enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nde 2025-2026 sezonu, yarın oynanacak müsabakalarla başlayacak.
00:43 Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı
00:38 Z kuşağı günümüz dünyası için ne düşünüyor, ne talep ediyor, neleri beğeniyor, neleri beğenmiyor?
00:20 SPD Başkanı Yıldız: Türkiye’de Etkili bir Su Yönetiminin Yol Haritasını açıkladı.
00:19 Fenerbahçe’nin borcu açıklandı
00:08 AB, Rus LNG’sine yönelik ilk yaptırımlarla tabuları yıkıyor
00:04 Belgrad’da askeri geçit töreni Sırbistan’ın dış politikası hakkında ne anlatıyor?
00:04 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Pazartesi günü BM Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacağını tekrar teyit etti.
00:04 AB, yeni yaptırımlarla Rus gazını, bankaları, kriptoları ve ‘gölge filoyu’ hedef alıyor
13:29 Mourinho ilk antrenmanına çıktı
00:57 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
00:56 Bakan Fidan: Bölge ülkeleriyle ortak güvenlik konusunu masaya yatırmalıyız
00:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
00:45 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
00:38 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
00:35 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşecek
00:31 Kosova’dan Mektup Var!
00:27 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
00:18 Türkiye-İtalya-Libya Zirvesi: Jeostratejik Denklemde İş Birliği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Trablus Enerji Anlaşmasını Destekliyor”…

“Trablus Enerji Anlaşmasını Destekliyor”…
13 Ocak 2023
529
A+
A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Türkiye’ye, Trablus hükümetinin geçen yıl Ankara’yla imzaladığı enerji kaynakları arama anlaşmasını askıya alan mahkeme kararını “ciddiye almamasını” söylediğini belirtti.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Reuters’ kaynaklı haberine göre, Libya’da temyiz mahkemesi, Pazartesi günü, diğer Akdeniz ülkelerini rahatsız eden ve Libya’nın kendi iç krizini alevlendiren enerji arama anlaşmasını askıya almıştı.

Canlı yayında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara’nın Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Abdülhamit El Dibeybe’yle iletişim halinde olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, “Mahkeme yürütmenin durdurulması kararı almış. Neticede bu bir karar yani nihai hüküm değil. (Libya) Hükümet anlaşmanın arkasında ve gerekli çalışmaları yaptıklarını söylediler. Sonuçta Libya hükümeti ve devleti olarak onlar için de bu işbirliği anlaşması son derece önemli. Bunun (anlaşmanın) arkasında olduklarını ve yakından takip edeceklerini söylediler” dedi.

Pazartesi günkü karara hükmeden Trablus’taki temyiz mahkemesi, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin meseleyi temyize götürmesi için kapıyı aralık bıraktı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti Sözcüsü Mohamed Hamouda, bugün Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu bir ön hüküm. Hükümet, davaya ilişkin şikayetlere bakabilir. Nihai bir karara varılıncaya kadar dava kapanmış olmayacak” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Libya arasında varılan enerji kaynakları arama anlaşması, Doğu Akdeniz’deki rekabeti kızıştırmış ve Libya’da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle doğuda Mutabakat Hükümeti’nin meşruluğunu reddeden parlamento arasındaki siyasi çıkmazı derinleştirmişti.

Türkiye 2019’da, Mısır’ın desteklediği doğudaki güçlerin saldırısına karşı koymasına yardımcı olmak amacıyla Trablus hükümetine askeri destek göndermişti.

2019 yılının sonlarına doğruysa Ankara ve Trablus, Doğu Akdeniz sularında bir deniz sınırı oluşturmak için anlaşmaya varmıştı. Mısır ve Yunanistan, anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti, 2021 yılının başında, Birleşmiş Milletler’in desteklediği barış süreci kapsamında oluşturulmuş ve hükümet, ilk başta doğudaki parlamentonun da desteğini almıştı.

[UHA Haber Ajansı, 13 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.