enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Yeni bir araştırma: Z kuşağının şifre tercihleri dedelerinden daha kötü
00:46 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
00:40 Kandil mi İmralı mı? 27 Şubat Çağrısının Güç Dengelerine Etkisi
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazzeli kadınlara yönelik barbarlık hak ettiği tepkiyi görmedi”
00:35 MİT Başkanı Kalın’dan Gazze diplomasisi
00:32 İmamoğlu Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi..
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumun temeli olan ailelerin de kilit taşı kadındır
00:14 Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım daha atıldı…
00:14 Kişisel veri hırsızlarına operasyon: 14 şüpheli yakalandı
00:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Ermenistan’la normalleşmeye hazırız”
00:01 İngiltere’nin başkenti Londra’ya turist vergisi geliyor
22:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’nin toplantısına katıldı
00:52 Devler Ligi’nde temsilcimiz Galatasaray bugün Union SG’yi ağırlayacak…
00:46 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu dün İmralı’ya gitti
00:41 15 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katıldı
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı miraslarını titizlikle korumaktadır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Muhalefetin Söylem Çelişkileri ve Kritik Seçmen Rekabeti

Muhalefetin Söylem Çelişkileri ve Kritik Seçmen Rekabeti
6 Ocak 2022
1.914
A+
A-

Bu yılın, 2023 seçimlerinin gölgesinde geçeceği malum. Önümüzdeki yıl bütün liderler ülkemizin illerini dolaşarak seçmene ulaşmaya çalışacak. Bu kıyasıya rekabetin hayat pahalılığı ve sistem tartışmasından dış politika ve Suriyelilere kadar birçok konuyu kapsayacağı açık.

Burhanettin Duran | Yazar | Kriter Dergi

Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

Bu yılın, 2023 seçimlerinin gölgesinde geçeceği malum. Parti siyasetinin sert söylemleri tüm hızıyla sahada. Geçen yılı “siyasi eşkıya-ilaçlarını al” eleştirileri ile kapatmıştık. Önümüzdeki yıl bütün liderler ülkemizin illerini dolaşarak seçmene ulaşmaya çalışacak. Bu kıyasıya rekabetin hayat pahalılığı ve sistem tartışmasından dış politika ve Suriyelilere kadar birçok konuyu kapsayacağı açık.

Dün CHP ve İP genel başkanları Kılıçdaroğlu ve Akşener, Mersin’de ortak temel atma töreninde “derhal seçim” çağrılarını yinelediler. Akşener, “meydanı doldurma” kıyaslaması yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “en büyük beka sorunu” olarak niteledi. Kılıçdaroğlu ise “yolları ve köprüleri kamulaştırma” vaadinde bulunarak “en geç iki yıl içinde bütün Suriyelileri davulla zurnayla memleketlerine göndereceklerini” ve Süleyman Şah Türbesi’ni tekrar topraklarına götüreceklerini iddia etti: “Suriye ile de barışacağız, Mısır’la da barışacağız. İç politikada olduğu gibi dış politikada da Türkiye kurucu ayarlarına dönecek.”

‘Kurucu Ayarlar’ Nedir?

Muhalefetin en büyük sorunu, aday belirleme konusuna ek olarak, seçimi kazanmaları durumunda ne yapacaklarını anlatan ortak bir programın olmayışı. Bu da yamalı bohça durumundaki ittifaklarının yansıması olarak birbiriyle çelişen vaatlere götürüyor. Sadece dünkü CHP ve İP mitinginin söylemlerine bakılsa bile bu çelişki rahatlıkla görülür.

Evet, CHP ve İP, ülkemizdeki Suriyeliler karşıtlığında birleşiyorlar. Ancak bu ırkçı yaklaşımı, Millet İttifakı içine almak istedikleri SP, DEVA ve GP paylaşıyor mu? “Yolları ve köprüleri kamulaştırmayı” liberal eğilimli DEVA onaylar mı? Süleyman Şah Türbesi meselesinde GP ne diyecek? “İç ve dış politikada kurucu ayarlara” dönmek ne demek? CHP ve HDP yakınlaşması uğruna Irak ve Suriye tezkeresine hayır diyen CHP’nin kurucu ayarı ne olabilir?

2023 sonrası Türkiye’nin önündeki kritik meselelere dair görüşler, hayat pahalılığı eleştirisi ve güçlendirilmiş parlamenter sistem paketine sıkıştırılamaz. “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesi de bütün partilerin referans vereceği ortaklıkta. Peki “kurucu ayarlardan” Tek Parti dönemi ilkeleri mi kastediliyor? Kemalist milliyetçilik ve laiklik mi öneriliyor?

SP, DEVA, GP ve hatta HDP bu işe ne der? HDP’nin Pan-Kürdist taleplerine ve “Artık yönetime katılmalıyız” arzusuna nasıl cevap verilebilir? CHP ve İP’in milliyetçi seçmeni, HDP’nin aşırı taleplerine (özerklik vs.) razı olur mu?

Muhafazakâr-Dindar Seçmen

CHP ve İP, Millet İttifakı’nı genişletmek için SP, DEVA ve GP’yi yanlarına almaya çabalıyor. HDP’yi ise ittifakın dışarıdaki bileşeni olarak konumlandırma niyetindeler. Cumhur ve Millet İttifakları mevcut hallerini korurken asıl rekabet, kritik seçmen gruplarına odaklanacak: Kürtler, gençler ve muhafazakâr-dindar kesimler. Son dönemde muhalefetin siyaset mühendisliği özellikle dindar kesimlere yöneldi.

Malum, sürekli kendisini sağa açmaya çalışan CHP, muhafazakâr seçmeni ikna edemiyor. Okul öncesi Kuran eğitimini “Ortaçağ zihniyeti” olarak gören CHP’li yöneticiler bir türlü gerçek yaklaşımlarını (Kemalist-seküler öfke, pozitivizm ve self-oryantalizm) terk edemiyorlar. O halde AK Parti’den dindarları koparmak SP, DEVA ve GP’ye mi havale ediliyor? Peki, Türkiye’nin son yirmi yıldaki dönüşümünün aktörü olan muhafazakâr-dindar seçmene bu partiler ne önerecek? Erdoğan yönetiminde büyük bir dönüşümü tamamlamayı bir kenara bırakarak oluşturulan koalisyonun küçük bir parçası olmayı mı? AK Parti döneminde elde ettiği kazanımların garantisini CHP ve HDP gibi partilerin insafına bırakmayı mı? Ne olduğu belli olmayan “kurucu ayarlara” dönüş ile nasıl yöneteceği belli olmayan 6+1 partinin kaosuna kendini teslim etmeyi mi? Bu mühendisler muhafazakâr-dindar seçmenin yapısını bir türlü öğrenemiyor.

[UHA Haber Ajansı, 06 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.