsom, Amerikalıların “yasa dışı para toplama operasyonu” olarak nitelendirdiği uygulama nedeniyle geri ödeme almaları gerektiğini söyledi. Newsom, “Yasa dışı alınan her dolar faizleriyle birlikte derhal iade edilmeli” ifadelerini kullandı.

Ancak Senato Bankacılık Komitesi’nin üst düzey Demokrat üyesi Elizabeth Warren, tüketicilerin ve birçok küçük işletmenin daha önce ödedikleri parayı geri alabilmeleri için yasal bir mekanizma bulunmadığını vurguladı.

AB: Mahkemenin kararını inceliyoruz

ABD’nin önemli ticaret ortaklarından olan Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık da mahkemenin kararını incelemeye aldıklarını açıkladı.

Kanada ise Yüksek Mahkeme’nin kararının tarifeleri “gerekçesiz” olduğunu gösterdiğini, ancak  baskının daha geniş ve daha yıkıcı etkiler yaratabilecek daha sert mekanizmalarla devam edebileceği uyarısında bulundu.

Kanada Ticaret Odası Başkanı Candace Laing, “Kanada, ticaret baskısını yeniden uygulamak için daha kapsamlı ve daha yıkıcı etkiler içerme potansiyeline sahip, yeni ve daha sert araçların kullanılmasına hazırlanmalı” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.