enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Ege’de yoğun hak ihlalleri yaşanıyor”

“Ege’de yoğun hak ihlalleri yaşanıyor”
22 Nisan 2022
555
A+
A-

Kasaba Doktoru

BERLİN – UHA HABER / 2018’den bu yana Ege Denizi’nde yaşanan hak ihlallerini gözlemleyen Mare Liberum’un raporuna göre sığınmacılar burada yoğun şekilde geri itmeler, kötü muamele ve cinsel şiddet yaşıyor.

Merkezi Berlin’de bulunan ve aynı zamanda 2018’den beri aynı ismi taşıyan gemisiyle Ege Denizi’nde sığınmacılara yardım eden, o bölgedeki hak ihlallerini kayıt altına alan Mare Liberum kuruluşu bir rapor yayınladı.

Raporda, Ege’de sığınmacıların çok sayıda yasa dışı geri itmeler, kötü muamele ve cinsel saldırı yaşadığı belirtiliyor.

Tanık ifadelerine dayandırılan raporda, şiddet ve aşağılamanın, “insanları Avrupa Birliği’nden uzak tutmak amacıyla kullanılan stratejik birer araç olduğu” belirtiliyor.

Perşembe günü yayınlanan raporda, suçlamaların çoğunun Yunan makamlarına yöneltildiği, mağdurların da Türkiye’den Ege Denizi üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışan sığınmacılar olduğu haber veriliyor.

Rapora göre geçen sene neredeyse 5 bin sığınmacı Türk karasularına bırakıldı. Aşırı dolu, yönü ve hareketi kontrol edilemeyen botlara bindirilen sığınmacıların travma yaşadıkları bilgisi aynı raporda yer aldı.

2021’de ayrıca Yunan güvenliğinin, sığınmacıları Türk sahiline yakın yerlerde denize attığı olayların sayılarındaki artışa da vurgu yapıldı.Geçen yıl bu yüzden en az 4 kişinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiği de haber veriliyor.

“Dövüldük, soyulduk ve ölümle tehdit edildik”

Sığınmacıların aktardıklarının alıntılandığı raporda ayrıca, dövüldüklerini, ölümle tehdit edildiklerini ve soyulduklarını beyan ettikleri de ifade ediliyor.

Kadın veya erkek sığınmacıların çırılçıplak soyunmak zorunda bırakıldığı, erkeklerde çıplak arama yapıldığı da rapordaki saptamalar arasında.

Yunan makamlarının geri itmeleri üzerine çok sayıda sığınmacının rotayı İtalya’ya çevirdiği, ancak o yolun ise Ege Denizi’ni geçmek için çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiliyor.

Raporu tutan sivil toplum kuruluşu Mare Liberum, doğrudan bölgede sığınmacılardan bilgi almanın çok zor olduğunu ve bu nedenle yaşananlara dair verilerin yetersiz olduğunu da vurguluyor.

Mare Liberum, rapora temel teşkil eden tanık ifadelerinin diğer STK’lardan alındığını da belirtiyor.

Mare Liberum’un Ege’deki hak ihlallerini izleme gemisi bulunsa da uygulanan sıkı tedbir ve yaptırımlar nedeniyle geçen sene kendisinin sahada inceleme yapamadığı bildiriliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, Protestan Haber Ajansı‘nın (epd) konuyla ilgili sorusuna verdiği cevapta, geri itme ve kötü muameleye dair raporları çok dikkate aldığını ve üye ülkelerin iddiaları araştırmakla yükümlü olduğunu vurguluyor. Bu alanda ilaveten Yunanistan ile Brüksel’in AB’nin dış sınırlarında gözetleme mekanizması kurulması üzerine görüşmeler yaptığı da haber veriliyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

[UHA Haber Ajansı, 22 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.