enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:05 KAAN’ın yeni prototipleri sahnede: Neler değişti?
00:04 Kudüs Valiliği: İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ramazan ayı hazırlıklarını engellemeye devam ediyor…
00:03 “Türkiye nükleer silah yapabilir”
00:02 İstanbul’daki uyuşturucu soruşturması kapsamında CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ifadeye çağırıldı.
00:01 On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 18 Şubat Çarşamba günü kılınacak…
00:01 Sıcaklıklar önce düşecek sonra yükselecek
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya gidecek
01:04 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:47 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:40 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:10 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:09 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:09 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:06 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:04 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
00:01 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:49 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya’dan Kıbrıs açıklaması: Federasyondan yanayız

Rusya’dan Kıbrıs açıklaması: Federasyondan yanayız
22 Ekim 2021
450
A+
A-

Advertisement

MOSKOVA-UHA HABER / Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Kıbrıslı Rum mevkidaşıyla görüşmesi sonrasında, Maraş‘ın açılması kararını “yıkıcı ve kabul edilemez” bir adım olarak niteledi. Lavrov, Kıbrıs’ta çözümün federasyondan geçtiğini söyledi.

Yurtta sulh, cihanda sulhMoskova’da Güney Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Hristodulidis ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Doğu Akdeniz anlaşmazlığında BM Deniz Hukuku Sözleşmesiyle uyumlu, uluslararası hukuk temelinde bir çözümden yana olduklarını söyledi.

Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, Rum mevkidaşıyla Kıbrıs sorununun çözümü konusunu da kapsamlı olarak ele aldıklarını belirtti.

Kıbrıs sorununun “mevcut hukuki çerçeve içinde adil, uygulanabilir ve kapsamlı çözümünden” yana olduklarını ifade eden Lavrov, Ada’daki iki toplum arasında müzakerelerin Kıbrıslı Rum ve Türkler arasında güven ortamının yeniden oluşmasını sağlayabileceğini, ancak müzakere sürecinin yakın bir süre içinde yeniden başlaması şansını görmediklerini kaydetti.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardıklarına göre Lavrov, “Gazimağusa kentindeki kapalı Maraş Bölgesi ilgili atılan tek taraflı adımları yıkıcı ve kabul edilemez buluyoruz” dedi.

KKTC için “yasa dışı devletçik” tanımlaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova geçen hafta bir basın toplantısında, Rusya’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC), Türkiye’nin de Kırım’ı tanıyacağına dair Ankara ile mutabakata varıldığı söylentileriyle ilgili “yalan haber” ifadesini kullanmış, Rusya’nın Ada’da “tek hukuki statü ve egemenliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu savunduğunu” belirtmişti.

Zaharova, KKTC’yi kastederek “Son dönemde Kıbrıs’ın kuzeyindeki yasa dışı devletçiğe uluslararası tanıma sağlanması yönünde faaliyetlerin arttığını gözlemliyoruz. Ada’daki iki toplum arasında tansiyonu yükseltebilecek ve Ada’daki dengeleri bozabilecek adımlardan kaçınılması çağrısı yapıyoruz” demişti.

Kıbrıs’ta taraflar, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla on yıllardır Birleşmiş Milletler (BM) kararlarıyla uyumlu bir şekilde federasyon hedefli görüşmeler yürütmüş, ancak 2017’deki son müzakere sürecinden de sonuç alınamamıştı. Bunun üzerine Türkiye ve sadece Türkiye’nin tanıdığı KKTC, artık federasyonu müzakere etmeyeceklerini bildirerek iki devletli çözüm önerisini getirmişti.

EK Kaynaklar *DW

[UHA Haber Ajansı, 22 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.