ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 Aon, 800’den fazla yöneticiye sordu: Liderler risklere karşı hızlı eyleme geçemediklerini söylüyor
00:42 Altun’dan Gazze için ‘boykot’ paylaşımı: Filistin özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelemiz sürecek
00:37 Demir yolları ile 8 ayda Türkiye nüfusunun iki katı yolcu taşındı
00:35 Başkan Şeker’den Ege Üniversitesi’ne Ziyaret
00:28 Donald Trump’ın ‘Taylor Swift’ten nefret ediyorum’ paylaşımına tepkiler büyüyor
00:23 Sahte yetkili servislere ceza yağdı
00:20 Almanya’nın Eberswalde kentinde çıkan yangında Türk anne ve 5 yaşındaki oğlu öldü
00:19 Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Aydın TÜBİTAK Başkanlığı’na atandı
00:13 Avrupa’da ‘yüzyılda bir görülen’ sel felaketi: 9 ölü, çok sayıda kayıp var
00:09 Milli İstihbarat Akademisi’nde ilk ders MİT Başkanı İbrahim Kalın’dan
00:08 Türk otomotiv sektörü firmaları, ihracatın kalbine girdi hedefi ‘ilk 10’ olarak belirledi
00:07 Putin, Rus ordusundaki asker sayısını 1,5 milyona çıkaran kararnameyi imzaladı
00:04 Tarım’da “planlı üretime yeraltı su kısıtı desteği” Havza Su Yönetimi ile desteklenmeli
09:42 Gazeteci* Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah kahvesi’nden kısa kısa!
09:27 Gazeteci* Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah kahvesi’
09:02 Dünya dönüyor!
08:15 ABD – Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Anlaşması Doğu Akdeniz’i nasıl etkiler?
07:44 Almanya Schengen’i rafa mı kaldırdı?
00:58 Operasyon bölgelerinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
00:47 “Zor deplasmandan 1 puan alıyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cezaevlerine pandemi tecridi: 1 yıl 8 aydır açık görüş yok

Cezaevlerine pandemi tecridi: 1 yıl 8 aydır açık görüş yok
5 Kasım 2021
407
A+
A-

Advertisement

ANKARA-UHA HABER / Cezaevlerinde ikinci doz aşı olan tutuklu ve hükümlülerin sayısı yüzde 82’ye yükselirken 1 yıl 8 aydır süren açık görüş yasağının sürmesi eleştirilere neden oluyor. Adalet Bakanlığı ise yasağın devam edeceğini söylüyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı Alican Uludağ’ın haberine göre, Koronavirüs pandemesi devam ederken aşılama oranının artmasıyla birlikte uygulanan normalleşme cezaevlerini teğet geçti. Cezaevlerinde ikinci doz aşılama yüzde 82’ye yükselmesine karşın açık görüş yasağının 1 yıl 8 aydır devam etmesi eleştirilere neden oluyor. Cezaevindeki yaklaşık 200 bin tutuklu ve hükümlü ile yakınları ve avukatlar, açık görüş sınırlamasının kaldırılmasını istiyor.

Adalet Bakanlığı kaynakları ise pandemi şartları nedeniyle bu tedbirin devam edeceğini bildirdi.

Salgın nedeniyle cezaevlerinin nüfusunun artması üzerine Nisan 2020’de çıkarılan infaz paketiyle yaklaşık 90 bin tutuklu ve hükümlü tahliye edilirken geride kalanların dışarısıyla irtibatları ise sınırlandırılmıştı. Adalet Bakanlığı, 14 Mart 2020 itibarıyla ceza infaz kurumlarındaki tüm açık ve kapalı görüşler, aile odasının kullanımı, diğer koğuşlarla yapılan faaliyetler ile nakilleri durdurdu. Pandemi öncesinde 10 dakika olan telefon görüşmesi hakkı ise 20 dakikaya çıkarıldı.

Ancak bu süreçte özellikle aşılama oranının artmasıyla birlikte Türkiye, Haziran ayı ile birlikte adım adım normalleşmeye geçti. Sokağa çıkma yasakları son buldu; başta okullar, lokantalar ve oteller olmak üzere birçok yerde uygulanan kısıtlamalar kaldırıldı.

Buna karşılık cezaevlerinde yaklaşık 1 yıl 8 aydır süren açık görüş yasağı halen devam ediyor. Kapalı görüşler ekim ayı itibariyle 2 haftada bir iki kişi sınırlamasıyla gerçekleştirilirken, cezaevleri arasındaki nakiller ise istisnalar hariç yapılmıyor. Tutuklu ve hükümlüler ise yakınlarıyla açık görüşte yüz yüze konuşmak istiyor.

BIONTECH Impfstoff

Açık görüş yasağı kalkacak mı?

Peki cezaevlerindeki açık görüş yasağı ne zaman kaldırılacak? DW Türkçe’nin ulaştığı Adalet Bakanlığı kaynakları, salgının halen devam etmesi nedeniyle bu tedbirin uygulanmasının zorunlu olduğunu açıklarken normale dönüş konusunda bir tarih vermedi.

Diğer yandan cezaevlerindeki yaklaşık 200 bin tutuklu ve hükümlünün aşılanması çalışmaları da devam ediyor. Türkiye’de ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 78’ken cezaevindeki bu oran yüzde 82’ye yükseldi.

Aşı olanlar ve PCR testi negatif çıkanlar sosyal hayatta seyahat etmek, tatile gitmek gibi birçok haktan yararlanırken, cezaevlerinde benzer kural uygulanmıyor. Aşı olan mahkumlar, yakınları ve avukatları açık görüş hakkı tanınmıyor.

Avukat Özbilgin: Yasak kabul edilemez

Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Deniz Özbilgin, açık görüş yasağının halen sürmesinin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

Özbilgin, “Aşılanma oranları, hayatın normale dönüşü, okulların açılmış olması, stadyumlara gidilmesi, kafeler ve barların hayatın normaline dönmüş olmasına karşın cezaevlerinde görüş yasaklarının en katı halinde tutulması elbette kabul edilemez. Bu, en temel insan haklarından iletişim hakkı, yakınlarıyla ilişki kurma hakkının bir engellenme biçimidir” dedi.

Açık görüş yasağının yanı sıra cezaevi yetkililerinin mesai saatleri dışında avukatların tutuklularla görüşmesini de engellemeye çalıştığını anlatan Özbilgin, “Buna karşı bir avukat dava açtı ve kazandı. Adalet Bakanlığı, o davada gönderdiği savunmada, yasağın gerekçesini ‘mahkumlar uykularından uyandırılıyor, kapı sesinden rahatsız oluyorlar’ iddiasına dayandırdı” ifadesini kullandı.

Demirtaş: Protestolar var

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da avukatları aracılığıyla Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda açık görüş yasağı nedeniyle Edirne Cezaevi’nde 20 gündür protestolar olduğunu açıklamıştı. “Adalet Bakanlığı, krizi fırsata çevirip kısıtlamaları kalıcı hak gaspına dönüştürme gayretinde” diyen Demirtaş, muhalefet liderlerine ise “İktidarı devraldığınızda cezaevleri de size bağlı olacak. Cezaevlerinin halini şimdiden yerinde görmenizde fayda var. Ben yeterince gördüm nitekim” mesajını vermişti.

Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda bu durumu gündeme getirirken “Dışarıda pandemi tedbiri namına hiçbir şey kalmadı ama ben, Selahattin ve kızlarımız iki doz aşılı olduğumuz halde maskeli olarak bile açık görüş yapamıyoruz” demişti.

88 bin hükümlü Covid izninde

Öte yandan infaz paketi kapsamında 30 Eylül itibariyle 369 ceza infaz kurumunda 88 bin 767 hükümlü Covid-19 iznine çıkarıldı. Bu izin süresi de 30 Kasım’a kadar uzatıldı. Koronovirüs geçiren toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 30 Eylül itibariyle 851 olarak duyuruldu. Bugüne kadar koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlü sayısı ise 45 olarak açıklandı.

[UHA Haber Ajansı, 05 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.