enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İş Bankası ve Denizbank’ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’i askıya alıyor

İş Bankası ve Denizbank’ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’i askıya alıyor
1 Ekim 2022
1.069
A+
A-

Denizbank ve İş Bankası’ndan geçtiğimiz hafta gelen açıklamaların ardından Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakifbank’ın da Rus ödeme sistemi Mir’den çıkma kararı aldığı bildirildi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘EuroNews’den aktardığı haberine göre, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar Reuters haber ajansına Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımını durdurduklarını açıkladı.

Batılı hükümetlerin NATO üyesi Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik bağların giderek güçlenmesinden endişe duyduğunu belirten Reuters, kararın ABD’nin Türkiye’deki bankaların Rusya’ya yönelik yaptırımlar gereği olarak ticari bağları kesmemeleri halinde cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısının ardından geldiğinin altını çizdi.

Haberde Halkbank ve Vakıfbank’tan konuya ilişkin yorum gelmediği belirtildi.

Bloomberg’in isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları sonrası Mir sistemini kullanmaya devam eden son üç bankanın da bunu sonlandırma kararı aldığı aktarılmıştı.

Teskilat_680*100 banner

Türkiye bu yaptırımları uygulamayarak Ukrayna ve Rusya arasında dengeli bir politika sürdürüyordu. Fakat Bloomberg’in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler toplantısı için ‘Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahati sonrası bu duruşta küçük de olsa değişim işaretleri gözlendi’.

Erdoğan geçen hafta “istesek de istemesek de” yaptırımlar nedeniyle Mir sistemine alternatif bulma konusunda adım atmak durumunda olduklarını kaydetmişti.

ABD ziyareti sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de olmak üzere ekonomi ekibiyle toplantı yapan Erdoğan Mir sistemine alternatifler üzerinde tartıştı. Aynı gün Cumhubaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın savaşta Ukrayna’nın yanında olduklarını ve Rusya’nın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini açıkladı.

Aybaşında da Amerikan hazine bakanlığı Türk finansal kuruluşları Mir sistemini işleten kuruluşla yeni anlaşma yapmamaları veya varolan anlaşmaları genişletmemeleri konusunda uyarmıştı.

Bu uyarı sonrası Denizbank ve İş Bankası, Rus turistler arasında oldukça popüler olan Mir kartları ile olan iş birliklerini askıya aldığını duyurmuştu.

[UHA Haber Ajansı, o1 Ekim  2022]

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.