enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 Kocaeli basın camiası yasta…
00:58 ABD’den Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’ya ait olarak tanıması şartı…
00:48 TRHaber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül’den Alaska Zirvesi değerlendirmesi…
00:41 AB’nin varoluş sancısı: Kış uykusundan uyanabilecekler mi?
00:24 (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024 yılında 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
00:21 Türkiye İsrail’i vurur mu? İbrahim Karagül yazdı: Alaska Zirvesi’nin arkasındaki akıl; Barış’tan başka şeyler de planlıyor..”
00:10 ABD Başkanı Trump: Almanya, Britanya ve Fransa, Ukrayna’da asker bulundurmak istiyor
00:04 Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’dan Hamas’a: Yaptığınız eylemle Filistin’e ne kazandırmış oldunuz
18:04 Aon’un “Küresel Ücret Şeffaflığı” raporu yayımlandı Şirketler ücret şeffaflığına hazır değil
17:41 ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in Alaska Zirvesi ve gelişmeler!
08:45 Eurovision Şarkı Yarışması 70. yılını kutlamak için yepyeni bir görünüme kavuşuyor
00:43 Belçika’da ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ile diğer elektronik cihazların kullanımı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelinde yasaklanacak.
00:40 Ahıska Türkleri!
00:22 Ermenistan-ABD-Azerbaycan Arasında İmzalanan Zengezur Koridoru Anlaşması, Türkiye, Türkistan Coğrafyası, İran, Rusya ve Çin Aleyhine Sonuçlanabilecek Birçok Husus İçermektedir.
22:58 İsrail’in abluka ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde gönüllü görev yapan Filistin asıllı Amerikalı hemşire Amanda Nasır, İsrail soykırımı Gazze’yi yok etti
22:45 Gazze “açlıktan” ölüyor!
22:29 Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail’in Gazze’de Filistinlileri kasıtlı olarak aç bırakmaya yönelik sistematik politika yürüttüğünü ortaya koydu…
22:19 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yönelik saldırılarını “gösterişli” ve “alaycı” olarak nitelendirdi…
22:07 Hamas, Gazze’de ateşkes teklifini kabul etti
22:02 İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Reuters: Büyük Türk bankaları Kanal İstanbul’u finanse etmek istemiyor

Reuters: Büyük Türk bankaları Kanal İstanbul’u finanse etmek istemiyor
3 Mayıs 2021
622
A+
A-

UHA HABER / Türkiye’nin büyük bankalarının bazılarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın proje’ olarak isimlendirdiği Kanal İstanbul’u finanse etmeye istekli olmadıkları belirtildi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı Reuters’in haberine göre, kıdemli dört Türk bankacı ile yaptığı mülakatlarda, büyük bankaların çevresel kaygılar ve yatırım riskleri nedeniyle devasa inşaat projesini fonlamaya yanaşmak istemediği ortaya çıktı.

Kaynaklardan ikisi, Türkiye’nin en büyük altı bankasının 2019’da imzaladıkları Küresel Sürdürülebilirlik Anlaşmasının Kanal İstanbul’u finanse etmelerinin önünde bir engel olduğunu söyledi.

Hükümet, Karadeniz’i kuzeye, Marmara Denizi’ni de güneye bağlayacak ve şehrin batı kısmındaki güzergahtan geçerek 45 km katedecek olan kanala ilk kazmayı haziranda vurmayı planlıyor.

Erdoğan, kanalın trafiği yönlendirerek İstanbul’un kalbinden geçen Boğaz’ı koruyacağını belirtiyor.

Ancak İstanbul Belediye Başkanı, mühendisler ve bir ankete göre vatandaşların çoğu, ‘çılgın projenin’ kentin tatlı suyunun neredeyse üçte birini sağlayan deniz ekosistemini ve kaynaklarını yok edeceğini belirterek çevresel kaygılar nedeniyle projeye karşı çıkıyor.

Rusya, deniz filosuna ev sahipliği yapan Karadeniz’e ikinci bir geçit açacağı için güvenlik gerekçesiyle projeden duyduğu rahatsızlığı bildirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Türk bankacı, “Kanal İstanbul’un finansmanında yer alabileceğimizi sanmıyorum. Bazı çevresel sorunları tetikleyebilir.” ifadesini kullandı.

Türk finans sektörünün altı bankası, Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ni uygulamayı taahhüt eden anlaşmaya imza atmıştı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) tarafından hayata geçirilen, dünya çapında toplam aktif büyüklükleri 47 trilyon doları aşan 130 bankanın kurucu imzacı olduğu Sorumlu Bankacılık Prensipleri (Principles for Responsible Banking), bir anlamda bankacılık sektörünün 21. yüzyıl toplumu ve ekonomisindeki yerini tanımlıyor.

Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi dahil olmak üzere altı Türk bankasının imzaladığı anlaşma, insanlara ve gezegene zarar vermekten kaçınmayı öngören, iklim değişikliği ile mücadelenin yanı sıra ekosistemin yok olmasının önlenmesi konularında da bağlayıcılığa haiz.

İkinci bir kıdemli bankacı Reuters’e yaptığı açıklamada, “Bu tür bir projeye çevresel sorunlar nedeniyle kesinlikle kredi vermek istemiyoruz.” dedi ve imza sahibi bankaların BM destekli sürdürülebilirlik paktına uymaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu arada bir hükümet raporunda Kanal İstanbul’un maliyetinin 13 milyar dolar olduğunun tahmin edildiği yer alıyor.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 03 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.