enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
00:38 Fatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
00:25 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:23 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
00:21 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
00:11 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
00:04 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çin’den G7 ülkelerine rest

Çin’den G7 ülkelerine rest
14 Haziran 2021
409
A+
A-

UHA HABER / Çin’in Londra Büyükelçiliği’nden bir sözcü, G7 Zirvesi’nin son gününde sert açıklamalar yaptı. Çinli yetkili, dünyayı ilgilendiren kararların “küçük bir grup tarafından alındığı” zamanların geride kaldığını söyledi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı Reuters,AFP‘nin haberine göre, İngiltere’nin ev sahipliğinde Cornwall’daki Carbis Koyu’nda düzenlenen G7 Zirvesi son gününe girerken Çin’den G7 ülkelerine yönelik sert açıklamalar geldi.

Çin’in Londra Büyükelçiliği’nden bir sözcü, “dünya genelini ilgilendiren kararların küçük bir grup ülke tarafından alındığı zamanlar çoktan geride kaldı” ifadesini kullandı.

Küçük veya büyük, güçlü veya zayıf, yoksul veya zengin tüm ülkelerin eşit olduğunu belirten Çinli yetkili, “Dünyayı ilgilendiren meseleler tüm ülkelerin dahil olduğu görüşmelerde ele alınmalı” diye konuştu.

Çin’in projesine alternatif

G7’nin gündemine cumartesi günü Çin’le ilişkiler damga vurmuştu. Zirvede G7 ülkelerinin, Çin’in dünyada artan nüfuzuna karşı bir denge oluşturmak amacıyla yeni bir küresel altyapı inisyitafi başlatma kararı aldığı bildirilmiş, Beyaz Saray’ın verdiği bilgilere göre, dünyanın önde gelen endüstri ülkelerinin dahil olduğu G7 Cornwall’deki zirvede yoksul ülkelere “değer odaklı, yüksek kaliteli ve şeffaf” ortaklıklar teklif etmeyi kararlaştırmıştı. Proje, Çin’in modern İpek Yolu olarak da nitelenen “Bir Kuşak, Bir Yol” projesine alternatif olarak görülüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvenin kapanış bildirgesinde Çin’deki insan hakları ihlâllerinin de gündeme geleceğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın, altyapı projesinin yanı sıra zirvede Çin’deki insan hakları ihlalleri ve Müslüman Uygur azınlığa yönelik zorla çalıştırma suçlamalarının da ele alınmasını istediği bildirilmişti. Beyaz Saray’dan bir yetkili konuya ilişkin açıklamasında, “Söz konusu olan Çin’e karşı hamle yapmak veya Çin’le gerginlikler yaşamak değil; dünyaya pozitif bir alternatif sunmak” dedi.

ABD, Kanada, Fransa, Japonya, Almanya, İngiltere ve İtalya’dan oluşan G7 1975 yılında kuruldu. Ancak o dönemden bu yana Çin ABD’nin ardından dünyanın ikinci en büyük ekonomisi konumuna yükseldi. Çin’in tanıtımını 2013’te yaptığı “Bir Kuşak, Bir Yol” isimli projesi, Pekin’in bu proje ile hem siyasi hem de ekonomik olarak dünya çapında nüfuzunu artırma hedefini güttüğü gerekçesiyle uluslararası alanda sıklıkla eleştirilmişti.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 14 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.