enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:00 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:49 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:48 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:29 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:26 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:25 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),Ticaret satış hacmi, perakende satış hacmini açıkladı…
00:16 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:15 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:06 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
00:04 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
20:27 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
09:49 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
09:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:00 Bakanı Bayraktar, “2026’da en az 2 bin megavat kapasiteli YEKA yarışmaları yapmayı hedefliyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NAVTEX ilanları ve sondaj faaliyetlerinin engellenmesi

NAVTEX ilanları ve sondaj faaliyetlerinin engellenmesi
6 Şubat 2022
347
A+
A-

ANKARA – UHA HABER  / Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN, AB Komisyonu’nun Türkiye 2021 Raporu’nda Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarına ilişkin kısımlarında, Yunanistan ve GKRY’nin tezlerini tekrarlayan bir rapor olduğuna dikkat çekti. 

Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarına ilişkin kısımları incelendiğinde ortaya çıkan sonuçların Avrupa Birliği’nce Türkiye’nin aleyhine düzenlenmiş bir rapor olduğunun altını çizdi.

Halil İbrahim AKCAN, AB Komisyonu’nun Türkiye 2021 Raporu’nun Doğu Akdeniz’le ilgili bölümünde yetki alanları konusunda ortaya çıkan sonuçları şu şekilde sıralamak mümkün olduğunu vurguladı:

• AB’nin bölgeye yönelik tutumu uluslararası hukukun gereği yani hakkaniyetin sağlanmasına yönelik değil üyeleri olan Yunanistan ve GKRY’nin tezlerini tekrarlayarak onların çıkarlarını öncelemeye ve korumaya yöneliktir. Bu tutum gereğince AB’ye aday ülke statüsündeki Türkiye’nin adaylık statüsü Yunan ve Rum tezlerinin kabul ettirilebilmesi için kullanılmaktadır.

Navtex ne demektir? Navtex ilanı ne demek? Navtex ilan etmek nedir? Navtex  nedir? - Günün HaberleriTürkiye Cumhuriyeti tarafından bölgeye ilişkin olarak yürütülen politikalar uluslararası hukuka uygun, çözüm odaklı ve kendi içerisinde tutarlıdır. Yunanistan ve GKRY’nin ortaya koyduğu yaklaşımlar ise uluslararası hukukla ve hatta kendi tezleri ile önemli çelişkiler barındırır niteliktedir. Buna karşın raporda tahrik edici eylemlerde bulunan, yetkisiz sondaj faaliyetleri icra eden ve üçüncü ülkelerin haklarını çiğneyen devlet olarak Türkiye Cumhuriyeti gösterilmiştir.

 

• NAVTEX ilanları, sondaj faaliyetlerinin engellenmesi gibi şekillerde ortaya çıkan krizler deniz yetki alanları sınırlarının belirlenememesinden doğan türevsel sorunlardır. Sınır belirsizliği giderilemedikçe bu krizlerin çözülmesi mümkün değildir ve bunlara benzer krizlerin tekrar yaşanması muhtemeldir. Bu durum söz konusu sorunların çözümünde AB’ye önemli bir görev yüklerken AB ise tam tersine sorunların tırmanmasına katkı sağlayan görüş ve yaklaşımlar ortaya koymaktadır. Oysa gittikçe uzayan çözümsüzlük süreci gerilimi tırmandırarak ilgili devletlerin orta yolcu bir çözümü kendi halklarına kabul ettirmelerini daha da zorlaştırmaktadır.

HABER : Ataner YÜCE

Not: Konuyla ilgili Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN,detaylı haber-analizi 7 Şubat Pazartesi günü buradan takip edebilirsiniz.

***

YAZAR HAKKINDA
HALİL İBRAHİM AKCAN
2020’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2021’de İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Kamu Hukuku alanında tezli yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Avukatlık stajını aynı yıl içerisinde tamamlamıştır. Kasım 2021’den bu yana Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

[UHA Haber Ajansı, 06 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.