enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
10:35 Meryem GÜLBETEKİN : Ay’a Gerçekten Ayak Basıldı mı ??? Soğuk Savaşın Büyük Gizemi
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:42 Filistinli Gazeteci Duha Hmidan Doğu Kudüs’ten bildiriyor…
00:41 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:35 Gazeteci Emma de RUITER,’den Avrupa Haberleri…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı
00:32 Küçükçekmece Adliyesi’ne götürülen Gazeteci Enver Aysever tutuklandı…
00:20 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:19 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
00:09 Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz, “Türkiye İtalya ortaklığı son yıllarda daha da ivme kazandı”
00:04 BOTAŞ, FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, Türkiye’nin enerjide kararlı yolculuğunda yeni bir başarıya imza attı…
08:18 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
00:52 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri…
00:50 Kitap: “Gerçeğin Katli-İsrail’in Gazeteciliğe Karşı Savaşı”
00:36 Nükleer Diplomasi: Türkiye-Güney Kore Ekseninde Yeni Enerji Mimarisi
00:30 Dışişleri Bakanı Fidan, “Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa” konferansında konuştu…
00:24 BM’nin insan hakları testi: Gazze
00:06 Almanya’nın Hannover kentinde iki camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gurbetçiye mikrofon uzatmayın!

Gurbetçiye mikrofon uzatmayın!
2 Ağustos 2022
302
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / STAR Gazetesi Yazarı M. Yalçın YILMAZ, köşesinde Almanya ile göç anlaşmasının 61. yılı dolayısıyla ‘Gurbetçiye mikrofon uzatmayın!’ başlıklı bir kaleme alıyor.

Yazarı M. Yalçın M. Yalçın Yılmaz Yazıları - Star Köşe YazarlarıYILMAZ yazısında, 1961 tarihli anlaşmanın imzalandığı günlerde kırsaldaki nüfusun geçim derdinin büyük olduğunu, Anadolu’nun pek çok bölgesinden çalışmak için trenlere binip gurbete gittiklerini ve başlangıçta kısa süreli olacağı düşünülen bu yolculuğun traktör parası yahut tarla parası biriktirmek için olduğunu ifade ediyor.

“İlhan Amca anasını, babasını, çocuklarını bırakarak gitmişti Köln’e” diyen M. Yalçın YILMAZ yazısında, “Yıllarca evlat hasreti çekmiş ve yârini düşlemişti. 35 sene çalıştığı gurbette gördüklerini, öğrendiklerini memleketine taşıdı” diyor.

YILMAZ, ilk gidenler emekli olup döndüklerini, köylerine yenilik getirdiklerini ve memleketlerine iki katlı bahçeli evler yaptıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“Anaları kaloriferle ısınsın istediler. Kimileri asansörlü binalar inşa etti, kimi otobüs, kamyon aldı. Kimi fabrikadaki ustalığını buraya taşıdı, atölye açtı, fabrika kurdu. Göç bambaşka bir hayata yolculuk anlamına gelmişti onlara; çok şey öğretmişti. Daha çok çalışmayı ve üretmeyi bir hayat tarzı yapmıştı.

Bugünlerde gurbetçi plakalarını tekrar görmeye başladık yollarda. Kimi hasretle ailesine ulaşma heyecanında kimi de hüzünle Kapıkule’ye doğru yol alıyor. Onlar bizim en büyük destekçimiz. Kovid salgını biter bitmez vatanlarına koştular ve akrabalarıyla kucaklaştılar. Onlar birikimlerini Okyanus adalarında harcamayıp tatil beldelerimize döviz getiriyorlar.

Yazlıklarını ve hatta emeklilik evlerini bu ülkede alıyorlar. Zekatlarını hemşehrilerine, kurbanlarını bu ülkenin yardım kuruluşlarına yolluyorlar. Depremde, afette memleketlerine kol kanat oluyorlar. Onlar sağcısıyla solcusuyla bu toprağın çocukları. Bütün renkleriyle, zevkleriyle vatan hasretini uzaklarda hisseden canlarımız”.

“Doğduğu toprakları hiç unutmayan ve her akşam Türk televizyonlarını seyreden yurttaşlarımız” diyen M. Yalçın YILMAZ, “Burada “Almancı” orada “Ausländer[yabancı]” denilen gurbetçilerimiz iş gücüne katılımda artık üçüncü hatta dördüncü kuşak. Onlar artık vergi veren, istihdam üreten Avrupa’nın dinamik Türkleri” olduğunun altını çiziyor.

YILMAZ, “Bizim ne kadar ülkemizi ve siyasetçilerimizi eleştirme/takdir etme hakkımız varsa onların da var” olduğunu hatırlatıyor ve “Kapıkuleden Kars’a kadar bu ülkenin sahipleri onlar. Avrupa’da futbol takımlarımızı yalnız bırakmayan onlar. Biz de onlara layık olmalıyız. Çünkü 60 senedir kazandıklarını bu ülkeye getirdiler ve kalkınmamızda büyük paya sahipler” diyor.

Onların Avrupa’daki marketlere Türk mamüllerini soktuklarını da dile getiren STAR Gazetesi Yazarı M. Yalçın YILMAZ, “Makarnamız, bulgurumuz, salçamız, kayısımız, çayımız, fındığımız, incirimiz Avrupa’ya ihraç ediliyorsa en büyük pay onların” olduğunu söylüyor.

M. Yalçın YILMAZ,  ‘Gurbetçiye mikrofon uzatmayın!‘ başlıklı yazısının son bölümünü şöyle aktarıyor:

“Üç haftalık yıllık iznini Türkiye’de geçirmek için binlerce kilometre yol kat eden gurbetçimize mikrofon uzatacaksınız. O konuşmayacak da kim konuşacak bu ülke hakkında.

Göç Dosyası I /Türkiye`den Almanya`ya işçi göçü 60 yaşında – Ali Şahverdi –  Duvar YazısıBu ülke hakkında söylediklerinin hatası da sevabı da bizim elbette. Avrupa’yla karşılaştıracak elbette. Niye rahatsız olalım. O; Karslı, Yozgatlı, Edirneli, Afyonlu… Duble yolla övünecek, köprülerle gurur duyacak, havalimanımızla hava atacak tabii ki. Ülkemizi her alanda karşılaştırabilecek görgüye ve bilgiye sahipler. Onlar da siyaset yapacak ve onlar da politika konuşacaklar. Yurtdışında yaşadıkları için onları bir fanusa hapsetmeye çalışanlar emin olun jakoben bir zihnin son kalıntıları.

Onlar ülkemizin noksanlarını da dile getirecek elbet. Biz sayıları 5 Milyonu bulan gurbetçimizi artık Avrupalı Türkler diye tanımlıyoruz. Onlar bulundukları ülkeye uyum sağlamakla mükellef belki ancak bu ülkenin de öz evlatları. Avrupa’daki çifte standardı, yabancı düşmanlığını, Solingen faciasını, cami duvarlarına yazılanları en iyi onlar biliyor”.

[UHA Haber Ajansı, 02 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.