enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:24 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:37 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:15 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:45 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:59 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:17 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
18:49 Rusya’dan “Kürt kartına dikkat” uyarısı!
18:07 Yılın ikinci faiz kararı perşembe günü açıklanacak
10:57 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:59 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:58 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
00:18 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:15 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:31 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
10:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:49 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:48 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:41 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
00:30 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cemal Kaşıkçı’nın dini nikahlı eşi ilk kez konuştu: Türk istihbaratı takip ediyordu; neden korumadı?

Cemal Kaşıkçı’nın dini nikahlı eşi ilk kez konuştu: Türk istihbaratı takip ediyordu; neden korumadı?
10 Mart 2021
566
A+
A-

UHA HABER / Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın dini nikahlı son eşi Hanan Al-Atr, Türkiye istihbaratının gazeteciyi yakından takip etmesine rağmen neden koruyamadıklarına dair hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Ekim 2018’de yaşanan cinayetten bu yana sessiz kalan ve ilk kez euronews’e konuşan Mısırlı kadın, Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’den de o güne kadar haberinin olmadığını ifade etti.

Kaşıkçı ile 2009 tanışan ve 2018’de ABD’de dini nikahla evlenen Hanan Al-Atr’ın iddialarına göre, Suudi yönetime muhalif olarak tanınan gazeteci, ABD’ye iltica etmektense Türk pasaportu alabilmek için Türkiye’de gayrimenkul satın almayı planlıyordu. Ancak Türk bir meslektaşı ona, bir Suudi olarak Türk pasaportuna sahip olmasının Kaşıkçı’yı doğrudan muhalif konumuna düşüreceği ve Türkiye’de kolay hedef haline gelebileceği için bu fikirden uzak durmasını tavsiye etti.

“Hatice Cengiz’den haberim yoktu”

Eşiyle, İstanbul’a gitmeden önce New York’ta beraber vakit geçirdiklerini anlatan Hanan Al-tr, Kaşıkçı’nın kendisine Hatice Cengiz’den veya başka herhangi bir kadından bahsetmediğini, “Cengiz’in amacının ne olduğunu ve arkasında kimlerin durduğunu bilmediğini” de söyledi. Al-Atr, Kaşıkçı’nın nişanlısının duruma göre, ikilinin ilişkisine resmiyet kazandırıp tazminat alabilmekiçin hikayesini çok kez değiştirdiğini öne sürdü.

Kaşıkçı’nın Türk istihbaratının yakın merceğinde olduğunu savunan Al Atr, “Onu bu kadar yakından izlerken bir eşi olduğunu da biliyorlardı, neden benimle iletişime geçmediler. Eşime ne oldu ve onu neden koruyamadınız… Türk makamlarından bir yanıt bekliyorum, bu benim hakkım” diye konuştu.

Al-Atr, Kaşıkçı’nın son gününe kadar gazetecinin nikahlı eşi olarak Türkiye ve Suudi Arabistan’dan hesap sorma hakkının kendinde olduğunu sözlerine ekledi.

Mısırlı kadın, ‘neden dini nikah kıydınız’ sorusuna ise, Kaşıkçı’nın resmi evrakları almak için Suudi Arabistan’ın Washington Konsolosluğuna gitmesinin riskli olabileceğinden bu yola başvurmadıklarını belirtti. Al-Atr’a göre, dini nikahı kıyan imam, daha sonra bu akdi resmi makamlara bildirme sözünü tutmadığından şu an taraflar arasında yasal bir süreç işliyor.

Cemal Kaşıkçı cinayeti

2 Ekim 2018’de, evlilik işlemleri için Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna giden Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan bir daha haber alınamamıştı daha sonra Kaşıkçı’nın öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı’nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı ancak cesedinin nerede olduğu konusu bir türlü netlik kazanamadı.

Olayda rolü olduğu iddialarını başta inkar eden Riyad yönetimi, daha sonra suçlamaları kısmen kabul etti. Bu kapsamda yargılanan 8 kişiden 5’i idam edilirken diğer üçü ömür boyu hapse çarptırıldı.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün (DNI) 26 Şubat 2021’de kamuoyuna açıkladığı raporunda gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini onaylayan kişinin Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman olduğu belirtilmişti.

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.