enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:33 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
11:00 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
00:28 Bakü, Gazze’ye askeri birlik gönderilmesi için BM kararını bekliyor
00:24 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
00:23 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
00:23 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
00:21 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
00:06 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
00:06 AK Parti Sözcüsü Çelik: 3 Kasım tarihi bir dönemin açıldığı siyasi bir milattır
00:04 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
17:55 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
07:50 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi
00:47 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
00:38 Fatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
00:25 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “İthal edilen ceviz üreticiyi mağdur ediyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “İthal edilen ceviz üreticiyi mağdur ediyor”
29 Ocak 2023
382
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, ithal edilen cevizin üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, yerli üreticisinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

CHP UŞAK MİLLETVEKİLİ ÖZKAN YALIM: HEDEFLERİNDE EKREM İMAMOĞLU VAR! -  GÜNCEL - UŞAK EGEM TVUşak’tan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘ya açıklamada bulunan Özkan Yalım, bu konuda Fırsatçılara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak, “İthalat baskısı ile ürünlerin fiyatları düşürülüyor. Sonra çiftçinin ürünü ucuza toplanıyor. Sonrasında ihracat durdurulup fiyatlar otomatik olarak artıyor. Ürünü ithal ederek piyasayı sanal olarak düşüren kişiler ithal olarak getirdikleri ürünlerden para kazanıyorlar.  Zor duruma düşmüş çiftçinin elinden ucuza ürünleri alıp, fiyatları yükseltiyorlar.” dedi.
Ceviz üreticilerin sorunlarıyla ilgili de konuşan CHP Uşak Milletvekili Yalım, Hububat, bakliyat, yağlı tohum bitkileri ve çerezlik ürünlerde ithalatının önünün açılmasının ardından ceviz üreticilerinin ithalattan etkilendiklerini ifade ederek, “Yerli üreticinin ürettiği bu ürünlerin fiyatları ithalatlar nedeni ile hızla düşüyor. Yerli çiftçilerimiz bu nedenle zarar ediyorlar ve ellerindeki ürünlerini satamıyorlar veya zararına satmak zorunda kalıyorlar. İthalat baskısı ile ürünlerin fiyatları düşürülüyor. Sonra çiftçinin ürünü ucuza toplanıyor. Sonrasında ihracat durdurulup fiyatlar otomatik olarak artıyor” şeklinde konuştu.
Özkan Yalım, “Ürünü ithal ederek piyasayı sanal olarak düşüren kişiler ithal olarak getirdikleri ürünlerden para kazanıyorlar.  Zor duruma düşmüş çiftçinin elinden ucuza ürünleri alıp, fiyatları yükseltiyorlar. Bu tür fırsatçılar her durumda para kazanıyorlar. Bu fırsatçıların bilmedikleri bir olay var. Çiftçi iflas edip, her işi bıraktığında yerli ürün diye bir şey kalmayacak” dedi.
MALİYETİNDEN DÜŞÜK CEVİZ SATILIYOR
Çiftçilerin girdi maliyetlerinin ve üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığı bir dönemde çiftçileri mağdur eden bir ürünün daha ithal edilmeye başlandığını söyleyen Yalım, “Son günlerde market raflarında ve pazarlarda Şili’den ithal edilen kabuklu cevizler yerlerini aldı. Şili’den kilogram fiyatı 1 dolara yani 19 liraya satın alınan İthal cevizler ülkemizde yerine göre 45-60 lira arasında marketlerde ve pazarlarda satılıyor. Köylümüzün ve çiftçimizin cevizi üretim maliyeti 65-75 lira arasındadır.  Buna göre maliyetinden daha düşük fiyata markette satılıyor.  Ceviz üreticileri tarafıma ulaşarak markette ve pazarda satılan kabuklu ceviz fiyatlarının üretim maliyetleri altında satıldığı için dert yandılar.  Ceviz üreticileri çiftçiliği bırakacak noktaya geldiklerini Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sorunlarının çözülmesini istiyorlar.” diye konuştu.
YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ
 Fiyatların düşmesinden dolayı zarar eden yerli çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirten Yalım, “Yerli çiftçimiz bu durumda emeğinin karşılığını alır böylelikle hem vatandaşımız ucuza gıdaya erişir,  hem de sonraki yıl ürünün fiyatı daha istikrarlı olur.  Biz iktidarımızda çiftçimizi destekleyeceğiz. Kimseye ezdirmeyeceğiz. Çiftçimiz milli gelirden hak ettiği payı alacak. Daha çok üretecek ürettikçe fiyat dengesini bulacaktır” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 29 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.