ANKARA, 10 MAYIS 2025 – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) 5-7 Mayıs tarihleri arasında 12. Kongresi’nin yapıldığını duyurmasının hemen ardından yayınladığı 8 maddelik açıklamada, “elli yıllık çatışmadan barış ufkuna bir adım daha yaklaşıldığını” belirtti.
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu’ndan cuma günü yapılan açıklamada, PKK’nın silah bırakma ve örgütü feshetmek hakkında düzenlediği kongrenin “barış ve demokratik çözüm yolunda yeni bir sayfa” açtığı belirtilerek, “Bu adım, kadim topraklarımızın bağrında asırlardır özlemi çekilen barışın ve demokratik siyasetin yeniden filizlenmesinin ve gelişmesinin bir adımıdır,” denildi.
Açıklamada, barış süreci için demokratik siyasetin ön plana çıkması gerektiği vurgulandı. “Artık hiçbir genç ne dağda ne şehirde toprağa düşmesin,” çağrısı yapıldı.
DEM Parti, barış sürecinin ilerlemesi için TBMM’nin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. “Bu tarihi adımı kalıcı barışa dönüştürecek yasal-kurumsal zemini birlikte kurmak, şu an en temel sorumluluğumuzdur,” ifadesine yer verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve PKK lideri Abdullah Öcalan’a sürece katkılarından dolayı teşekkür edildi. “85 milyon yurttaşımızın her birine barışı koruma, inşa etme ve geleceği bugünden kazanma görevi düşmektedir,” denildi.
PKK’dan kongre duyurusu
PKK cuma günü yaptığı yazılı açıklamasında, kongrenin 5-7 Mayıs tarihleri arasında ‘Medya Savunma Alanlarında‘ yapıldığı ve “tarihi kararlar” alındığı bildirildi. Kongre’nin iki farklı alanda birbirine paralel olarak gerçekleştirildiği açıklandı.
Diğer yandan Öcalan’ın ‘fesih’ çağrısı temelinde tarihi öneme sahip kararların alındığı da bildirildi.
DEM Parti vekillerinden oluşan heyetin İmralı’da yaptığı görüşmeler sonrası Öcalan, 27 Şubat Perşembe günü örgüte silah bırakma çağrısında bulunmuştu. Bu çağrının ardından PKK 1 Mart Cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiğini duyurdu.
O tarihten bu yana örgütün fesih kongresini gerçekleştirmesi bekleniyordu. Hatta bu sürecin önünü açan isimlerden Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli kongre için yer ve zaman önerisi de yapmıştı.
En son 2 Mayıs’ta AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ”Terör örgütünün silah bırakmasına ve kendini feshetmesine dönük olarak önümüzdeki günlerde gelişebilecek her olumlu adım, bir sonraki olumlu adımı çağıracaktır. Her aşamayı titizlikle takip ediyoruz,” dedi.
Türkiye’de çözüm süreci
Çözüm süreci, Türkiye’de 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.
Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015’te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye’deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.
28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.
PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.
PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.
Son süreç ise iktidar tarafından ‘Terörsüz Türkiye’ kavramıyla tanımlanıyor.