enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
09:52 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
06:57 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
06:09 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
00:29 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
00:23 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
00:17 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
00:16 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
00:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
00:01 Alışılmış Ezber Döngüsü
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:25 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mısır’da velayet yasalarının değişme olasılığı anneleri umutlandırıyor

Mısır’da velayet yasalarının değişme olasılığı anneleri umutlandırıyor
9 Temmuz 2023
9
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Mısırlı kadınlar, Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin ülkenin 71 yıllık velayet yasalarının yeniden gözden geçirilerek değiştirilmesini desteklediğinin işaretini vermesi üzerine umutlu.

UHA / İnternational News Agency

Reuters'tan Türkiye- Rusya ilişkisi analizi – Egeli GazeteMısır’da milyonlarca kadın, mevcut yasalar uyarınca çocuklarının mali durumları ve eğitimlerine ilişkin karar alma hakkından mahrum bırakılıyor.

Mısır’daki yasalar, babaları reşit olmamış çocukların hukuki vasisi olarak kabul ediyor ve hem mali hem de eğitimle ilgili konularda çocuklar adına kararları yalnızca babaları verebiliyor. Babanın ölümü durumunda çocukların velayeti babanın babasına geçiyor.

Büyükbabanın hayatta olmadığı durumlardaysa velayet anneye aktarılıyor, ancak mahkeme denetimine tabi tutuluyor.

Bazı dul kadınlar, çocuklarının okul ücretlerini ya da okul dışı faaliyetlerinin masraflarını karşılayabilmek için aylar boyunca bir yargıcın kararını beklemek durumunda kalabiliyor.

19 Ekim 2021 - Mısır’ın ana yargı kurumlarından Devlet Konseyi’ne atanan kadın yargıçlar yemin ederek göreve başlarken. El Sisi’nin kadınların da ülkenin iki ana yargı kurumu olan Devlet Konseyi ve Kamu Savcılığı’nda yer alması talebi üzerine bu kurumlara 98 kadın üye atanmıştı.
[19 Ekim 2021 – Mısır’ın ana yargı kurumlarından Devlet Konseyi’ne atanan kadın yargıçlar yemin ederek göreve başlarken. El Sisi’nin kadınların da ülkenin iki ana yargı kurumu olan Devlet Konseyi ve Kamu Savcılığı’nda yer alması talebi üzerine bu kurumlara 98 kadın üye atanmıştı.]

Ancak Mayıs ayında mevcut yasaların değişebileceğine ilişkin bazı sinyaller gelmeye başladı.

Siyasetçiler ve aktivistler, Mısır’ın geleceğine ilişkin tartışmaların yapıldığı ve cumhurbaşkanına tavsiyelerin sunulduğu Ulusal Diyalog adı verilen siyasi forumun açılışında velayet yasalarında yapılabilecek olası bazı değişiklikleri ele aldı.

Ulusal Diyalog’un teknik komisyonunun başkanı, ayrıntıya girmeden uzlaşmanın yakın olduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı El Sisi de önerilen değişikliklere yer açılması için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Bazı Mısırlı siyasetçiler, avukatlar ve aktivistler, mevcut velayet yasalarının haksız ve ayrımcı olduğunu savunuyor.

Kayınpederinin, çocuklarının mali durumunu kontrol altında tuttuğu Mısırlı dul bir kadının çektiği sıkıntıları gözler önüne seren “Velayet Altında” adlı televizyon dizisinin Nisan ayında yayınlanması üzerine mevcut yasalara yönelik eleştiriler daha da arttı.

Aktivist ve siyasetçi İlham Aydarus, Ulusal Diyalog sırasında “evlilik hayatı boyunca hukuki pozisyonlarda kadın ve erkeğin tam eşitliği ve çocukların velayetinin ortaklığını” savundu.

Aydorus ayrıca babanın ölümü durumunda çocukların velayetinin otomatik olarak anneye geçmesi önerisi getirdi.

İnsan Hakları Gözlemevi’den araştırmacı Rothna Begum, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde babaların çocuklarının otomatik vasisi olması durumunun yaygın olduğunu dikkat çekti.

Begum, Mısır’ın “çocuklar için en iyisinin temel öncelik haline gelmesi, ebeveynlerin aynı hak ve sorumluluklara sahip olmasını sağlaması gerektiğini” vurguladı.

Eşinden boşanmış olan iki çocuk annesi Doaa, Reuters haber ajansına, kendi tasarruflarıyla çocuklarına açtığı banka hesaplarından para çekmesinin engellendiğini, bankanın kendisine parayı sadece çocuklarının babasının çekebileceğini söylediğini aktardı.

Doaa, “Kendimi çok kötü hissettim, A’dan Z’ye tüm mali, zihinsel ve fiziksel sorumlulukları ben taşımama rağmen en temel haklarımdan mahrum bırakılıyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.