enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:57 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
08:57 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
06:54 Dünya Avrupa’nın ortasındaki soykırıma sessiz kaldı: Srebrenitsa
00:53 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
00:46 Ankara 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
00:33 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
00:22 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir dönemin kapıları aralanıyor
00:04 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” dünyanın dört bir yanında yankılanacak
00:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “PKK’nın tüm yapılarıyla silah bırakması şart”
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İklim Değişikliği Ruh Sağlığını da Bozuyor

İklim Değişikliği Ruh Sağlığını da Bozuyor
22 Mayıs 2024
9
A+
A-

Altınbaş Üniversitesinden Prof. Dr. Şevket Özkaya, aynı gün içinde 4 mevsimi birden yaşadığımızı belirterek, mevsimlerin birbirine karışmasının ve mevsimler arası geçişlerin hızlı olmasının insanlarda hem fiziksel hem psikolojik rahatsızlıklara neden olduğunu söyledi.

UHA / İnternational News Agency

Evlerdeki radon gazı kanser riskini artırıyor" uyarısı

[Prof. Dr. Şevket Özkaya]

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, UHA Haber‘e yaptığı açıklamada, sadece ülkemizde değil tüm dünyada mevsimlerin birbirine karışmasının ve mevsimler arası geçişlerin hızlı olmasının insanlarda hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklara neden olduğuna dikkat çekti.

Göğüs, sırt ağrısı ve enerji düşüklüğüne sebep oluyor!

Prof. Dr. Şevket Özkaya, ev, iş veya kapalı ortam hava sıcaklığı ile dış çevre hava sıcaklığı arasındaki farkların insanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, “Bu durum öncelikle fiziksel kıyafet seçimini etkiliyor. Ani sıcaklık farkına maruz kalan kişilerde başta göğüs ve sırt ağrıları olmak üzere, soğuk algınlığı belirtileri oluyor. Uzayan öksürük, halsizlik, eklem ağrıları ve yorgunluk, enerji düşüklüğü gibi belirtilere sebep oluyor.” dedi.

Bu şikayetlerin uzamasının da anlık duygu durum bozukluğuna yol açabildiğini belirten Özkaya, “Vatandaşlarımız huzursuzluk, sinirlilik, endişe, sosyal cinnet ve hatta şiddet davranışlarına karşı dikkatli olmalı.” uyarısında bulundu.

“Hastaneye başvuru oranında yüzde 27 artış”

Prof. Dr. Şevket Özkaya, Sağlık Bakanlığının hazırladığı ‘2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na göre Türkiye’de 2022 yılında toplam hekime müracaat sayısının bir önceki yıla göre yüzde 26 artarak 854 milyon 328 bin 324 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Özkaya, “Bu rakam 2020 yılında 600 milyon 261 bin 131, 2021 yılında ise 675 milyon 652 bin 190 olarak gerçekleşmiş. Yani hastaneye başvurma sayısında ortalama yaklaşık yüzde 27 artış söz konusu. Henüz 2023 verileri verilmedi ama bu önemli bir gösterge. Büyük kısmının da uzamış öksürük ve halsizlik şikâyetleri olduğunu gözlemliyoruz.” diyerek önemli bir tespitte bulundu.

Altınbaş Üniversitesinden Prof. Dr. Özkaya’ya göre, bu durumla baş edebilmek için öncelikle bu ani sıcaklık ve iklim değişikliklerine uyum sağlamak önemli. Prof. Dr. Özkaya “Günlük giysilerde çok kalın veya çok ince kıyafetler tercih etmek yerine katmanlı giyinilebilir. Çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketmemeli, yağmur, rüzgâr gibi ani hava olaylarına maruz kalmamaya özen gösterilmesini öneriyoruz. Vatandaşlarımız kendilerini huzursuz eden, stres ve öfke yaratan veya enerjilerini azaltacak sosyal ortamlarda da fazla zaman geçirmemeli.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.