enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:07 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:05 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:03 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat sürecinin failleri cezasız kalmadı
00:01 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:01 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:00 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Büyük Set Resifi iklim değişikliği tehdidi altında

Büyük Set Resifi iklim değişikliği tehdidi altında
10 Ağustos 2024
32
A+
A-

Avustralya’da araştırmacılar Büyük Set Resifi’nde okyanus sularının sıcaklığının son 400 yılın en yüksek seviyesine çıktığını tespit etti.

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in DW’den aktardığı Reuters kaynaklı haberine göre, Avustralya açıklarındaki Büyük Set Resifi’nde okyanus sıcaklığının 10 yılda son 400 yılın en yüksek seviyesine yükseldiği açıklandı. Perşembe günü yayımlanan araştırmaya göre, mevcut veriler dünyanın en büyük mercan resifinin tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor.

DW calls on Venezuela to restart broadcasts – DW – 04/14/2019

Dünyanın en büyük yaşayan ekosistemi olan resif, Queensland eyaletinin kıyısında yaklaşık 2 bin 400 kilometrelik alan boyunca uzanıyor.

Araştırma, resiflere verilen daha kısa dönemli zararı ortaya koyan diğer araştırmalara kıyasla insan kaynaklı iklim değişikliğinin yüz yıllara yayılan etkilerini ortaya koyması açısından nadir bir araştırma olma özelliğini taşıyor.

Bu çalışma için, Avustralya’nın dört bir yanındaki farklı üniversitelerden bir grup bilim insanı, okyanus sıcaklığını 1618 yılına kadar geri giderek analiz etmek için ağaçlardaki halkaları sayma yöntemi gibi mercanda delikler açarak örnekler aldılar. Yüz yıl öncesine kadar geri giden gemi ve uydu verileriyle birleştirildiğinde sonuçlar yüzyıllar boyunca stabil kalan okyanus sıcaklıklarının 1900 yılından itibaren insan etkisi nedeniyle yükselmeye başladığını ortaya koydu. Araştırmacılar 1960-2024 arasında Ocak-Mart döneminde her 10 yılda yıllık ortalama 0.12 derecelik bir sıcaklık artışı tespit etti.

2016’dan bu yana resifte beş yaz boyunca yoğun bir mercan ağarması görüldü. Resifin büyük bölümünün yüksek sıcaklık nedeniyle ağararak solma tehlikesi altına girdiği belirtildi.

Büyük Set Resifi iklim değişikliği tehdidi altında – DW – 08.08.2024“Dünya sembollerinden birini yitiriyor”

Araştırma raporunun yazarlarından olan Melbourne Üniversitesi’nden Benjamin Henley, “Dünya, sembollerinden birini yitiriyor” sözleriyle durumun ciddiyetini ortaya koydu. Henley, “Bunun tam bir tajedi olduğunu düşünüyorum. Bunun biz hayattayken gözümüzün önünde nasıl olduğunu anlamak zor. Bu yüzden çok çok üzücü” ifadelerini kullandı.

Kıyıların erozyondan korunmasına yardımcı olmasının yanında, binlerce balık türüne ev sahipliği yapan mercan resifleri aynı zamanda birçok ülkede önemli bir turizm geliri kaynağı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) verilerine göre, iklim değişikliğinin okyanusun yüzey sularının ısınmasına neden olmasıyla Şubat 2023’ten bu yana en az 54 ülke ve bölgedeki mercan resiflerinde kitlesel ağarma gözlemlendi.

Birleşmiş Milletler, henüz UNESCO’nun tehlike altındaki dünya mirası listesinde yer almayan Büyük Set Resifi’nin bu listeye eklenmesini tavsiye ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.