enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güney Afrika: Cezaevine gönderilen eski cumhurbaşkanı ‘aşırı doluluk’ nedeniyle serbest bırakıldı

Güney Afrika: Cezaevine gönderilen eski cumhurbaşkanı ‘aşırı doluluk’ nedeniyle serbest bırakıldı
12 Ağustos 2023
14
A+
A-

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından yetkilendirilen Af Komisyonu, 9 bin 400’den fazla mahkumun hapisten çıkartılıp, adli denetimle gözetim altında tutulmasını kararlaştırdı.

UHA / İnternational News Agency

Güney Afrika’nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma, şartlı tahliyesinin geçersiz sayılmasının ardından önce tutuklandı, aşırı dolu cezaevlerindeki mahkum sayısının düşürülmesiyle ilgili yeni program uyarınca iki saat sonra serbest bırakıldı.

Mahkemeye itaatsizlikten daha önce 15 ay hapis cezası alan 81 yaşındaki siyasetçinin cezaevine girdikten hemen sonre serbest bırakılması, kendisine ayrıcalıklı muamele yapıldığı tartışmasını da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından yetkilendirilen Af Komisyonu, 9 bin 400’den fazla mahkumun hapisten çıkartılıp, adli denetimle gözetim altında tutulmasını kararlaştırdı.

Bu kararın ardından Zuma, daha önce aldığı 15 ay hapis mahkumiyetinden kalan 13 aylık cezayı çekmek üzere sabah saatlerinde Kwa-Zulu’daki Estcourt Cezaevi’ne götürüldü.

Zula, Af Kolisyonu’nun son kararı uyarınca, iki saat sonra tahliye edildi.

Muhalefetten tepki

Ana muhalefet partisi Demokratik İttifak’ın lideri John Steenhuisen, Zuma’nın serbest bırakılmasına ilk tepki gösteren siyasetçi oldu.

Steenhuisen, “Sürpriz! yeni uygulamanın ilk yararlanıcısı o oldu. Bu, adalet sisteminin alaycı bir manipülasyonu.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Adalet Bakanı Ronald Lamola ise Zula’ya ayrıcalık yapılmadığını söyledi.

Zuma davası

Zuma hakkında daha önce yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 suçlamadan dava açıldı.

Zuma, iddiaları soruşturan Eyalet Soruşturma Komisyonunun çağrısına rağmen defalarca mahkeme karşısına çıkmayı reddettiği gerekçesiyle 2021 yılında “mahkemeye itaatsizlik” suçundan ertelemesiz 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Zuma, iki ay cezaevinde kaldıktan sonra sağlık durumu gerekçe gösterilerek şartlı serbest bırakılmış, ancak bir üst mahkeme bu şartlı tahliye kararını iptal etmişti.

Cumhurbaşkanlığı görevine 2009’da seçilerek ülkeyi 9 yıl yöneten Zuma’nın adı yolsuzluk iddialarına karışmış ve devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı öne sürülmüştü.

Zuma’nın, 1999’da Güney Afrika ile Fransız Thales firması arasındaki milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanması için rüşvet aldığı da iddia edilmişti.

İlk kez 2005’te savcılar tarafından yolsuzlukla suçlanan Zuma hakkındaki suçlamalar yıllar içinde düşürülmüştü.

Zuma, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu 2018’de devlet başkanlığından istifa etmişti.

Ek kaynaklar • AP
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.