enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:05 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 47 ilde mülkiyetindeki 508 taşınmazı açık artırma yöntemiyle satışa sunacak.
00:55 Türkiye’den Şam’a saldıran soykırımcı İsrail’e sert tepki
00:50 Adalet Bakanı Tunç, DEM Parti heyetini kabul etti
00:43 İletişim Başkanı Burhanettin Duran: Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz
00:43 Başsavcı Gürlek’i tehdit davasında İmamoğlu’na hapis cezası
00:34 MHP Genel Başkanı Bahçeli, DEM Parti heyetiyle görüştü
00:31 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail’in saldırısı bölgesel barışa bir sabotaj
00:23 Dışişleri Bakanı Fidan, işgalci İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarıyla ilgili diplomasi trafiği yürüttü.
00:19 Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen “15 Temmuz: Hafıza, Adalet ve Gelecek Paneli”ne katıldı.
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve (BAE) Devlet Başkanı  Al Nahyan huzurunda, iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı.
00:07 Ömer Çelik: İsrail’in saldırıları tüm bölge ve dünya için güvenlik tehditidir
22:44 Dışişleri’nden İsrail’e Suriye tepkisi
22:04 Bakan Fidan: İsrail bölgeyi istikrarsızlaştırmak istiyor
08:00 Zorlu Enerji, İsrail’deki Dorad Energy’deki yüzde 25’lik hissesinin tamamını elden çıkarma sürecinde bir adımı tamamladı.
06:59 Yorum: ABD’nin İran’a Yönelik Saldırıları VE Orta Asya’nın Stratejik Konumu
06:58 Yapay Zekanın su tüketimi Su Güvenliğimizi tehdit ediyor mu ?
06:52 Hain Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra toplam 390 bin 354 şüpheliden 113 bin 837’si tutuklandı
00:54 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ’cü alçaklar sonsuza kadar lanetle, nefretle hatırlanacak
00:25 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Mart Sayısı Çıktı: III. Dünya Savaşı Arefesinde Türkiye’nin Savunma Politikası

Kriter’in Mart Sayısı Çıktı: III. Dünya Savaşı Arefesinde Türkiye’nin Savunma Politikası
20 Mart 2022
366
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 66. sayısı çıktı.

Rusya’nın çeşitli güvenlik kaygılarını öne sürerek dile getirdiği maksimalist taleplerinin kabul edilmemesiyle başlayan Ukrayna merkezli kriz, giderek tırmanıyor. Ukrayna’yı işgal etmeye başlayan Moskova’nın bu adımının bölgesel ve küresel güvenlik mimarisinde ciddi bir jeopolitik kırılma olduğu görülüyor. Ukrayna’da diplomasi üstün gelse ve bugün barış sağlansa bile bu krizin orta ve uzun vadede etkileri olacak. Gerginliğin tırmandığı bir dönemde “Yeni bir dünya savaşı mı yaşanacak?” sorusu sıkça soruluyor ve liderler de bu olasılığa vurgu yapan açıklamalarda bulunuyorlar.

Bu sayıda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la jeopolitik güç mücadeleleri ile çatışma ve çatışma riskinin arttığı bir dönemde Türkiye’nin savunma ve güvenlik politikasını konuştuk. Türkiye’nin güvenliğinin sınırlarının dışında başladığını belirten Bakan Akar, sadece Ukrayna krizi değil, küresel sistem, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki dönüşüm ve Türkiye’nin hak, alaka ve menfaatlerini ilgilendiren bütün bölge ve konulara ilişkin kapsamlı açıklamalar yaptı.

Türkiye’nin savunma ve güvenlik politikasını merkeze aldığımız dosyamızda, Murat Yeşiltaş Türkiye’nin savunma politikasındaki dönüşümü analiz ederken; Mustafa Kibaroğlu Türkiye-NATO ilişkilerinin muhasebesini yaptı, Rıfat Öncel ise NATO’nun geleceğini ele aldı. Dosyada, Türkiye’nin ikili ve bölgesel ilişkileri, savunma ve güvenlik perspektifinden ele alındı. Bu bağlamda Nurşin Ateşoğlu Güney Türkiye-ABD ilişkilerini, Vişne Korkmaz Türkiye-Rusya ilişkilerini, Talha Köse ise Türkiye-AB ilişkilerini yorumladı.

Muhittin Ataman Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle ilişkilerindeki yeniden kalibrasyonu analiz ederken, Bilgehan Öztürk Libya konusunu kaleme aldı. Doğu Ege adalarının gayri-askeri statüsünü ise Yücel Acer hukuki bir değerlendirmeye tabi tuttu. Murat Aslan Türkiye’nin savunma iş birliği konusunu, Merve Seren ise savunma diplomasisini ele alırken, Deniz İstikbal Türkiye’nin savunma harcamalarını, Sibel Düz ise terörle mücadeledeki dönüşümü anlattı. Savunma ve güvenlik politikasının şekillenmesinde önemli bir kurum olan Milli Güvenlik Kurulu’ndaki dönüşümü Mert Hüseyin Akgün, muhalefetin milli güvenlik konularına yaklaşımını ise İhsan Aktaş değerlendirdi.

Dış politika dosyasında Sernur Yassıkaya Ukrayna krizindeki gelişmelere farklı bir perspektiften yaklaştı. Türkiye’nin önemli ve kurumsal diplomatik araçlarından biri haline gelen Antalya Diplomasi Forumu’nu Dışişleri Bakanlığı’nda konuyla ilgilenen ADF ekibi tanıttı. Ömer Kocaman, Türk Devletleri Teşkilatı ve İstanbul zirvesinin önemini, Erman Akıllı Türk dünyasındaki dijital bütünleşme konusunu ele aldı.

Siyaset dosyasında Nebi Miş muhalefet içindeki öncülük tartışmasını analiz ederken, Murat Yılmaz Türk solunun gelişimini karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirdi. Yunus Şahbaz ise İYİ Parti’nin konumunu Millet İttifakı çerçevesinde tartıştı. Ekonomi dosyasında Kerem Alkin küresel ekonomideki gelişmelerden hareketle Türkiye üzerine çıkarımlarda bulundu; Bilal Bağış ise yeni ekonomi modelinin Asya ülkeleriyle ilişkilerine etkisini analiz etti.

[UHA Haber Ajansı, 20 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.