enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
00:09 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
00:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
09:52 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
06:57 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
06:09 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
00:29 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
00:23 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
00:17 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
00:16 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
00:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
00:01 Alışılmış Ezber Döngüsü
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:25 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Erhan Özden, Türk Dünyası ortak sözlük ve marş çalışması hazırlıkları devam ediyor

Prof. Dr. Erhan Özden, Türk Dünyası ortak sözlük ve marş çalışması hazırlıkları devam ediyor
1 Aralık 2024
91
A+
A-

Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, Türk Dünyası Ortak Marş hazırlıklarına başladığını belirterek, alfabe başta olmak üzere birçok konuda ortak kullanım alanlarını hayata geçiren Türk devletlerinin, sanat alanındaki kelimelerle ortak sanat sözlüğü ve ortak marş projelerini de hayata geçireceğine dikkat çekti.

Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Müzikte istihdamda iyi yerdeyiz: Geleceğe sözü olan gençler yetişiyor |  Yeni Şafak Pazar Eki HaberleriGüzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, Türk Dünyası Ortak Marş hazırlıklarına başlandığını belirterek, sözlük faaliyetlerinin de gerçekleşeceğini açıkladı.

Prof. Dr. Erhan Özden, İbn-i Sina’nın tıpla ilgili eserinde olduğu gibi sanat alanında da ansiklopedik bir çalışma yapılacağına dikkat çekerek, Sanatın bütün alanlarında ortak bir literatür kazandırma amacıyla çalışılmaya başlanmış bir sözlük hazırlığı içerisinde olduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Özden, sözlüğün Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliğince kurulan heyetin çalışmasıyla uzun soluklu bir zaman diliminde ortaya çıkacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Erhan Özden, herhangi bir sanat alanındaki terimlerin bütün Türk Devletleri’nde kullanılan kelimeleri ve ilerleyen süreçte ortak bir kelime, ortak bir payda ve ortak bir terimsel literatürde buluşma amacıyla ortaya çıkmış olan bu çalışmanın uzun soluklu olduğunun altını çizdi.

Birbirinden bağımsız sanat alanlarında bir sözlük bütünü oluşturulacağına değinen Prof. Dr. Özden, özellikle ansiklopedinin her bir alanının farklı bir sanat dalına ait bir sözlük olacağını belirtti.

Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, bu sözlükte yer alacak ve sanatın temsil gücünü ortaya koyacak kelimelerin Türk halklarındaki karşılığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Özden, tüm kelimelerin kökenine inerek Türk dünyasındaki ortak dil birliğine paralel olarak ortak sanat literatürü, sanat dili birliğini tesis etmeyi amaçladıklarını aktardı.

ORTAK MARŞ HAZIRLANACAK

Sözlüğün yanı sıra üye ülkeleri temsil edecek ortak marş çalışmalarının da bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Erhan Özden, her ülkenin kendine ait ve kendi kimliğini yansıtan marşının bulunduğunu, ortak marşta ise Türk milletinin geçmişten ilham alınmış kendine özgü yapısının söz ve melodiyle anlatılacağını ifade etti.

“Türk Devletleri’ne üye olan soydaşlarımızın ortak olarak anlayabileceği dilde yazılmış ve bize ilham verecek bir marş” olmasını gerektiğini anlatan  Rektör Prof. Dr. Erhan Özden, “Yani milli ve manevi duygularımızı pekiştirecek, müziğin birleştirici gücünü ortaya koyacak ortak bir marş” olacağını söyledi.

Prof. Dr. Erhan Özden, Marşın, kurulacak heyetin ortak görüşleri doğrultusunda belirlenecek bir besteciye yaptırılacağını belirterek, “Bunun söz kısmı da sözlük kısmında çalışılacak bütün sanat dallarındaki en ortak, yani herkese hitap eden, herkeste karşılığı olan kelimelerin daha çok kullanıldığı bir marş şeklinde karşımıza çıkacak” şeklinde dile getirdi.

Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, sözlük çalışmasının “birkaç yıl içerisinde” marşın ise bundan daha kısa bir sürede tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.