enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:53 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da aracıyla kadın sürücünün önünü kesen şüphelinin yakalandığını bildirdi….
00:47 İstanbul’un 38 ilçesinde bugün 84 bin 626 öğrenci İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’na girecek…
00:45 İzmir Menemen’deki serbest bölgede bazı gümrük işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı tesbit edildi…
00:33 CHP’li Marmaris Belediyesi’ne ihale incelemesi başlatıldı…
00:23 AK Parti Sözcüsü, “Özgür Özel CHP’yi siyaset karşıtı bir kampanya partisine dönüştürmektedir”
00:16 Ermenistan Dış politikasındaki değişikliklerin 24 Nisan’a yansıması…
00:11 Adana’da etkili olan gök gürültülü sağanak ve dolu nedeniyle bazı evleri su bastı, trafikte aksamalar meydana geldi…
21:58 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, şampiyon taraftarı kırmadı…
10:18 MSB: 5 PKK’lı terörist teslim oldu
10:06 İstanbul’daki depremler sonrası 5 İHA keşif yaptı
07:26 İstanbul’da art arda meydana gelen depremler, kentin deprem risk haritasını yeniden gündeme getirdi…
07:11 AK Parti Genel Başkan Vekili Ala: Yanlış bilgiler, ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir
06:59 Siyasetse siyaset: İstanbul kimin üzerine yıkılmamalı?
06:59 Deprem tehdidine karşı uyuyan İstanbul’u uykusundan uyandıran 6,2 şiddetindeki deprem: Kentsel dönüşüm mü kentsel göç mü?
06:52 Transatlantik İlişkilerdeki Çatlak Çin için Bir Fırsat mıdır?
13:20 Soykırım maskaralığını ‘oykırım’ için kullanan siyasetçiler!
09:56 NTV muhabiri Beyzanur Özer kimdir, kariyerine nasıl başladı, hangi okuldan mezun oldu ve özel hayatına dair merak ettikleriniz neler?
07:51 Ahmet Murat Özel, Doğduğu Şehir Karaman’ı TRT’de Anlattı…
00:48 Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertçelik, İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu…
00:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT 47. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya iflasın eşiğinde mi?

Rusya iflasın eşiğinde mi?
18 Mart 2022
1.286
A+
A-

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..

MOSKOVA – UHA HABER / Sert ekonomik yaptırımlar etkisini göstermeye başladı. Ruble çakıldı, borsada işlemler durdu, market reyonları boşaldı. İktisatçılar ve uluslararası derecelendirme kuruluşları, Rusya’yı iflasın eşiğinde görüyor.

Frankfurt Borsası’nda uzun yıllardır tahvil tüccarlığı yapan Arthur Brunner, “Daha önce hiç böyle bir şey yaşamadım” diyor. Batılı devletlerin Rusya’ya yönelik yaptırımları nedeniyle Moskova’nın, uluslararası finans piyasalarıyla bağlantısı büyük ölçüde koptu. Bu sebepten dolayı kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Çarşamba gecesi Rusya’nın kredibilitesini “B”den “C”ye düşürdü. Bunun sonucunda Rus devlet tahvillerindeki değer kaybı daha da arttı. Fitch, Rusya’nın yakın zamanda temerrüde düşmesini, yani ödeme kabiliyetini yitirerek borç yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelmesini bekliyor. Reuters’e konuşan Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Carmen Reinhardt da yine Rusya için “temerrüt” beklentisini dile getirdi.

Devletin kasası dolu

Diğer uluslararası derecelendirme kuruluşları da daha önce Rusya’nın kredi notunu düşürmüştü. Fitch mevcut hamlesini, “Rusya’nın devlet borçlarını geri ödeme kabiliyetini daha da baltalayan gelişmelerle” gerekçelendiriyor. Derecelendirme kuruluşu, bu açıklamasıyla birkaç gün önce yürürlüğe giren ve ülkenin mali yükümlülüklerinin, döviz yerine Rus Rublesi ile karşılanmasını öngören başkanlık kararnamesine atıfta bulunuyor.

Teorik olarak bakıldığında Rusya, aslında tüm mali yükümlülüklerini yerine getirebilecek düzeyde görünüyor. Zira devletin kasaları dolu. Dünya piyasalarındaki enerji fiyatları, son aylarda savaştan bağımsız olarak da zaten yükselişe geçmişti. Bu durum, Rusya’nın enerji gelirlerini daha da artırdı.

Finans haberleri ajansı Bloomberg, Rusya’nın yabancı alacaklılara karşı yükümlülüklerinin 50 milyar doların biraz altında olduğunu tahmin ediyor. Berlin’deki Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher DW’ye verdiği demeçte, “Rus devletinin dış borcu oldukça düşük” değerlendirmesini yapıyor.

Rusya, petrol ve doğal gaz ihraç ederek hayli yüksek bir ticaret fazlası elde etti ve bu nedenle aslında son yıllarda dış borcunu azaltabildi. Rusya Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin 640 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak çoğu yurt dışında olan bu döviz rezervlerinin büyük bir kısmı, yaptırımlar nedeniyle donduruldu. Yani Kremlin yönetimin halihazırda rezervlere erişimi yok. Bu nedenle Alman iktisatçı Marcel Fratzscher de önümüzdeki aylarda Rusya’nın temerrüde düşeceğine inanıyor.

Rusya'nın başkenti Moskova'da bankamatik sırasında insanlar

Hacker saldırıları ihtimali

Rusya’nın olası temerrüdünün, nispeten düşük dış borç seviyesi nedeniyle uluslararası finans sistemi üzerindeki olumsuz etkisinin sınırlı düzeyde kalması bekleniyor. Ancak Putin’in olup bitenleri elleri kolları bağlı şekilde seyretmeyeceği ve bazı karşı hamlelere başvuracağı da aşikâr. Moskova yönetimi, örneğin küresel finans sistemini etkileyecek hacker saldırıları veya döviz piyasalarında manipülatif işlemler yoluyla geçici belirsizlik ve kaos ortamı oluşturmaya çalışabilir. DIW Başkanı Fratzscher, “Rusya ve ortaklarının, Batı ekonomisine zarar vermek için gerginliği mali piyasalara da taşıyarak, küresel finans sisteminde manipülasyona neden olmaya çalışmasından endişe ediyorum,” diyor.

Bu endişe, önümüzdeki hafta gerçeğe dönüşebilir. Çünkü Rusya’nın toplam 100 milyon dolar tutarındaki faiz ödemelerinin vadesi doluyor. Ayrıca 4 Nisan’da, yaklaşık iki milyar dolarlık hacme sahip devlet tahvillerinin faiz ödemesi söz konusu. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, hafta başında müşterilerine Rusya konusunda gönderdiği mektupta, “Temerrüdü en olası senaryo olarak görüyoruz” diye yazdı.

Rusya’nın mali yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelmesi, ülkedeki yerli yatırımcıları ve özellikle bankaları da olumsuz etkileyecek. Zira devlet tahvillerinin bir kısmı yerel bankaların elinde bulunuyor. Ancak Marcel Fratzscher, miktarların yönetilebilir olduğunu, bu nedenle Rusya’nın iflası durumunda bankacılık sistemi için çok büyük bir sorun görmediğini söylüyor.

Döviz işlemlerine kısıtlama

Kremlin yönetimi, en kötü senaryoyu engellemek için yoğun çaba harcıyor. Bu çerçevede Rusya Merkez Bankası, döviz alım-satımlarına ciddi kısıtlamalar getirdi. Örneğin, önümüzdeki Eylül ayına kadar Rusların, döviz hesaplarından 10 bin dolardan fazla para çekmelerine artık izin verilmiyor. Merkez Bankası, Rus bankalarının döviz satmasının da yasak olduğunu duyurdu.

Ancak tüm bu çırpınışlara rağmen görünen o ki, Rusya önümüzdeki hafta vadesi dolacak ilk ödemelerinde temerrüde düşmek durumunda kalacak. Yine de bu durum, henüz devlet iflası anlamına gelmeyecek. Zira ilk temerrütten sonra 30 günlük bir ek süre tanınıyor. Yani Rusya’nın gerçek ödeme kabiliyeti ancak önümüzdeki Nisan ortasında kesinlik kazanacak. Ayrıca Rusya, temelde yeterli döviz rezervine sahip olduğundan ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle rezervlerine geçici olarak erişim sağlayamadığından, bu sadece “teknik bir temerrüt” hükmünde olacak.

Wirtschaftsplatz Frankfurt

 

 

 

 

HABER : Mischa Ehrhardt (DW)

[UHA Haber Ajansı, 18 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.