enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘‘Suriye Hükümeti ve Muhalefet Anayasa Reformunda Anlaştı’’

‘‘Suriye Hükümeti ve Muhalefet Anayasa Reformunda Anlaştı’’
18 Ekim 2021
367
A+
A-

Cenevre-UHA Haber / Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye Anayasa Komisyonu’nun hükümet ve muhalefetteki eş başkanlarının yeni bir anayasa oluşturma konusunda Pazar günü uzlaşıya vardıklarını bildirdi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (Reuters’ye dayandırdığı haberine göre, Suriye hükümetinin 45 üyesi, muhalefet ve sivil toplumdan oluşan komisyon, BM denetiminde seçimlere gidecek yeni bir anayasa oluşturmakla görevli.

Pedersen, Suriyeli eş başkanların haftalar süren görüşmelerin ardından anayasal reformları kaleme almaya başlama konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

Pedersen Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada iki yıl boyunca yapılan görüşmelerin altıncı turu olacak bu turda açık prensiplerin belirleneceğini kaydetti. Görüşmelerin son turu Ocak ayında yapılmıştı.

Suriye Anayasa Komisyonu’nun eş başkanı Hadi el Bahra muhalefetin tüm Suriye vatandaşlarının eşit haklara sahip olması gibi reformlar istediğini bildirdi.

El Bahra düzenlediği basın toplantısında ‘‘Mevcut anayasada kuvvetler ayrılığı olmadığı için bu durum kötüye kullanılan bir dengesizliğe neden oldu’’ diye konuştu.

El Bahra, her iki tarafın da egemenlik ve hukukun üstünlüğü konularında metinler teklif edeceğini bildirdi.

Suriye hükümeti delegasyonu ise basına açıklama yapmadı.

Suriye’de 10 yıl süren savaş Devlet Başkanı Beşar Esat rejimine karşı çıkan ayaklanmayla başlamıştı.

Rusya’nın destek vermesinin ardından Esat Suriye’nin neredeyse tamamını geri kazanmış ancak belli bölgeler kontrolu dışında kalmıştı. Bunlar arasında ülkenin kuzey ve kuzeybatısında Türk askerlerinin konuşlanmış olduğu alanlar ve doğu ve kuzeydoğuda Kürtler’in kontrolundaki bölgeler yer alıyor.

Pedersen Ocak ayında Esat’ın temsilcilerinin anayasal sürecin ilerletilmesi konusunda kendi görüşlerini ve Suriye muhalefetinin önerilerini reddettiğini söylemişti.

Pedersen Pazar günü yaptığı açıklamada o tarihten bu yana nasıl ilerleneceği konusunda ortak bir zemin oluşturmaya çabaladığını ve nihayet bir uzlaşı sağlandığı için çok memnun olduğunu kaydetti.

Batılı diplomatlar, Rusya’nın son haftalarda Şam’ı müzakerelerde esneklik göstermesi için teşvik ettiğini ve Pedersen’in son aylarda Moskova’ya iki ziyaret yaptığını söylüyor.

Pedersen, ‘‘Suriye Anayasa Komisyonu siyasi sürece önemli bir katkıdır ancak komisyon siyasi krizi kendi başına çözemez” diye konuştu.

[UHA Haber Ajansı, 18 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.