enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi?

Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi?
7 Ekim 2021
364
A+
A-

UHA HABER / İsveç ve Danimarka’nın kamu sağlığı daireleri Çarşamba günü Moderna’nın Corona virüsü aşısını 30 yaş ve altına yapmayı durdurdu. Her iki ülkeden yapılan benzer açıklamalarda aşının durdurulmasının ‘‘tedbir’’ amaçlı olduğu belirtildi. 

 

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı haberine göre, İsveç ve Danimarka kamu sağlığı daireleri önlemin gerekçesinin ‘‘Kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması yan etkisi riskinin arttığı yönünde görülen işaretler’’ olduğunu bildirdi.

İsveç’in baş salgın uzmanı Anders Tegnell durumu yakından izlediklerini ve Corona virüsü aşılamasının her zaman güvenli şekilde devam ettiğinden, aynı zamanda etkili koruma sağladığından emin olmak için hızlı hareket ettiklerini kaydetti.

İlk kez İsveç’te 18 yaş altına yapılmaya başlanmıştı

Avrupa İlaç Dairesi Temmuz ayında Moderna’nın Corona virüsü aşısının 12-17 yaş arası çocuklara yapılmaya başlanmasını tavsiye etmişti. Böylece aşı ilk kez 18 yaş altı çocuklara uygulanmaya başlamıştı.

Moderna’nın Corona virüsü aşısının 27 üyeli Avrupa Birliği’nde 18 yaş ve üstündeki nüfusa uygulanmasına Ocak ayında yeşil ışık yakılmıştı.

Şu ana kadar yetişkinlere yüzlerce milyon Moderna aşısı uygulandı. Yaşları 12 ile 17 arasında değişen 3 bin 700 çocukla yapılan bir çalışmada aşının yetişkinlerdekine benzer bağışıklık koruması sağladığı ve deneye katılan çocuklarda Corona virüsü vaka sayısının artmadığı gözlenmişti.

Aşının yetişkinlerdeki yan etkileri olan kolda ağrı, baş ağrısı, yorgunluk çocuklarda da en çok görülen yan etkiler arasında sıralanmıştı.

İlaç dairelerinden ergenler ve genç yetişkinler için uyarı

ABD ve Avrupa Birliği ilaç daireleri Moderna ve Pfizer’in Corona virüsü aşılarının ergenlerde ve genç yetişkinlerde göğüs ağrısı ve kalp enflamasyonuna neden olan nadir görülen bir reaksiyonla bağlantılı olabileceği konusunda temkinli açıklamalar yapmıştı.

Erkeklerde daha yaygın

İsveç ve Danimarka yetkilileri kalp semptomlarının çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini, ancak doktor tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti. Bu semptomların Covid-19 gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle erkeklerde görülmesi daha yaygın. 2019’da 30 yaşın altındaki yaklaşık 300 kişi kalp kası iltihaplanması (miyokardit) nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Veriler bu vakaların Covid-19 aşısı olanlarda, özellikle de ergenlik çağındaki ve genç yetişkin erkeklerde arttığına işaret ediyor.

Aşılamadan sonra 4 hafta içinde ortaya çıkabiliyor

Nordic tarafından yapılan yeni bir inceleme bu bağlantının, Moderna’nın Corona virüsü aşısında özellikle ikinci dozdan sonra daha belirgin olduğunu ortaya koydu.

Araştırma sonucunda riskteki artışın aşılamadan dört hafta sonra genellikle de ilk iki hafta içinde görüldüğü belirtildi.

İsveç ve Danimarka kamu sağlığı daireleri bu yaş gruplarına Moderna yerine Pfizer’in aşısının tavsiye edileceğini bildirdi.

[UHA Haber Ajansı, 07 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.