enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:35 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
20:20 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
20:15 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
23:24 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:37 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:15 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:45 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İklim Değişikliği Ruh Sağlığını da Bozuyor

İklim Değişikliği Ruh Sağlığını da Bozuyor
22 Mayıs 2024
20
A+
A-

Altınbaş Üniversitesinden Prof. Dr. Şevket Özkaya, aynı gün içinde 4 mevsimi birden yaşadığımızı belirterek, mevsimlerin birbirine karışmasının ve mevsimler arası geçişlerin hızlı olmasının insanlarda hem fiziksel hem psikolojik rahatsızlıklara neden olduğunu söyledi.

UHA / İnternational News Agency

Evlerdeki radon gazı kanser riskini artırıyor" uyarısı

[Prof. Dr. Şevket Özkaya]

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, UHA Haber‘e yaptığı açıklamada, sadece ülkemizde değil tüm dünyada mevsimlerin birbirine karışmasının ve mevsimler arası geçişlerin hızlı olmasının insanlarda hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklara neden olduğuna dikkat çekti.

Göğüs, sırt ağrısı ve enerji düşüklüğüne sebep oluyor!

Prof. Dr. Şevket Özkaya, ev, iş veya kapalı ortam hava sıcaklığı ile dış çevre hava sıcaklığı arasındaki farkların insanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, “Bu durum öncelikle fiziksel kıyafet seçimini etkiliyor. Ani sıcaklık farkına maruz kalan kişilerde başta göğüs ve sırt ağrıları olmak üzere, soğuk algınlığı belirtileri oluyor. Uzayan öksürük, halsizlik, eklem ağrıları ve yorgunluk, enerji düşüklüğü gibi belirtilere sebep oluyor.” dedi.

Bu şikayetlerin uzamasının da anlık duygu durum bozukluğuna yol açabildiğini belirten Özkaya, “Vatandaşlarımız huzursuzluk, sinirlilik, endişe, sosyal cinnet ve hatta şiddet davranışlarına karşı dikkatli olmalı.” uyarısında bulundu.

“Hastaneye başvuru oranında yüzde 27 artış”

Prof. Dr. Şevket Özkaya, Sağlık Bakanlığının hazırladığı ‘2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na göre Türkiye’de 2022 yılında toplam hekime müracaat sayısının bir önceki yıla göre yüzde 26 artarak 854 milyon 328 bin 324 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Özkaya, “Bu rakam 2020 yılında 600 milyon 261 bin 131, 2021 yılında ise 675 milyon 652 bin 190 olarak gerçekleşmiş. Yani hastaneye başvurma sayısında ortalama yaklaşık yüzde 27 artış söz konusu. Henüz 2023 verileri verilmedi ama bu önemli bir gösterge. Büyük kısmının da uzamış öksürük ve halsizlik şikâyetleri olduğunu gözlemliyoruz.” diyerek önemli bir tespitte bulundu.

Altınbaş Üniversitesinden Prof. Dr. Özkaya’ya göre, bu durumla baş edebilmek için öncelikle bu ani sıcaklık ve iklim değişikliklerine uyum sağlamak önemli. Prof. Dr. Özkaya “Günlük giysilerde çok kalın veya çok ince kıyafetler tercih etmek yerine katmanlı giyinilebilir. Çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketmemeli, yağmur, rüzgâr gibi ani hava olaylarına maruz kalmamaya özen gösterilmesini öneriyoruz. Vatandaşlarımız kendilerini huzursuz eden, stres ve öfke yaratan veya enerjilerini azaltacak sosyal ortamlarda da fazla zaman geçirmemeli.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.